Tarp žymiausių raudonplaukių valdovų - ir Ramzis II, ir JAV prezidentai (Foto)

Laikas.lt
Parengta pagal Raising-redheads.com ir Wikipedia.org 

Pasaulio istorijoje garsių raudonplaukių būta nemažai. Netgi pirmasis vyras Adomas arba Marija Magdelena dažnai vaizduojami kaip raudonplaukiai.

Nemažai ugninių plaukų savininkų yra ir tarp politikų bei aukščiausių lyderių. Tačiau atsekus jų gimimo šaknis, dažnai paaiškėja, kad jie kilę iš raudonplaukių gimtinės - Airijos arba Anglijos. Mes gi pradedame raudonplaukių valdovų ir politikų paieškas nuo Egipto.


Ramzis II (arba Ramzis Didysis; valdė 1279-1213 m. pr. m. e.)

Trečiasis 19-osios Egipto dinastijos valdovas šalį valdė apie 66 metus ir buvo laikomas įtakingiausiu Egipto valdovu. Ramzio II plaukų spalva buvo raudona, tai įrodo ir moksliniai mumijos tyrimai. Raudona valdovo plaukų spalva buvo svarbi ir dėl to, kad senovės egiptiečiams raudona asocijavosi su jų dievu Setu. 


Skandinavų vikingas Riurikas (Rurikas) (800-876?)

Kunigaikštis Riurikas laikomas pirmuoju Rusijos valstybės įkūrėju ir ją valdžiusios Riurikų dinastijos pradininku. Riurikas taip pat buvo vadinamas „The Rus“ - raudonplaukiu, kai kurie šaltiniai teigia, kad būtent jo garbei Rusijai suteiktas dabartinis vardas (raunoplaukių žemė).  

Erikas Rudasis (arba Eirikas Thorvaldssonas, 950-1003?)

Erikas Rudasis - vikingas, atradęs Grenlandiją. Pravardę Rudasis (Raude), jis gavo dėl savo raudonų plaukų ir barzdos, o gal ir dėl savo nešvankaus humoro.

Anglijos karalius Henris VIII (1491-1547)

Tikrasis karaliaus vardas - Henrikas Tiudoras. Jis buvo pirmasis Tiudorų dinastijos atstovas Anglijos soste. Karalius buvo garsus savo 6 žmonomis ir sprendimu atskirti Anglijos bažnyčią nuo popiežiaus ir paskirti save jos galva! Raudonplaukiu jį vaizdavo daugelyje paveikslų, o jo dukra Elžbieta I taip pat turėjo tokią pat plaukų spalvą.

Karalienė Elžbieta I (1533-1603)


Ši valdovė dar vadinama Nekaltąja karaliene. Elžbieta I buvo ką tik aprašyto karaliaus Henrio VII ir jo žmonos Anos Bolein dukra. Karalienės mama buvo nužudyta, kai mergaitei buvo vos treji metai.

Elžbieta I raudonplauke vaizduojama paveiksluose, o plaukų spalvos tikrumą įrodo ir jo tėvo Henriko VIII gymis. Vėliau, kaip ir dauguma to meto moterų, dėl higienos trūkumo ji nešiodavo raudonų plaukų peruką (kas belieka, kai plaukai dėl besaikio kosmetikos vartojimo tiesiog nuslenka). 

Škotijos karalienė Marija Stiuart (1542-1587)



Karalienės Marijos gyvenimas bei likimas įkvėpė nemažai rašytojų, o Stefano Zweigo knyga „Marija Stiuart“ –  vienas iš geriausių biografinių romanų pasaulyje. 

Būdama 25-erių Marija Stiuart buvo nuversta nuo Škotijos karalienės sosto sukilusios aukštuomenės. Valdovė pabėgusi iš šalies pasidavė savo pusseserės, Anglijos karalienės Elžbietos I malonei. 


Karalienė Viktorija (1819-1901)

Alexandrina Viktorija buvo Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Airijos karalystės karalienė. Tai ilgiausiai soste išbuvusi Anglijos karalienė, kuri valdė šalį net 63 metus. Jos valdymo laikotarpis vadinamas Viktorijos epocha. Tai perdėto drovumo, kultūros sąstingio laikotarpis. Valdovės nuotraukos mažai ką pasako, nes tuo metu jos buvo juodai baltos, bet jos raudoni plaukai užfiksuoti daugumoje ją vaizduojančių paveikslų. 


JAV prezidentas Johnas Calvinas Coolidge'as (1872-1933)

30-asis JAV prezidentas prieš gaudamas šalies vadovo įgaliojimus buvo Masačiusestso valstijos gubernatorius, o 1920 metais tapo JAV viceprezidentu, tačiau po 3 metų, po netikėtos JAV prezidento Warreno Hardingo mirties, tapo šalies vadovu. 1924 metais jis buvo išrinktas antrajai kadencijai. Turėjo konservatyvaus ir mažai komentuojančio prezidento reputaciją.


JAV prezidentas Thomas Jeffersonas (1743-1826)

 

Th.Jeffersonas - 3-asis JAV  prezidentas (1801–1809), pagrindinis Jungtinių Valstijų nepriklausomybės deklaracijos autorius. Jeffersonas buvo vienas iš pačių įtakingiausių JAV tėvų įkūrėjų ir, žinoma, buvo raudonplaukis.

 

Seras Winstonas Spenceris-Churchillis (1874-1965)

Britų politikas, labiausiai išgarsėjęs būdamas Didžiosios Britanijos premjeru Antrojo pasaulinio karo metais. Jis laikomas vienu svarbiausių vadovų Britanijos ir viso pasaulio istorijoje. 1953 metais gavo sero titulą ir tais pačiais metais apdovanotas Nobelio literatūros premija. Jo įvaizdis buvo neatskiriamas nuo švarko, peteliškės, katiliuko ant galvos, cigaro ir, žinoma,  raudonų plaukų. Politiko dukra Sarah Churchill taip pat buvo raudonplaukė.

Margaret Hilda Thatcher (g.1925)

Margaret Thatcher - pirmoji Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė. Šias pareigas ji ėjo ilgiau nei kuris nors kitas Anglijos vyriausybės vadovas (1979–1990 m.), be to, buvo pirmoji moteris ministrė pirmininkė Didžiojoje Britanijoje. 2011 metais apie Margaret Thatcher sukurtas filmas „Geležinė ledi“, kuriame pirmąją Didžiosios Britanijos ministrę pirmininkę vaidina garsi aktorė Meryl Streep.


JAV prezidentas Andrew Jacksonas (1767-1845)

7-asis Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas, ėjęs pareigas nuo 1829 iki 1837 metų, gimė škotų airių emigrantų šeimoje, buvo labai aukštas ir lieknas, turėjo banguotus vešlius raudonus plaukus. Kai tapo JAV prezidentu (61-erių), plaukai jau buvo visiškai žili, todėl į žmonių atmintį kaip raudonplaukis jis pernelyg neįsirėžė.

Australijos ministrė pirmininkė Julia Gillard (g.1961)

2010 metais ši moteris tapo 27-ąja Australijos ministre pirmininke ir tuo pačiu pirmąja moterimi Autralijoje, užimančia šį postą. Julia Gillard kilusi iš Velso, Anglijos, su šeima į Australiją persikėlė dar vaikystėje. Kaip teigia Julia, labai svarbu, kad visi raudonplaukiai gerai jaustųsi ir galvotų apie save tik pozityviai. 
 

Australijos ministras pirmininkas Jamesas Scullinas (1876-1953)

Devintasis Australijos ministras pirmininkas ir pirmasis šiame poste... raudonplaukis. Tačiau politiko karjera buvo labai trumpa, nes vos po kelių dienų parlamento vadovo kėdėje, šalį užklupo Didžioji ekonominė depresija. Beje, Jameso tėvai buvo kilę iš Airijos, ir tai paaiškina jo raudonų plaukų kilmę.

JAV prezidentas George'as Washingtonas (1731?-1977)

Pirmasis konstitucinis Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas (1789-1797), kurio atvaizdą pamatysite ant JAV banknotų ir medalių. Dažniausiai prezidentas vaizduojamas su baltais plaukais, tačiau, pasak kai kurių šaltinių ir to meto atvaizdų, prieš pražildamas (prezidentas niekada nenešiojo peruko), jis turėjo rusvus plaukus.  

JAV prezidentas Martinas Van Burenas (1782-1862)


Martinas Van Burenas buvo 8-asis JAV prezidentas, valdęs šalį nuo 1837 iki 1841 metų. Šis vyras buvo pirmasis JAV prezidentas, kuriam anglų kalba buvo ne gimtoji; M.Van Burenas kilęs iš Danijos ir užaugo daniškai kalbančioje šeimoje Niujorke.

Politiko pravardė dėl jo gudrumo, raudonų plaukų ir gimimo vietos buvo „Raudonoji lapė iš Kinderhooko miesto“.   
                            

Giuseppe Garibaldi (1807-1882)

Giuseppe Garibaldi - Prancūzijoje gimęs Italijos karinis ir politinis lyderis, įžymus italų revoliucionierius. G.Garibaldis atliko svarbų vaidmenį kovoje dėl Italijos susivienijimo ir išvadavimo. Dėl karinių veiksmų Europoje ir Pietų Amerikoje vyras buvo vadinamas „Dviejų pasaulių herojumi“. 

Josephas Stalinas (?1878-1953)

Sovietų Sąjungos lyderis nuo 1922 m. balandžio 3 d. buvo Komunistų partijos lyderis, nuo 1927 m. iki mirties faktiškai buvo vienvaldis diktatorius. Jo valdymo metu tikri ir tariami politiniai priešininkai buvo masiškai žudomi, o milijonai Sovietų Sąjungos piliečių ištremti į GULAG'o koncentracijos stovyklas. Kaip rašoma Simono Sebago Montefiore knygoje „Young Stalin“, Stalinas jaunystėje turėjo iš mamos paveldėtas strazdanas ir rausvus plaukus, kurie vėliau patamsėjo.

Vladimiras Leninas (1870-1924)

Rusijos revoliucionierius, Bolševikų partijos lyderis, Tarybų Sąjungos įkūrėjas, leninizmo ideologijos pradininkas taip pat buvo raudonplaukis. Gal dėl to ir SSRS vėliavos spalva raudona?

 


Dar daug raudonplaukių valdovų ir vadovų nepaminėjome, tik konstatuosime faktą, kad raudona spalva - tikrai ne kliūtis patekti tarp aukščiausių vadovų ir valdovų. 


Informacija apie akciją „Ieškomi ryžaplaukiai“ - čia ir Facebook

prezidentai, raudonplaukiai, raudonplaukiai prezidentai, raudonplaukiai valdovai, rusvaplaukiai, ryži, vadovai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai