Now Reading
100‭ ‬Deniso Kolomyckio darbų (Interviu)

100‭ ‬Deniso Kolomyckio darbų (Interviu)

100‭ ‬Deniso Kolomyckio darbų (Interviu)

Goda Raibytė‭
Nuotr.‭ Eglė Jociūtė

Deniso Kolomyckio vardą vis dažniau kartoja lietuviai,‭ ‬laužyta kalba mokosi tarti prancūzai ir amerikiečiai.‭ 

Denisui vos‭ ‬19‭ ‬metų,‭ ‬tačiau jis jau spėjo pasimokyti baleto Nacionalinėje M.‭ ‬K.‭ ‬Čiurlionio menų gimnazijoje,‭ ‬studijuoti šiuolaikinį šokį Londone,‭ ‬dėstyti ir‭ ‬mokyti šokio Vilniaus‭ ‬dailės‭ ‬akademijoje,‭ ‬Misisipės universitete‭ (‬JAV‭)‬,‭ ‬šokti Lietuvos,‭ ‬Prancūzijos,‭ ‬Amerikos‭ (‬ir ne tik‭) ‬scenose,‭ ‬dirbti modeliu,‭ ‬krimsti kino meną…‭ ‬Sąrašas atrodo nesibaigiantis,‭ ‬kai prie viso‭ ‬to dar pridėsime planuojamą Deniso režisuoto spektaklio premjerą,‭ ‬pamokas Paryžiuje…‭ ‬Žodžiu,‭ ‬100‭ ‬įkvepiančių ir be galo žavinčių darbų.Denisas šiuo metu stažuojasi Amerikoje ir sutiko pasikalbėti apie motyvacijas,‭ ‬Lietuvą,‭ ‬keliones,‭ ‬chaosą galvoje ir,‭ ‬žinoma,‭ ‬ateivius.

Papasakok,‭ ‬ką dabar darai‭?

Hm…‭ ‬Šoku,‭ ‬mokau šokti,‭ ‬daug skaitau,‭ ‬piešiu,‭ ‬žiūriu filmus,‭ ‬vaikštau į spektaklius…

Esi sakęs,‭ ‬kad šokis tau yra arčiausiai širdies.‭ ‬Kada jis atėjo į tavo gyvenimą‭?

Taip atsitiko,‭ ‬kad nuėjau į paruošiamuosius kursus,‭ ‬stojantiesiems į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją‭ (‬į aktorinį ir režisūrą‭)‬.‭ ‬Ir mane ten labai‭ ‬maloniai priėmė,‭ ‬nors tada buvau gal‭ ‬11‭ ‬metų.‭ ‬Dėstytojai po paskaitų ateidavo pas mus ir be jokių išlygų dirbdavo tarsi su studentais.‭ ‬Kursuose duodavo tą patį,‭ ‬ką gaudavo tikras studentas.‭

Viena dėstytoja turėjo du sūnus,‭ ‬kurie baigė baleto mokyklą.‭ ‬Kartą ji man pasakė:‭ „‬Denisai,‭ ‬aktorius turi mokėti viską:‭ ‬dainuoti,‭ ‬šokti ir taip toliau‭“‬.‭ ‬Na,‭ ‬man nepatinka idėja‭ „‬šokantis ir dainuojantis aktorius‭“‬,‭ ‬esu klasikinės vaidybos gerbėjas.‭ ‬Turiu omeny‭ – ‬šokantis aktorius man yra įdomu,‭ ‬bet šokantis,‭ ‬dainuojantis aktorius man jau nebepatinka.

Ir taip kilo mintis pabandyti šokti.‭ ‬Kadangi visada būdavau Nacionaliniame dramos teatre,‭ ‬tiek režisieriai,‭ ‬tiek aktoriai nuolatos kartodavo,‭ ‬kad aktorius turi mokėti viską.‭ ‬Jie manęs klausinėdavo,‭ ‬ką veiksiu,‭ ‬kuo būsiu užaugęs.‭ ‬Nelabai žinodavau,‭ ‬tai atsakydavau:‭ ‬,,Būsiu klajoklis‭”‬.‭ ‬Aš,‭ ‬aišku,‭ ‬jau tada žinojau,‭ ‬kad noriu būti režisieriumi…‭ ‬Bet kai kokiam režisieriui tai pasakydavau,‭ ‬girdėdavau:‭ „‬Na,‭ ‬žinai,‭ ‬Denisai,‭ ‬tau reikia to ir to,‭ ‬ir to,‭ ‬ir to,‭ ‬ir to to‭”‬.‭ ‬Prasidėdavo pamokslai‭ (‬šypsosi‭)‬.

Kaip atsidūrei M.‭ ‬K.‭ ‬Čiurlionio menų gimnazijoje,‭ ‬Baleto skyriuje‭?

Mintyse vis aktyviau‭ ‬galvojau apie šokį,‭ ‬bet apie tai niekam garsiai nesakydavau.‭ ‬Tada labai nedrąsiai prasitariau vienai draugei,‭ ‬ji mane nusivedė į M.‭ ‬K.‭ ‬Čiurlionio menų gimnaziją,‭ ‬prie mokytojų kambario ir liepė belstis į duris.‭ ‬Išėjo‭ ‬3‭ ‬mokytojos ir tariau joms:‭ „‬Aš norėčiau išmokti šokti‭”‬.‭ ‬Mokytojos nusivedė mane į salę,‭ ‬pradėjo groti ir liepė improvizuoti.‭ ‬Tada buvau matęs tikrai nedaug baleto,‭ ‬todėl ėmiau‭ ‬šaržiškai‭ ‬kartoti judesius,‭ ‬strikinėti…‭ ‬Nieko nesupratau,‭ ‬ką reikia daryti‭ ‬(juokiasi‭)‬.‭ ‬Jos pasakė,‭ ‬kad aš labai artistiškas ir priėmė į‭ ‬Baleto skyrių.‭

Mokiausi‎ ‏3‎ ‏metus Lietuvoje.‭ ‬Tada išvažiavau į Angliją mokytis aktorystės meno ir kaip neakivaizdinį dalyką pasirinkau šiuolaikinį šokį.‭ ‬Iš viso,‭ ‬išėjo‭ ‬4‭ ‬metai.

Ką pasiėmei iš klasikinio šokio‭?

Gavau patį šokio pagrindą,‭ ‬naują išraišką,‭ ‬kalbą,‭ ‬kaip aš galiu pranešti ar išreikšti tam tikrus dalykus.‭ ‬Kūno kalba man yra daug‭ ‬artimesnė.‭ ‬Būtent kūno,‭ ‬mimikos,‭ ‬judesių,‭ ‬trajektorijų…‭ ‬Tai yra‭ ‬be galo svarbu.‭ ‬Pavyzdžiui,‭ ‬jeigu skauda,‭ ‬žinau,‭ ‬ką skauda ir kaip tai pagydyti.‭

Pradėjai nuo klasikinio šokio‭ (‬baleto‭)‬,‭ ‬o dabar panirai į šiuolaikinį šokį,‭ ‬kuris dažniausiai laužo visus klasikos rėmus…‭ ‬Kodėl peršokai‭?

Natūrali metamorfozė.‭ ‬Iš tikrųjų,‭ ‬bet kokiame dalyke klasika yra labai svarbi.‭ ‬Juk ir piešime reikia gerai mokėti akademinį piešimą tam,‭ ‬kad padarytum genialų šiuolaikinį kūrinį.‭ ‬Išmokęs klasiką,‭ ‬gali matyti bendrą perspektyvą nūdienoje ir galbūt netgi ateityje.

Baletas man davė fizinį kūno paruošimą,‭ ‬ko dauguma Lietuvos šiuolaikinių šokėjų neturi.‭ ‬Jie perteikia daugybę dalykų,‭ ‬bet kartais atrodo tikrai neestetiškai.‭ ‬Pavyzdžiui,‭ ‬jeigu judesys yra tyčia neužbaigiamas iki galo,‭ ‬šokėjas atrodo labai gražiai ir plastiškai.‭ ‬O kai‭ ‬norima‭ ‬padaryti iki galo,‭ ‬bet‭ ‬padaroma iki pusės,‭ ‬atrodo…‭ ‬Taip…‭ ‬Neišdirbta.

Tavęs klausantis ir žinant,‭ ‬kiek visko jau padarei,‭ ‬sunku patikėti,‭ ‬kad tau tik‭ ‬19‭ ‬metų.‭ ‬Ar nėra tekę meluoti apie savo amžių‭?

Vaikystėje labai bijojau savo amžiaus,‭ ‬nes visur būdavau mažiausias.‭ ‬Net minėtuose kursuose jausdavau nuvertinimą ir sugrupavimą:‭ ‬tu esi vaikas,‭ ‬vadinasi,‭ ‬tuoj bus paauglystė,‭ ‬o aš žinau,‭ ‬kaip būna paauglystėje…‭ ‬Atrodydavo,‭ ‬kad apie žmogų viskas turi būti pasakyta jo amžiumi.‭ ‬Dėl to aš retsykiais nutylėdavau arba sakydavau,‭ ‬kad esu vyresnis.

Dabar,‭ ‬kai jau pradėjau suaugti‭ ‬(šypsosi‭)‬,‭ ‬ėmiau garsiai kalbėti apie savo metus.‭ ‬Nors net ir dabar jaučiuosi nuvertinamas…‭ ‬Atseit,‭ ‬kad dar jaunas ir man dar reikia pasimokyti.‭ ‬Brandą parodo ne amžius,‭ ‬o padaryti darbai.‭

Kaip tu manai,‭ ‬ką reikia daryti jaunam žmogui,‭ ‬kad išnyktų tas nuvertinimas‭?

Jauniems žmonėms reikia kalbėti garsiau negu dabar.‭ ‬Daug daug garsiau.‭ ‬Ir tiesiog daryti,‭ ‬nepriklausomai nuo kitų žmonių įtaigų.‭

‬Ar Lietuva yra tinkama terpė menininkui augti ir judėti į priekį‭?

Keliaudamas supratau,‭ ‬kad daug žmonių išvažiuoja ieškodami vidinės ramybės ir laimės.‭ ‬Tačiau visa tai galima rasti ten,‭ ‬kur pats esi.‭ ‬Kitur nuvažiavęs nerasi šių dalykų padėtų dėžutėje.‭

Pirmiausia,‭ ‬reikia susitvarkyti kiekvieną kvadratinį metrą galvoje,‭ ‬išsivalyti šiukšlyną,‭ ‬nuvalyti dulkes…‭ ‬Tiesiog viską sustyguoti viduje.‭ ‬Tada atsiranda ramybė ir vidinė perspektyva.

Koks tavo pasiekimas pačiam yra pats pats maloniausias‭?

Labai‭ ‬faina,‭ ‬kai į pasirodymus ateina vyresnio amžiaus žmonės.‭ ‬Būtent iš jų susilaukiu tokių nuoširdžių laiškų…‭ ‬Ašarų…‭ ‬Tai mane sugraudina ir priverčia atsargiau viską daryti.‭

Šiuo metu stažuojiesi Amerikoje,‭ ‬tai jau ne pirmas kartas.‭ ‬Kas tave ten nuvedė‭?

Mane pakvietė Jonas Mekas.‭ ‬Jis prieš‭ ‬2‭ ‬metus buvo viename mano pasirodyme.‭ ‬Tuomet šokau gatvėje,‭ ‬už ką mane išvežė policija ir surašė nuostabią dokumentaciją,‭ – „‬plastiniais judesiais reguliavo eismą‭” ‬(juokiasi‭)‬.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Ką veiki Amerikoje‭?

Noriu įgauti daugiau akademinių žinių apie tai,‭ ‬ką darau.‭ ‬Sužinoti daugiau apie patį‭ ‬performanso reiškinį ir kinematografiją.

Vedu šokio‭ ‬dirbtuves universitete.‭ ‬Be to,‭ ‬4‭ ‬kartus pasirodysiu Niujorko galerijose.‭ ‬Bandysiu parodyti erdvės ir kūno santykį:‭ ‬kaip kūnas išnyksta erdvėje arba kaip erdvė tampa plastiška kartu su kūnu.‭ ‬Dar filmuosiuosi filme pagal A.‭ ‬Škėmos‭ „‬Baltą drobulę‭”‬.‭ ‬Ten būsiu choreografas ir šokėjas.‭ ‬Ir dar norėčiau ką nors nuveikti‭ ‬(šypsosi‭)‬.

Ar grįši į Lietuvą‭?

Taip,‭ ‬kovo mėnesį,‭ ‬bet tada iš karto išvažiuoju į Prancūziją vesti paskaitos.‭ ‬Grįžęs norėčiau pagaliau pristatyti savo režisuotą šokio spektaklį.‭ ‬Kas jame bus‭ – ‬tebūnie‭ ‬paslaptis,‭ ‬bet surinkau pačius pačius geriausius.

Apie ką dabar svajoji‭?

Apie Ameriką.‭ ‬Noriu‭ ‬visiškai‭ ‬išsiristi iš savo lukšto ir labai daug padaryti.‭ 

Kas tave motyvuoja‭?

Naujų potyrių ir žinių noras.‭ ‬Visada laukiu vakaro,‭ ‬nes žinau,‭ ‬kad skaitysiu knygą…‭ ‬Ryto,‭ ‬nes važiuoju pas tėvus išgerti kavos.‭ ‬Žinau,‭ ‬kad‭ ‬kiekviena diena bus kupina ieškojimų ir atradimų.

Tu tiek visko darai,‭ ‬kad sunku patikėti,‭ ‬jog esi šios planetos gyventojas.‭ ‬Ar nebūna taip,‭ ‬kad jautiesi ateiviu‭?

Labiau jaučiuosi šizofreniku,‭ ‬o ne ateiviu‭ ‬(juokiasi‭)‬.‭ 

Daugiau sužinoti apie Deniso veiklą ir keliones,‭ ‬galite apsilankę čia arba čia.


Šis straipsnis publikuotas sausio mėnesio Laikas.lt žurnale, kurį galite rasti daugumoje kavinių arba čia. Kiti numerio straipsniai:

„‬AVaspo‭“ – ‬kaip ta už uodegos nepagaunama gyvatė
Vladas Lašas: „Noriu kosmonautiką priartinti prie Lietuvos“ (Interviu)
Ateivių tipai: čiupakabros, maldininkai ir kt. būtybės
Pasidaryk pats – kosminiai drabužiai
Idiotiškos K. Pilkingtono kelionės
NSO Lietuvoje: mes ne vieni?

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top