Now Reading
„Kino pavasariui“ artėjant – filmų rekomendacijos (Video)

„Kino pavasariui“ artėjant – filmų rekomendacijos (Video)

„Kino pavasariui“ artėjant -  filmų rekomendacijos (Video)

Laikas.lt

Artėja laikas geram kinui. Kinui, kuris atveria akis. Kovo 15-29 dienomis išskirtinių filmų laukiančius džiugins „Kino pavasaris“.

Festivalis jau 17-tą kartą veržiasi į lietuvių sielas, kad jas suvirpintų, priverstų suklusti, išsgirsti, susimąstyti ir pajausti. Jau vadinamas sparčiausiai augančiu kino festivaliu Rytų Europoje, pernai „Kino pavasaris“ sulaukė net 64 tūkst žiūrovų. Šiemet tikimąsi dar didesnio kino mylėtojų antplūdžio. Kovo vidurys jiems taps tikra kino švente, nes bus siūloma dar daugiau filmų – beveik du šimtai – įtinkančių įvairiausiam skoniuia: laukiantiems dramatiškų pasakojimų, aštrių pojūčių mėgėjams, dokumentikos gerbėjams ar mėgstantiems animaciją.

Šiais metais prie „Kino festivalio“ prisijungęs VIASAT komedijų festivalis dovanos šūsnį smagių, ironiškų filmų, kurie kvies lietuvius pasitikrinti savo humoro jausmą.

Šį pavasarį netrūks ir skandalingų bei šokiruojančių juostų, kurios neabejotinai sukels diskusijų. Tačiau to ir siekia “Kino pavasaris” – dovanoti kitokį ir visada įsimintiną kiną.

GENERATION P
Rež. Victoras Ginzburgas (Rusija)
Kas skaitė garsųjį Viktorą Peleviną, žino, kad nuotaikingumo ir „čiuožiančio stogo“ efekto iš šio filmo tikrai galima tikėtis. Būtent pagal šio Rusijos rašytojo kultinę knygą „Generation P“ pastatytas šis filmas. Jaunas poetas Vavilenas Tatarskis jau spėjęs nusivilti gyvenimu pokomunistinėje Maskvoje. Įsidarbinęs reklamos agentūroje, jis netrukus suvokia, kad turi gebėjimą talentingai kurti reklamas. „Pepsi Cola“, „Sprite“, „Snickers“, „Parliament“ – Tatarskio meistriškai apvilkti rusiško glamūro komunikacijos rūbu produktai sparčiu žingsniu veržiasi į šalies rinką. Jaunasis reklamščikas klęsti, patiria patogaus gyvenimo gardumą, tačiau ateina ta diena, kai aukso gysla ima trauktis. Ko griebtis, kai išsenka kūrybinės idėjos: LSD, grybų, kokaino ar degtinės? Kelionė į kūrybinio įkvėpimo paieškas atneša herojui naujų potyrių.



GEORGE’AS HARRISONAS: GYVENIMAS MATERIALIAME PASAULYJE

„George Harrison: Living in the Material World“
Rež. Martinas Scorsese (JAV). Dokumentinis
Garsusis kino kūrėjas, Oskaro statulėlės savininkas, Martinas Scorsese šį kartą imasi dokumentikos. M.Scorsese atskleidžia mažiausiai viešumoje „skalbtą“ legendinės grupės „The Beatles“ narį George’ą Harrisoną. Kai visų akys buvo nukreiptos į Johną Lennoną, Paulą McCartney ir akies kraštelis dar užkliūdavo už Ringo Starr’o, tylusis George’as Harrisonas liko tarsi šešėlyje. Tačiau jo gyvenimas sproginėjo įvykiais tarsi kaitinami kukurūzų spragėsiai: pokario Liverpulio vargai, „bitlų“ manija, LSD era, lemtingas užpuolimas, pasinėrimas į indų religiją ir gyvenimo paieškos už materialumo ribų. Filme kalba muzikanto žmona Olivija, vienintelis sūnus Dhani, gyvi „The Beatles“ nariai, Yoko Ono, Ericas Claptonas, režisierius Terry Gilliamas ir kiti.

DAIKTŲ APSĖSTI
„A Glorious Mess“
Rež. Urlich Grossenbacher (Šveicarija). Dokumentinis
Tai dokumentinis pasakojimas apie žmones, kurių pasitaiko turbūt kiekvienoje šeimoje ar bent giminėje – apie mėgstančius kaupti daiktus. Jie, šiukštu, neišmes nė vienos senienos, tardami legendinę frazę „o jei kada prireiks“ ir dėdami daiktą į dulkėmis apsitraukusią bei gausiai prigrūstą lentyną. Režisierius atveria tokių „apsėstųjų“ lobių saugyklas ir supažindina su savotiškais jų išradimais, pavyzdžiui, dangoraižiais iš senų garsajuosčių. Kiekvienam iš šių kolekcionierių daiktai yra mielesni net už šeimos narius bei draugus. Meilė daiktams taip pat sukelia konfliktų ne tik su artimaisiais, bet ir su kaimynais bei pareigūnais. Tarptautiniame Lokarno kino festivalyje „Daiktų apsėsti“ išrinktas geriausiu filmu programoje „Kino kritikų savaitė”.



PRIKLAUSOMYBĖ GARANTUOTA

„Addiction Incorporated“
Rež. Charles Evans Jr. (JAV). Dokumentinis
Milžiniškos tabako koorporacijos visada apipintos gandais ir įtarinėjimais. Šis filmas pasakoja apie vieną iš šios industrijos krizių, kai paaiškėjo, kad cigarečių gamybai naudojama cheminė medžiaga, padidinanti priklausomybę nuo tabako ir rūkalų. Tai paliudijo vienu didžiausių skundikų dabar vadinamas Victoras DeNoblis, dirbęs vienoje tabako kompanijoje 1990 metais, kai ši priklausomybę didinanti medžiaga buvo atrasta. Nepaisydamas konfidencialumo sutarties, jis 1994 metais viešai pasidalino savo nuo visuomenės slepiamomis žiniomis, tuo suvienydamas žurnalistus, politikus, teisininkus bei informatorius siekti, kad valstybė reglamentuotų tabako industrijos veiklą.



ANTROJI ŽEMĖ

„Another Earth“
rež. Mike Cahill (JAV). Fantasy ir Sci – fi gerbėjams
Muzikos profesorius Džonas ir talentinga studentė Roda naktį pakliūva į autoavariją. Įvykio nebūtų, jei mergina vairuodama nebūtų užsižiūrėjusi į suspindusią naują planetą danguje. Sužalotas Džonas nutraukia ryšius su mylimąja. Roda, sutikusi jį po kelerių metų, išvysta žmogų, nugrimzdusį į alkoholį ir depresiją. Tuo pat metu mokslininkai išsiaiškina, kad merginos matytoje planetoje gyvena tokie pat žmonės, kaip mes. Kaltės jausmo kamuojama Roda tikisi kompensuoti Džono praradimus bilietu į Žemę nr. 2. Filmas „Antroji žemė” specialiuoju žiuri prizu apdovanotas Sandanso kino festivalyje, į konkursinę programą jį pakvietė ir Lokarno kino festivalis.



HASTA LA VISTA

„Come as You Are“
rež. Geoffrey Enthoven (Belgija)
Trims bičiuliams – Filipui, Larsui ir Jozefui – patinka gerti vyną ir fantazuoti apie moteris. Nė vienas neturėjo intymių santykių, tad nusprendė keliauti į Ispaniją ir pagaliau atsisveikinti su nekaltybe. Ne taip paprasta bičiuliams bus įvykdyti šią misiją, nes vienas yra aklas, kitas prikaustytas prie invalido vežimėlio, trečias – visiškai paralyžiuotas. Nepaisant to, kelionė kupina ironijos ir juodojo humoro.

ATEIVIS IŠ KOSMOSO
„Extraterrestial“
rež. Nacho Vigalondo (Ispanija)
Chulijus ir Chulija – keistuolis ir gražuolė – pabunda lovoje. Pagirios vis dar plėšo galvas, o jaunuoliai visiškai neprisimena karštos linksmybių nakties – nei kaip susitiko, nei kiek išgėrė, nei kaip atsidūrė Chulijos bute. Mergina nori kuo greičiau išspirti nepažįstamąjį. Lyg būtų maža pagirių ir nežinia iš kur atsiradusio vyriškio šalia, ji pamato, kad virš miesto kabo milžiniškas kosminis laivas, o gatvėje – nė gyvos dvasios. Tik pasibeldęs įkyrus kaimynas praneša apie ateivių invaziją ir gyventojų evakuaciją iš miesto. Tuo pat metu namo grįžta merginos mylimasis. Pamatęs Chulijų nustemba, tačiau šis suskumba gelbėti savo sveiką kailį žaibiškai nukreipdamas kalbą, esą, jų kaimynas Anchelis yra ateivis ir juo būtina kuo greičiau atsikratyti.



MARTA MARSĖ MEI MARLENA

„Martha Marcy May Marlene“
rež. Sean Durkin (JAV)
Sektos visada apgaubtos mistikos, baugina savo uždarumu ir po tuo slypinčiomis paslaptimis. Filmo herojė Marta, ištrūksta iš sektos gniaužtų ir užsitraukia jos nemalonę. Išsigandusi ji prisiglaudžia pas vyresnę seserį Liusę, tačiau neišdrįsta jai prisipažinti apie kelis mėnesius trukusį dvasinį smurtą. Martos prisiminimai ir besikartojantys košmarai virsta agresijos priepuoliais ir stumia merginą į dar pavojingesnę psichologinę būseną. Filmas Sandanso nepriklausomo kino festivalyje buvo apdovanotas žiuri prizu už geriausią režisūrą.



SVAJONĖ APIE MONTEVIDĖJŲ

„Montevideo, God Bless You“
rež. Dragan Bjelogrlić (Serbija)
Balkaniškai smagus filmas paremtas garsaus sporto žurnalisto Vladimiro Stankovičiaus knyga apie Jugoslavijos nacionalinės futbolo rinktinės pasirengimą 1930 metų Pasaulio futbolo čempionatui Urugvajuje. Sporto funkcionieriai turi kuo greičiau suburti nacionalinę rinktinę, tačiau nelabai turi iš ko rinktis, tad griebiasi ploniausių šiaudelių. Jų pažįstamas inžinierius Boško Simonovičius netyčia pastebi, kaip vargingai gyvenantis ir gamykloje nugarą lenkiantis jaunuolis Aleksandras Tirnaničius po darbo puikiai spardo kamuolį tiesiog gatvėje. Valdininkai ne tik nenoromis paima vaikiną į rinktinę, bet ir jos treneriu paskiria patį B. Simonovičių. Nors iš vargo ir bėdos suburta komanda sulaukia patyčių, jaunųjų sportininkų širdys užsidega noru įrodyti, ką jie sugeba aikštelėje. O kai ir savoje komandoje atsiranda kova dėl vyriškumo, garbės ir moters meilės… viskas nusidažo dar spalvingiau ir smagiau.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

GYVENIMO SIENOS
„Sidewalls“
rež. Gustavo Taretto (Argentina, Ispanija, Vokietija)
Buenos Airėse gyvenantis Martinas įsitikinęs, kad dėl miestiečių susvetimėjimo kalti… architektai. Interneto svetainių dizaineris dažnai sėdi savo ankštame bute, iš kurio išlenda tik eidamas pas psichoterapeutą. Martinas svajoja pabėgti nuo jį kamuojančios vienatvės ir net neįsivaizduoja, kad netoliese gyvena mergina, kuri jam idealiai tiktų. Architektė Mariana, kenčianti nuo klaustrofobijos, taip pat ieško jos gyvenimo dėlionę užpildyti galinčios detalės. Abu patrauklūs ir savaip neurotiški. Lieka tik viena bėda – kaip jiems susitikti?



LSD ISTORIJA

„The Substance: Albert Hofmann’s LSD“
rež. Martin Witz (Šveicarija). Dokumentinis
„Smegenų atomine bomba“ praminta substancija LSD 23 metus buvo naudojama kaip vaistas. Šiandien, nepaisant to, kad kai kurie psichotropiniai vaistai yra teisėtai naudojami medicinoje, LSD laikomas nelegaliu ir labai stipriu narkotiku. Dokumentiniame filme pasakojama visa istorija nuo Alberto Hofmano narkotiko išradimo dar 1943 metais, jo naudojimo psichiatrijoje ir nesuvaldomo paplitimo už ligoninės sienų hipių eros metais. Net kalbėta, kad JAV kariuomenė atliko bandymus su šiuo narkotiku.

JAUSMŲ ATOSLŪGIS
„The Swell Season“
rež. Nick August-Perna, Chris Dapkins, Carlo Mirabella-Davis (Čekija, Airija, JAV). Dokumentinis
Bendra kūryba gali įžiebti jausmus, bet šlovė jiems – tikras išbandymas. Dokumentinis filmas pasakoja apie juostos „Kartą“ („Once“) herojus Gleną Hansardą ir Marketą Irglovą. Aktoriai savo dainomis ir vaidyba pavergė žiūrovus visame pasaulyje, o taip pat – ir „Kino pavasario“ publiką. Už dainą „Falling Slowly“ aktoriai pelnė „Oskarą“. Šį apdovanojimą jie atsiėmė jau kaip pora. Filmavimo aikštelėje 18-metę čekę Marketą įsimylėjęs 35-erių airis Glenas paliko savo šeimą. Apsvaigę iš meilės vienas kitam, garsieji meilužiai kartu leidosi į pasaulines gastroles. Tačiau aistros ugnis ėmė gesti ir atėjo metas jausmų atoslūgiui.

GAZOS PARŠIUKAS
„When Pigs Have Wings“
rež. Sylvain Estibal (Prancūzija, Vokietija, Belgija)
Gazos regione po didelės audros palestinietis Džafaras randa paršiuką. Skurdžiai gyvenantis vyras priėmė tai kaip Dievas siųstą dovaną. Bet netrukus džiaugsmą pakeitė keiksmai. Juk jis dėl religinių įsitikinimų to paršiuko negali net prisiliesti. Džafaras mėgina gyvulį nušauti. Bet lemtingu momentu suvirpa jo minkšta širdis. Tad nusprendžia paletinietis iš draudžiamo gyvulio bent jau pinigų užsidirbti. Už tvoros gyvenanti rusaitė kaip tik pateikia viliojantį pasiūlymą.  Tarptautiniame Tokijo kino festivalyje šis filmas buvo apdovanotas publikos simpatijų prizu.

Į kokius filmus eisite Jūs?

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top