Pasaulis po 100 metų: telepatija ir nemirtingumas?

Laikas.lt

Ar pagalvojate, kaip gyvensime po 100 metų? Kokias technologijas naudosime, kur keliausime, kaip bendrausime ir galiausiai – ar įveiksime mirtį?

Prieš kurį laiką žiniasklaidos gigantai Bbc.co.uk pasiteiravo skaitytojų, kaip atrodys pasaulis po 100 metų. Pasitaikė įvairiausių – nuo logiškų iki pačių beprotiškiausių. Futurologai Ian Pearsonas ir Patrickas Tuckeris atrinko įdomiausias nuomones ir jas pakomentavo.

Jūros gėrybės

Po 100 m. Žemėje turėtų būti apie 10 mlrd. gyventojų, todėl nenuostabu, kad vien žuvies maitinimuisi tikrai neužteks. Ims populiarėti „papildomi produktai“, pavyzdžiui, jūros dumbliai, žolės. Jie bus vartojami vis plačiau: tiek energijai, tiek maistui.

Komunikacija mintimis

Visiška tiesa. Pasirodo, ateityje atrinktas mintis bus taip paprasta perduoti nekalbant, kaip dabar jas reikšti internete. Tokia „dirbtinė telepatija“ egzistuos jau ne tik Holivudo filmuose.

Nemirtingi žmonės

Genetikos, biotechnologijų progresas padės žmonių rūšiai naudoti vis didesnę dalį smegenų ir didinti intelekto koficientą. Galiausiai, žmonės ims siekti to, ko jau siekia jau šimtus metų – nugalėti mirtį.

Orų kontrolė

Jau dabar orai yra iš dalies kontroliuojami: dirbtinai sudaromas lietus, išsklaidomi debesys ir panašiai. Dabar daugelio mokslininkų tikslas – išsiaiškinti, kaip „veikia“ orai. Panašu, kad ateityje turėsime galingas technologijas, leidžiančias dar veiksmingiau kontroliuoti orus. Tiesa, po 100 m. jos dar bus labai brangios ir greičiausiai bus naudojamos tik norint išvengti didelių katastrofų.

Antarktika taps verslo taikiniu

Pasak Bbc.co.uk futurologų, Antarktika yra unikalus Žemės kampelis, todėl reikėtų saugoti jos nepaliestą grožį. Tačiau neatmeta galimybės, kad didelės teritorijos visgi bus panaudotos komerciniais tikslais. 

Bendra pasaulinė valiuta

Jau dabar matome to pirmuosius ženklus – elektroninę valiutą, kurią galime naudoti visose pasaulio šalyse. Jau šio amžiaus viduryje sulauksime pasaulinio elektroninės valiutos pripažinimo. Tai reiškia, kad 2100 m. vidinė šalių valiuta taps nepatogi ir jos vietą užims elektroninė.

Kompiuteriai padės smegenims dirbti greičiau

Tokios permainos planuojamos įgyvendinti jau iki 2050 m. Jau 2075 m. didžioji dalis žmonijos naudos kompiuterius kaip papildinius smegenims.

Nanorobotukai gydys ląsteles

Šiuo metu, medicininiai nanorobotukai, keliaujantys žmogaus kūnė ir gydantys ląsteles, egzistuoja tik teoriniame lygmenyje. Tačiau nanotechnologijos yra viena gyviausių šiuolaikinių nišų, turinti visas galimybės tobulėti ir plėstis.

Išliks tik 3 kalbos

Teorija, kad pasaulyje išliks tik anglų, ispanų ir mandarinų kalbos yra teisinga. Statistika rodo, kad mažesnės kalbos nyksta vis greičiau, o kiekvienas žmogus papildomai mokosi bent vienos iš nurodytų didžiųjų kalbų. Ar per jos sunaikins m. kitas kalbas? Klausimas, kol kas, lieka retorinis.

80 proc. pasaulio šalių pripažins homoseksualų santuokas

Vakarų vertybės išpažįstančios šalys jau dabar žengia homoseksualų santuokų link. Per ateinančius 100 m. priešintis tokiai žmogaus teisei gali tik regionai, kuriuose vyrauja archajiškos tradicijos.

Pigios kelionės į kosmosą

Po 100 m., be abejonės, kosmoso turizmas bus pirmaujanti turizmo šaka. Tačiau terminas „pigi kelionė“ yra gana santykinis – ji dar nebus prieinama vidutiniam planetos gyventojui.

Dirbtinis apvaisinimas

Panašu, kad per 100 m. apvaisinimas lytiniu keliu taps vis mažiau populiarus ir moterys ims rinktis dirbtinį. Kodėl? Todėl, kad embrioną galima rinktis pagal savo reikalavimus, o per ateinančius dešimtmečius technologijos gebės skenuoti embrionus ir tikrinti ar jie neturi genetinių ligų ir panašiai.

Dykumos taps tropiniais miškais

Jau dabar vis daugiau dirbama prie augmenijos dykumose dirbtinio sukūrimo.

O kaip manote Jūs – kaip per 100 metų gali pasikeisti pasaulis?

ateitis, kosmosas, kosmoso turizmas, nanotechnologijos

Naujausi komentarai
2017-03-02, 08:54
Netikiu ,kad po 100 metų mes taps nemirtingi , nes mus gali pakeisti robotai ir aukštosios tehnologijos.
2017-03-02, 08:54
Netikiu ,kad po 100 metų mes taps nemirtingi , nes mus gali pakeisti robotai ir aukštosios tehnologijos.
2017-03-02, 08:54
Netikiu ,kad po 100 metų mes taps nemirtingi , nes mus gali pakeisti robotai ir aukštosios tehnologijos.
2013-10-01, 15:17
man atrodo kad po simto metu nebeliks zemes, nes mes is jos viska imam o tos tustomos neuzpildom kas ko ir ji tikrause sprogs jei ir toliau taip elksimes su ja!!!!
Bkto
2012-05-15, 20:00
Lietuvą paims kokia kita šalis po 100 ir vergausim kitiem, kaip negrai anglam pvz
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai