Žiema, bėk iš kiemo! Užgavėnių gidas

Ina Peseckienė

Užgavėnės šiemet itin laukiamos: po šalčių žiemą varysime triguba jėga. Užgavėnių data nustatoma priklausomai nuo Vėlykų šventės – jos švenčiamos 46-ąją dieną prieš Velykas. Viena smagiausių ir triukšmingiausių švenčių šiemet turėtų būti švenčiama vasario 21 d., tačiau renginiai miestuose prasidės jau savaitgalį, vasario 18-19 d.

Į Užgavėnių papročius yra įsipynę labai seni tikėjimai, susiję su žemės žadinimu naujam gyvybės ciklui. Buvo tikima, kad juokas išbaidys piktąsias dvasias, o triukšmas iš žiemos miego pažadins pasėlius ir žemę bei prišauks greitą pavasarį. Taip pat Užgavėnių dieną buvo atliekami įvairūs ritualiniai veiksmai – važinėjama po laukus, voliojamasi ant sniego, supamasi ir kt. – kurie turėjo užtikrinti gerą, gausų derlių. Šie ir kiti veiksmai – persirengėlių vaikštynės, trinkos (blukio) tampymas, apeiginis pasidalijimas maistu – bei jų panašumas su Kalėdų laikotarpio ritualais atskleidžia šventės svarbą žemdirbių kultūroje.

kaukė kaukė

Užgavėnių transformacija laikomas vienas populiariausių Europoje Venecijos karnavalas, tačiau lyginant su tradicinėmis Užgavėnėmis, Venecijos karnavalo kaukės statiškos. Lietuviai vis dėlto mano, kad net gražiausia kaukė nepadės, jei jos savininkas nekrės pokštų – juk Užgavėnių personažai itin veiklūs. Seniausi jų – toteminiai gyvūnai: meška, gervė (gandras), vilkas, ožys, arklys, vėliau, mistifikuojantis žmonių sąmonei, atsirado raganų, laumių, velnių, giltinių. Lietuvoje pradėjus svečiuotis kitų tautų žmonėms, atsirado vengrų daktarų, žydų, čigonų kaukės. Manoma, kad visos šios kaukės susijusios su mitinių būtybių – namų, laukų globėjų, mirusiųjų pasaulio dievybių, protėvių – vaizdiniais. Jauniausios ir madingiausios persirengėlių kaukės šiandien - politikų. 


Morė, kuri kitur dar yra vadinama Kotre, Boba arba Gavėnu, siejama su nelabosios, įsipykusios žiemos dvasia, kurią sunaikinus – sudeginus, nuskandinus ar su rogutėmis nustūmus nuo kalno – žiema pradeda trauktis ir ateina pavasaris. Naujausios Morės naikinimo tradicijos šiemet bus pristatytos sostinėje – čia Morė bus kremuota.

Užgavėnės žymi ne tik ateinantį pavasarį, bet ir pasninką, tad šią dieną į kovą pakyla Kanapinis ir mėsėdį atstovaujantis Lašininis. Prieš pasninką valgomi sotūs, riebūs ir mėsiniai patiekalai: tradiciniai blynai, šiupinys, šaltiena. Tikima, kad sočios Užgavėnės atneš sočius metus, tad valgoma, kad „pilvas būtų kietesnis už kaktą“.

Kur savaitgalį ragauti Užgavėnių blynų?

Vasario 18 d. Vilniuje

Nuo 11 val. Rotušės aikštėje – užgavėnių turgus su blynais ir šiupiniu, karštais gėrimais, kitais gardumynais, šiltais tautodailininkų gražumynais.
12–16 val. – „Verskis per galvą!” – Vilniaus vaikų šėlionės.
15.30 val. persirengėlių eitynės nuo Valdovų rūmų į Rotušės aikštę.
16 val. – „1,5 minutės šlovės“ – „ubagų“, ožių, giltinių, velnių, daktarų, jaunavedžių ir kitų užgavėnių „asabų“ šou.
18.00 val. – morės kremacija („ubagų“ giesmes gieda tautiška kapelija „sutaras“)

Vasario 18 d. Molėtuose - Žiemos žvejybos šventė Mindūnai-2012 ir Užgavėnės
7.30–8 val. Ežerų žvejybos muziejaus kieme - registracija į septynioliktus metus Mindūnuose vyksiančias Poledinės žiemos žūklės varžytuves (startinis mokestis tik 5 Lt).
8–11 val. startuoja Poledinės žūklės žvejai-varžovai
9–9.30 val. registracija į Orientacininkų varžybas „Gera orientacija“, kurios prasidės 10 val.
11.30 val. Užgavėnių persirengėliai tradicine daina „Esu daug matęs, daug regėjęs“.
12–14 val. rekonstruotame sporto aikštyne vyks pirmosios istorijoje mini futbolo varžybos „5 greičiausi žvejai prieš 5 aršiausius persirengėlius“.
13 val. uždegamas Užgavėnių laužas.
14 val. nugalėtojų apdovanojimai, Lašininio ir Kanapinio dvikova.
15 val. ant Siesarčio ežero ledo žvejai traukts valkšną (tarm.„suks bobas“)

Vasario 18 d. Šilalėje
Nuo 12 val. sportiškos Užgavėnės miesto pušyne.

Vasario 18 d. Šiauliuose
14–18 val. „Užgavėnės prie Žaliūkių vėjo malūno“ (Architektų g. 73, Šiauliai)

Vasario 18 d. Zarasuose
Nuo 12 val. Šlyninkos vandens malūno prieigose vyks Užgavėnės.

Vasario 18 d. Ukmergėje
18-24 val. Užgavėnių šokiai Ukmergės kultūros centre (Kauno g. 8).

Vasario 18 d. Alytuje
Nuo 11val. Užgavėnės nuotykių parke „Tarzanija“.

Vasario 18 d. Druskininkuose
Nuo 15 val. prie Druskonio ežero Užgavėnių šventė ir didžiosios lenktynės „Blyneliai 2012“.

Vasario 19 d. Rumšiškėse
Nuo 12val. Lietuvos liaudies buities muziejuje - šokiai, dainos, pokštai, šėlsmas, kaukių dirbtuvėlės, pasivažinėjimas ir jodinėjimas, rogučių ralis, fotosesija ,,Kanapinio“ ir ,,Lašininio“ draugijoje, žaidimai stipriems ir silpnesniems, visokios linksmybės mažiems ir senesniems, „Dvaro pirtis” – nuodėmingiems, o „Saulės pirtis” – visiems. Lankytojai su medinėmis kaukėmis įleidžiami nemokamai.

Vasario 19 d. Trakuose
13:00 Užgavėnių jomarkas
13:30 „Visi į šventę!" Užgavėnių persirengėlių eitynės nuo Kultūros rūmų į Rotušės aikštę
14:00 Renginio atidarymas su folkloro ansambliu „Versmė"
14:30 Seniūnijų ir bendruomenių prisistatymai, sportinės rungtys, varžytuvės, kolektyvų pasirodymai
16:30 Kanapinio ir Lašininio kova, smagūs žaidimai
17:00 Morės deginimas ir smagūs tradiciniai šventės šokiai
Nuo 12.00 iki 17.00 val. Trakų Rotušės aikštėje prie Šv. Jono Nepomuko koplytstulpio Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro visuomenės sveikatos specialistės, persirengusios Užgavėnių personažais, propaguos sveiką gyvenseną bei mitybą, pateiks sveikatą puoselėjančių naudingų patarimų, šventės dalyvius pavaišins šilta arbata bei sveikuoliškais blynais.

Vasario 19 d. Kaune
Nuo 12 val. VDU Kauno botanikos sode, Ž. E. Žilibero g.6

Vasario 19 d. Šalčininkuose
13 val. Šalčininkų miesto parke miesto gyventojai ir svečiai turės galimybę skanauti įvairiausių patiekalų, įsigyti rankomis pagamintų dirbinių vyksiančioje amatininkų mugėje bei apsilankyti užgavėnių kaukių parodoje.

Vasario 19 d. Klaipėdoje
Nuo 14 val. nuo Neringos skulptūros (tarp Kulių Vartų g. ir Taikos pr.) eisena į Etnokultūros centro kiemus (Daržų g. 10, Vežėjų g. 4), kur vyks Užgavėnės.

Vasario 19 d. Kalvarijoje
Nuo 15 val. Užgavėnių šventė Kalvarijos parke (prie pašto).

Vasario 19 d. Marijampolėje
Nuo 13 val. žiemą varys Rygiškių Jono gimnazijos stadione.

kaukės, Morė, papročiai, pasninkas, renginiai, šventė, Užgavenės

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai