Su gimtadieniu, Stephenai Hawkingai! (Foto)

Laikas.lt

„Brief history of time“ autorius – Stephenas Hawkingas, sausio 8 d. švęs 70 gimtadienį. Profesorius yra viena ryškiausių mokslo žvaigždžių, iš pagrindų sudrebinusių visą fizikos mokslą.

Profesorius išgarsėjo dar 1974 m. tyrinėdamas juodąsias skyles. Jis pirmasis teoriškai pagrindė, kad juodosios skylės skleidžia šiluminį spinduliavimą, dar vadinamą - „Hokingo spinduliavimu“. Šis nuopelnas yra laikomas vienu svarbiausių XX a. fizikoje.

Su sunkia liga (amiotropinė lateralinė sklerozė) nuo 21 m. kovojantis Hawkingas, visą gyvenimą pašventė visatos paslapčių aiškinimui. Ir daugelyje tamsių vietų įžiebė šviesą. Tačiau nepaisant pasiekimų ir įnirtingo darbo, 70 gimtadienio proga „New Scientist“ duotame interviu profesorius prisipažįsta, kad daug laiko praleidžia galvodamas apie moteris: „Jos... Neįminta mįslė“.

S. Hawkingas 1965 m. vėdė Jane Wilde. Pora kartu išgyveno 26 metus ir skirtingais keliais pasuko dėl vis blogėjančios profesoriaus sveikatos ir didėjančio populiarumo. Šeima susilaukė 3 vaikų – Roberto, Lucy ir Timothy.

Po skyrybų praėjus 4 metams, S. Hawkingas vedė savo seselę – Elaine Mason. Tačiau ši santuoka netruko taip ilgai ir jau 2006 m. profesorius užpildė skyrybų dokumentus.

Nuo vakar Kembridžo universitete, kur profesorius anksčiau dėstė matematiką, vyksta Hawkingo garbės konferencija. Joje kalbas sakys patys geriausi fizikai ir Nobelio premijų lauretai. Konferencija baigsis sekmadienį.

Hawkingo darbais žavisi visas pasaulis. Jo kolegos ir bendražygiai taip pat negaili pagyrų ir vadina jį „šviesiausia mokslo žvaigžde“. Paklaustas, kokie jam asmeniškai svarbiausi atradimai, Hawkingas atsakė: „NASA „Cobe“, kuris padėjo parašyti naują kosmoso žemėlapį.

Interviu galė S. Hawkingas pasakė, kad jeigu dabar būtų jaunas, viską pradėtų nuo naujesnių idėjų, kurios dar labiau sudrebintų fizikos mokslą.

Pasaulyje netyla ginčai, kodėl S. Hawkingas dar nebuvo pagerbtas Nobelio komiteto. Teorijų yra įvairių. Kai kurių ekspertų teigimu, taip yra todėl, kad žymiausi profesoriaus darbai – yra pagrįsti tik teoriškame lygmenyje. Prireiks nemažai laiko, kol atradimai bus pagrįsti eksperimentais.

stephen hawking, stephen hawking gimtadienis

Naujausi komentarai
Alex
2012-05-02, 14:25
praeis simtas metu, apie ji kalbes kaip mes dabar apie Einsteina...
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai