„Kompiuterininko riešas“: ką reikia žinoti?

Lina Jurgaitienė

Tie, kurių pagrindinė darbo priemonė yra kompiuteris, tikriausiai yra patyrę riešo ir plaštakos maudimą ar net skausmą, kai ilgai ir intensyviai tenka spaudyti kompiuterio pelę ir darbuotis klaviatūra.

Ranka, dažniausiai dešinė, greičiau pavargsta, lyg nutirpsta, tampa nejautri ir skausminga. Ją dažniau norisi papurtyti, pamankštinti ir pamasažuoti. Tačiau kartais paprasta pagalba jau nebepadeda, tenka kreiptis į gydytoją.

Taip vadinamas „kompiuterininko riešas“ yra ne kas kita kaip riešo kanalo sindromas, nuo kurio moterys kenčia tris kartus dažniau nei vyrai, nors ši bėda gali užklupti kiekvieną, kuris daugiau dirba rankomis. Beje, skausmas gali atsirasti abiejuose riešuose, nors viena ranka galbūt dirbama intensyviau.

Skausmas atveja pas gydytoją

Pas gydytoją atskubame tada, kai užklumpa skausmas. Šiuo atveju riešo kanalo sindromui būdingas deginantis pirmų keturių pirštų delnų pusės skausmas, kuris gali plisti į alkūnę ar net į žastą. Riešo skausmas labiau kamuoja nakties metu, ypač paryčiais, ir labiau sustiprėja lankstant plaštaką per riešo sąnarį. Nuleidus rankas, patrynus jas ir papurčius skausmas sumažėja, tačiau išlieka sumažėjęs pirmų keturių pirštų jutimas, akivaizdžiai sumažėja plaštakos jėga, dėl to būna sunkiau paimti smulkius daiktus, užsisegti sagas, užsirišti batų raištelius.

„Kompiuterininko riešo“ simptomai gali pasireikšti abiejose plaštakose, nors dažniau nukenčia dešinioji. Riešo kanalo sindromas yra lėtinė liga, todėl kamuoja ilgalaikiai varginantys skausmai, kurie gali atsirasti ne tik dėl riešo, bet ir dėl paprasčiausių pirštų judesių. Jei liga negydoma, ima stingti pirštai, atsiranda jų paburkimas, netgi atsiranda pakitimai naguose.

Pasak fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojos dr. doc. Marijos Budnikienės, riešo srityje yra tunelis, kuriame yra riešo kaulai ir skersinis raištis. Pro riešo kanalą taip pat praeina devynios lenkiančios sausgyslės ir nervas. Kai skersinis raištis užspaudžia nervą, pasireiškia deginantis skausmas. „Taip atsitinka kai sutrinka nervo veikla, jam trūksta deguonies ir maisto medžiagų. Deginantis skausmas yra pirmasis riešo kanalo sindromo požymis“, - sakė gydytoja.

Prasidėjus riešo sausgyslių uždegimui, atsiranda itin nemalonus maudžiantis skausmas, riešas gali net patinti. Pradžioje pasireiškia sausgyslių dangalų uždegimas, kurio negydant sausgyslės dangalas ima kietėti, riešo kanalo sindromas tampa lėtiniu.

Ūmiai pasireiškęs riešo kanalo nervo uždegimas gali trukti vos kelias dienas ir praeiti net negydomas. Tačiau ūmus uždegimas linkęs kartotis ne vieną kartą. Ypač tai pastebima kai tenka ilgiau fiziškai dirbti rankų darbą lauke, kai drėgna ir šalta. Sunkesnis riešo kanalo nervo uždegimas gali tęstis ilgiau, tada ir skausmas būna intensyvesnis. Ilgai negydomas uždegimas tęsiasi net kelis mėnesius, ar net metus, tampa lėtiniu, sunkiai gydomu ir labai vargina patį ligonį.

Svarbi diagnostika

Kartais riešo kanalo sindromą gali išprovokuoti reumatinės ligos, pavyzdžiui, reumatoidinis artritas. Dažnai būna sunku nustatyti, kokia liga prasidėjo, nes abiejų ligų pradžia yra panaši: pasireiškia įkyrus, maudžiantis skausmas riešo plote.

Riešo kanalo sindromas tai pat gali būti ir infekcinio sausgyslių dangalų uždegimo komplikacija, nes dėl lėtinio sausgyslių uždegimo jose renkantis skysčiams, riešo kanale esančiam nervui tampa ankšta, o jį prispaudus atsiranda deginantis skausmas.

Atrodytų, jog „kompiuterininko riešas“ dažniau turėtų kamuoti rankomis besidarbuojančius vyrus. Tačiau skausmingas riešas dažniau nustatomas dailiosios lyties atstovėms: nėščiosioms, taip pat klimakterinio amžiaus moterims ir moterims po įvairių ginekologinių operacijų. „Taip yra dėl to, kad veikiant endokrininės hormonų sistemos pokyčiams organizme susilaiko daugiau skysčių, kurie pradeda spausti kai kuriuos nervus, o šie išprovokuoja itin nemalonius skausmus“, - pasakojo reabilitacijos gydytoja.

Beje, pastebimai dažniau riešo kanalo sindromu skundžiasi nutukę, sergantys cukriniu diabetu vyrai ir moterys. Visa tai lemia endokrininės sistemos ir hormonų pusiausvyros sutrikimai, dėl ko sulėtėja medžiagų apykaita.


 

Pasak riešo kanalo sindromą gydančios gydytojos dr. doc. M. Budnikienės, paprastai pacientų padaugėja rudenį ir pavasarį. Dėl skausmingo riešo dažniau kreipiasi žmonės, nuolat dirbantys sunkų fizinį darbą, pervargę arba daugiau laiko praleidžiantys šaltame ir drėgname ore. Labai dažnai riešo kanalo sindromas diagnozuojamas žvejams, ūkininkams ir statybininkams. Išprovokuoti uždegimą gali net visai menkos priežastys: neatsargus judesys, maudynės šaltame vandenyje, sunkesnio svorio pernešimas. Dėl genetiškai nulemto silpnesnio jungiamojo audinio sausgyslių lėtiniam uždegimui įtakos gali turėti ir paveldėjimas.

Kaip tai pasireiškia?

Gydytoja M. Budnikienė pataria pasitikrinti kiekvienam, įtariančiam riešo kanalo sindromą. „Pats žmogus gali švelniai perbraukti pirštus, delną ir stebėti, ar nėra kokių nors nemalonių pojūčių liečiant. Pirštų ir delno oda gali būti nemaloniai jautri. Toliau svarbu žinoti, kokio pobūdžio yra riešo skausmas. Jeigu jis yra deginantis, galima įtarti riešo kanalo sindromą. Pacientai dažnai skundžiasi pirštų nejautrumu, jiems sunku sugraibyti ir užsisegti smulkias sagas. Taip pat su nejautriais pirštais sunku suimti ir pakelti daiktus, nes pirštuose tiesiog nėra jėgos. Apie riešo kanalo sindromą byloja šalčio netoleravimas, nes atšalus skaudančio riešo rankos pirštams norisi dėvėti pirštines.  Skausmingo riešo negalavimai vargina ir naktimis. Dažnai pacientai skundžiasi prabundantys paryčiais dėl deginančio riešo skausmo ir nutirpusios plaštakos, kurią norisi masažuoti, kratyti ir kitaip sau padėti. Galiausiai vėl užmiegama, tačiau prabudus ryte plaštaka būna patinusi ir sustingusi“, - vardijo simptomus gydytoja. Ji pataria visus darbus stengtis atlikti kita ranka, t. y. jeigu skauda dešiniąją, naudotis kairiąja ranka, arba atvirkščiai.

Reikėtų žinoti

  • Gydytoja pataria lengvai judinti pirštus, kita ranka juos masažuoti, palengva suspausti pirštus į kumštį, tarsi papumpuoti kraują. Nuo pirštų galiukų paglostyti delną link riešo, aukštyn link alkūnės. Taip pagerės kraujotaka, greičiau sumažės skausmas.
  • Nors ir labai norisi tai daryti, tačiau nepatartina rankos nuleisti žemyn ir ją kratyti, nes taip dar labiau padidės spaudimas riešui, į jo tunelį pritekės daugiau skysčių, ims tinti ir atsiras skausmas.
  • Žiemos sezono metu būtinai dėvėkite vilnones pirštines. „Kompiuterininko riešą“ turintiems žmonėms, ypač vairuojantiems automobilį, pirštines žiemą dėvėti būtina, nes šaltas automobilio vairas taip pat gali būti riešo nervo uždegimo priežastis. Moterims rekomenduotina dėvėti riešines, kurios ne tik paįvairins drabužių stilių, bet ir suteiks riešams reikalingos šilumos.
  • „Norint išvengti itin nemalonaus riešo kanalo sindromo, reikia vengti ilgalaikio streso, pervargimo ir saugotis staigaus fizinio krūvio. Užklupus skausmui nesiimkite savigydos, bet iš karto kreipkitės į savo šeimos gydytoją. Jis žino pagrindinius riešo kanalo sindromo simptomus, jis galės spręsti apie tolesnę gydymo eigą. Jei liga pažengusi, pacientas paprastai siunčiamas pas neurologą, kuris gali paskirti elektromiografinį tyrimą, įsitikinti, ar nepažeistas nervas ir nepakenkti raumenys. Ultragarsinis tyrimas parodys, ar nesustorėjusios sausgyslės, ar nepašiurkštėję jų dangalai, ar nėra išaugų riešo kanalo viduje“, - pasakojo dr. doc. M. Budnikienė.
  • Gydant riešo kanalo sindromą pradinėse stadijose skiriami geriami ir tepami vaistai nuo skausmo ir uždegimo. Riešo kanalo sindromui įsisenėjus, kai nebepadeda kitos gydymo priemonės, taikomas ir chirurginis gydymas – skersinio riešo raiščio perpjovimas ir nervo suspaudimo pašalinimas.

Tuo tarpu gydytoja M. Budnikienė savo pacientams skiria kompleksinį reabilitacinį gydymą. Toks gydymas greičiau atstato normalią nervų bei sausgyslių funkciją, atsistato sausgyslių dangalai, greičiau praeina skausmas, išvengiama ligos pasikartojimo.

Kompiuterininko riešas, kompiuterio sukeltos ligos, riešas, riešo skausmas

Naujausi komentarai
2023-12-31, 02:00
Documents Cloned cards Banknotes dollar / euro Pounds  IDS, Passports, D license,  Utility bills, Social Security Cloned cards, Resident ,permit fullz and dumps visas  Banknotes dollar / euro Pounds bank statement Certificates, Diplomas,  Any documents etc . IELTS,TOEFL,ESOL,CHSK
Email ( [email protected] )
TEXT/CALL/WHATSAPP: 951-254-2452
 https://clean-documents.com


Government Database System..Email ( [email protected] )  We Produce  Passports,Drivers Licenses,ID Cards,Birth Certificates,Diplomas,Visas,SSN,Marriage Certificates,Divorce Papers,US Green Cards,University Degrees,Counterfeit Money,SSD Chemical Solution And Activation Banknotes dollar / euro Pounds  Powder Used For Cleaning Coated Black Money, And Other Documents Cloned cards, Resident fullz and dumps For A Number Of Countries
 Email ( [email protected] )
TEXT/CALL/WHATSAPP: 951-254-2452
 https://clean-documents.com

Real OR fake Novelty Passports, Drivers Licenses, ID cards , Visas, Diplomas and many other documentsOur team has years of experience producing real passports,passports and other identity documents. We use high quality equipment and materials to produce counterfeit documents. All secret features of real passports are carefully duplicated for our falsified documents.we are unique producer of quality documents.We offer only original high-quality fake passports, driver|s licenses, ID cards, stamps, Visa, school Diplomas and other products for a number of countries like:USA, Australia, Belgium, Brazil, Canada, Italian, Finland, France, Germany, Israel, Mexico, Netherlands, South Africa, Spain, United Kingdom. This list is not full.To get further more detailed information about our high quality Authentic and passports/driving licenses/id cards/ stamps, Visa, school Diplomas and other product
Email ( [email protected] )
TEXT/CALL/WHATSAPP: 951-254-2452
 https://clean-documents.com

Get Passports, Visas, Driver's License, ID CARDS, Marriage certificates, Diplomas, Birth Certificates, Credit cards, Utility bills, Social Security cards, Resident permits, Death certificates,  Banknotes dollar / euro Pounds   We are a team of professionals with many years of experience in producing fake passports and other identity documents, best quality producers of fake documents. With more than 10 million documents circulating in the world. Email ( [email protected] )
TEXT/CALL/WHATSAPP: 951-254-2452
 https://clean-documents.com

 Documents Cloned cards Best Quality  Banknotes dollar / euro Pounds  Passports , id cards , visas , drivers license , stamps , birt certificates , diploma , Permitts for all countries Are trying to change your nationality ? do you need work papers ? do you want travel ? do you need papers you cant have ? if yes , then you are in the right place at the right time Email ( [email protected] )
TEXT/CALL/WHATSAPP: 951-254-2452
 https://clean-documents.com


Have a second chance in life with a new identity, protect your privacy, build a new credit history, take back your freedom. We offer real driver's licenses, passports, visas, id cards, resident permits, stamps, school diplomas, work permits, marriage certificates, death certificates, green cards, credit cards, bank statements and other documents for a number of countries Documents Cloned cards Banknotes dollar / euro Pounds   Driver's License, Passport, ID, IELTS, TOEFL, VISA, Birth Certificate, School Diplomas, Marriage, US GREENCARD, SSN and many more
Email ( [email protected] )
TEXT/CALL/WHATSAPP: 951-254-2452
 https://clean-documents.com
PIRKTI NETURIUS PINIGUS INTERNETU

Pirkite netikrus pinigus internetu

Pirkite padirbtus pinigus iš patikimos parduotuvės ir nustokite gyventi nuo algos iki algos


Svetainė .....: https://www.properbills.com/

Telegramos ID @.....: P_bills

JAV/Kanada skambinti/teksti žinute: +1 813 575 0692

pirkti neaptinkamus netikrus pinigus,

pirkti tikrą ir netikrą pasą internetu,
pirkti neaptinkamus netikrus pinigus,
pirkti tikrus ir padirbtus vairuotojo pažymėjimus,
kur nusipirkti netikrų dolerių banknotų,
kur nusipirkti padirbtų kupiūrų,
kur nusipirkti netikrų kupiūrų,
pirkti padirbtus banknotus,
kur nusipirkti netikrų banknotų,
kur galiu nusipirkti netikrų dolerių kupiūrų,
kur nusipirkti padirbtų banknotų
Pirkite padirbtus eurų banknotus
Pirkite netikrus eurų banknotus internetu
Kur nusipirkti netikrų Didžiosios Britanijos svarų
Parduodami netikri banknotai JK
Parduodami netikri banknotai
parduoti padirbtus eurų banknotus
parduoti padirbtus banknotus
Kur nusipirkti netikrų eurų kupiūrų
Kur britų svarų
Parduodami netikri banknotai Vokietija
Kinijoje parduodami padirbti banknotai
Pirkti valiutos kupiūras Japonijoje
Kur nusipirkti euro banknotų internetu
parduodami netikri pinigai
pardavimui skirti pinigai
parduoti netikrus pinigus
pinigų pardavimui
parduodamas pinigų medis
parduodami neaptinkami netikri pinigai
parduodami tikri pinigai
konfederacijos pinigai parduoti
parduodami teisėti netikri pinigai
Parduodama konfederacijos valiuta
parduodami aukštos kokybės netikri pinigai
parduodami kokybiški netikri pinigai
Parduodami aukštos kokybės neaptinkami padirbti banknotai
valiuta parduodama
parduodami banknotai
geriausi parduodami padirbti pinigai
Parduodu netikrų pinigų spausdintuvą
parduodami netikri pinigai, kurie atrodo tikri
valiutos prekiautojai šalia manęs
parduodami neaptinkami netikri pinigai
parduodami aukštos kokybės neaptinkami netikri pinigai
užsienio valiuta parduodama
parduodami tikri netikri pinigai
parduodami pasaulio banknotai

svetainė.....: https://www.properbills.com/

Telegramos ID @.....: P_bills

JAV/Kanada skambinti/teksti žinute: +1 813 575 0692
Pirkite Adderall tabletes,
Ketamino milteliai/skystis,
Nembutalis,
Crystal Meth,
Alprazolamas, oksikodonas, Opana 40 mg, Xanax batonėliai

Telegramos kanalas.....: https://t.me/ghb_gbl_bdo_online

Telegramos ID @.....: N9C_DEALS

JAV/Kanada skambinti/teksti žinute: +1 813 575 0692

*Jei ieškojote patikimiausios ir saugiausios vietos pirkti…
receptinius vaistus,
receptiniai vaistai,
didmeniniai receptai,
Užjūrio vaistinėse,
Viagra užsienyje,
steroidiniai vaistai,
Užsienio paštu užsakomi vaistai,
vaistinė su nuolaida užsienyje,
hidrokodonas, Percocet, oksikodonas,
Tramadolis, Morfinas, Oksikontinas, Lortabas,
Adderall, Xanax, xanax Ksalol, Ketaminas,
Opana, fentanilis. Roksikodonas, Norco, Diluadidas,
Subutex, Suboxone, Valium, Wockhardt, Wock,
Sirupas nuo kosulio, Actavis saugus ir diskretiškas internete be recepto ir 100% garantuotas pristatymas,
tada daugiau nesijaudinkite Jūsų Meds247 padės jums.
Greitas, saugus ir itin diskretiškas tarptautinis vaistų pristatymas tik geriausiomis kainomis internetu “ Taip pat parduokite….
Meth MDMA LSD MDA piktžolių heroinas kokainas DMT

Kontaktas..

Telegramos kanalas.....: https://t.me/ghb_gbl_bdo_online

Telegramos ID @.....: N9C_DEALS

JAV/Kanada skambinti/teksti žinute: +1 813 575 0692
Aukščiausios kokybės GBL didmeniniam tiekimui.
Aukščiausios kokybės GBL didmeniniam tiekimui.
GBL pardavimas internetu JAV, 99,99% GBL skysčiai.
Pirkite Gbl Cleaner internetu JAV
Pirkite GHB miltelius internetu
Kur nusipirkti GBL Canada
Didmeninė prekyba GBL JAV
Pirkite Caluanie Muelear Oxidize Parteurize
JAV PAGAMINTA Pirkti Caluanie (sunkus vanduo)
Parduodamas JAV pagamintas Caluanie Muelear Oxidize (sunkusis vanduo).
Caluanie Muelear Oxidize Pagaminta JAV
Pirkti 99% žalios kalionės gaunamos iš Muelear oksidacijos
GBL tiekėjai JAV
Gbl Tiekėjai Kanada
Pirkite GHB miltelius internetu
Didmeninė prekyba GBL JAV, JK, Australija
GBL tiekėjai JAV, Kanada.
Pirkite gbl internetu JAV,
pirkti gbl naudokite Paypal
Pirkite GBL internetu
Parduodamas grynas GBL
Geriausia vieta pirkti GBL
Populiariausi automobilių valikliai gbl
Geriausias valiklis automobilio viduje

Kontaktas....

Telegramos kanalas.....: https://t.me/ghb_gbl_bdo_online

Telegramos ID @.....: N9C_DEALS

JAV/Kanada skambinti/teksti žinute: +1 813 575 0692
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai