Now Reading
Kalėdų Senelis: iš jūreivių patrono ir dievų medžioklės

Kalėdų Senelis: iš jūreivių patrono ir dievų medžioklės

Kalėdų Senelis: iš jūreivių patrono ir dievų medžioklės

Goda Raibytė

Turbūt visi prisimenate, kaip vaikystėje rašydavote laiškus Kalėdų Seneliui ir tikėdavotės, kad jis atneš būtent tai, apie ką svajojote. Tačiau ar žinojote, kad yra šalių, kurios turi 13 Kalėdų Senelių arba jiems dovanas neša budistų vienuolis?

Kalėdos yra populiariausios krikščioniškose Vakarų kultūroje šalyse. Tačiau žiemos saulėgrąža yra švenčiama beveik visose kultūrose ir religijose. Šiame straipsnyje papasakosime apie vakarietišką Kalėdų Senelį, gimusį iš krikščioniškų, germanų pagonių, vietinių folkloro legendų.

Kaip gimė Kalėdų Senelis?

Vakarų kultūroje Kalėdų Senelis turi galybę skirtingų vardų ir dar daugiau legendų, iš kur į mūsų dienas atkeliavo dosnaus senuko, dalijančio dovanas pasaulio vaikams, personažas.

Manoma, kad Vakarų kultūroje Kalėdų Senelio personažas gimė iš krikščioniškų legendų ir padavimų apie geraširdį Šventąjį Nikolajų. Jis buvęs krikščionių vyskupas, padėdavęs visiems, prašusiems pagalbos ir jos negavusiems iš kitų. Štai, vieno krikščionio dukroms jis davęs kraitį, kad joms nereikėtų tapti prostitutėmis ir panašiai. Niekas tų istorijų patvirtinti negali, tačiau galiausiai Šv. Nikolajus tapo tikra legenda, kurį garbino pirkliai, jūreiviai, prostitutės ir taip toliau… O Amsterdamas ir visa Rusija buvo patikėta jo globon.

Kiti tiki, kad Kalėdų Senelio prototipas randamas germanų pagonių mitologijoje. Pasak jos, kažkada gyvenęs dievas Odinas, kuris per kiekvieną žiemos saulėgrąžą medžiodavęs su kitais dievais. Per Odino „medžioklę“ vaikai palikdavo jam įvairių aukų (cukraus, morkų, šiaudų), o jis jas pakeisdavęs į saldainius. Dar iki šių dienų kai kuriuose Europos ir Pasaulio šalyse vaikai prikiša batus šiaudų ir palieka juos prie kamino. Iš Odino legendos gimė ir Amerikiečių paprotys ant židinio kabinti kojines dovanoms.


Odinas

Galiausiai, Šv. Nikolajaus ir Odino legendos susimaišė su vietiniu folkloru ir dabar turime Kalėdą, Father Christmas (Anglija), Santa Claus (Amerika, JAV, Indija, Japonija) ir panašiai.

13 skirtingų Kalėdų Senelių Islandijoje arba kokie jie yra kitur?

Daugiausiai Kalėdų Senelių turi Islandijos folkloras – net 13. Jau rašėme, kad jie labiau primena Brolių Grimų pasakų herojus, o ne Kalėdų Senelius. Tačiau visi vaikai norėtų gauti dovanų nuo 13 skirtingų Kalėdų Senelių, ar ne taip?

Vokietijoje Kalėdų Senelis rengiasi baltai, nešioja aukso karūną ir yra vadinamas Christkind. Vokiečiai pasirenka kambarį, kuris tampa „Kalėdų kambarių“, jame puošiamos eglutes, vaikai ant langų klijuoja laiškus (su kuo daugiau blizgučių ir spalvų – kad Christkind juos lengviau įskaitytų ir atskirtų nuo kitų). Per Kūčių vakarą kambarys užrakinamas iki vidurnakčio, kada vaikai jau gali pasiimti dovanas.

Rusijoje Ded Maroz puošiasi raudona, mėlyna, aukso ir sidabro spalvomis, o kelionėms naudoja 3 greitesnius už šviesą žirgus. Rusijoje vaikai dovanas gauna ne per Kalėdas, o Naujųjų išvakarėse.

Pere Noel prancūziškas Kalėdų Senelis. Vaikai prie židinio ar lango palieka tuščius batus, kuriuos Pere Noel pripildo saldainiais ir kitomis gėrybėmis (iš Odino legendos kilusi tradicija). Jis taip pat mėgsta dovanas kabinti ant medžių ar po jais. Pere Noel yra lieknas ilgabarzdis senukas turintis ir savo pagalbininką – Pere Fouettard.

Sakurų šaly – Japonijoje, Kalėdos anksčiau nebuvo pati populiariausia šventė. Tačiau, laikui bėgant, ir vakarų kultūrai pasiekiant vis daugiau kitų kultūrų, spartėjant globalizacijai ir švenčių komercializacijai, Kalėdos pasiekė ir Japoniją. Dabar jau visi miestai skęsta Kalėdinėse švieselėse, centruose puošiamos eglutės ir panašiai. Kai kur vietoje Kalėdų Senelio yra budistų vienuolis – Hotei-osho. Jo akys yra pakaušyje, todėl vaikai turi būti ypatingai geri, nes Hotei-osho stebi kiekvieną žingsnį visus metus. Na, o krikščioniškose šeimose yra dovanas neša tradicinis amerikietiškas Senelis.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai


Hotei-osho

Indijoje krikščionių yra tik 2,3 proc. – apie 25 mln. žmonių. Čia Kalėdų Senelis beveik nesiskiria nuo amerikietiškojo – rengiasi raudonai ir dovanas atneša kiekvienam vaikui į namus.

Krikščioniškoje Kinijos dalyje per Kalėdas žmonės puošia medžius, namus spalvotomis dekoracijomis ir girliandomis. Taip jie laukia ateinant ir dovanų atnešant Shengdan Laoren.

Olandijoje Sintirklaas neskrieja elniais ir neturi greičiau už šviesą lekiančių žirgų – jis gruodžio 5 d. pas vaikus atplaukia… valtimi! O vaikai jam palieka mediniuose batuose prikrautų gėrybių – dar viena šalis, kuri perėmė Odino kalėdines tradicijas.

Labiausiai nepasisekė ispanų ir meksikiečių vaikams – jie savo dovanėlių laukia iki sausio 6 d. Trijų Karalių dieną vaikai prie durų palieka tuščius batus, kuriuos Senelis pripildo dovanų.

Na, o Laikas.lt linki sulaukti dosnaus Kalėdų Senelio ir šiltų švenčių!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top