2011: svarbiausi įvykiai mados pasaulyje

Justė Urbonavičiūtė
Nuotr. guardian.co.uk, people.com,
theblogismine.com, fashiongonerogue.com,
businessoffashion.com

Eikime tiesiai prie reikalo – šiais metais mados pasaulyje dėjosi daugybė beprotiškų dalykų. Nors industrija kartais ir atrodo uždara bei fantastinė, tačiau nemažai mados įvykių ir asmenybių puošė pagrindines antraštes spaudoje.

Johno Galliano skandalas

Kai vasarį pasirodė pranešimai apie Johno Galliano antisemitinius pasisakymus Paryžiaus bare (o vėliau internete buvo išplatintas video įrašas, kuriame dizaineris išpažino meilę Hitleriui), niekas nė neįsivaizdavo, kokį didelį poveikį jo poelgis turės visai mados industrijai. Galliano iškart buvo suspenduotas, o paskui ir atleistas iš 14 metų eitų pareigų „Chirstian Dior“ mados namuose, dar vėliau – nušalintas nuo savo vardinės linijos. Tai paskatino užburtą gandų ratą bandant atspėti, kas gi dizainerį pakeis. Nei vienas garsus vardas nebuvo paliktas neapsvarstytas – nuo Marco Jacobso iki Riccardo Tisci ir Alexanderio Wango. Keisčiausia, jog nors ir nemažai dizainerių gavo pasiūlymą užimti Galliano vietą, nė vienas jų nesutiko. „Dior“ mados namų likimas vis dar neaiškus, tačiau, tikėkimės, jog tai bus viena pirmųjų mįslių išspręstų 2012-aisiais.

Emmanuelle Alt perima prancūziškąjį  „Vogue“

Kuomet Carine Roitfeld atsistatydino iš prancūziškojo „Vogue“ redaktorės pareigų praėjusių metų pabaigoje, teigti, jog mados pasaulis buvo priblokštas, būtų per maža. Juk ši moteris – nepakeičiama! Deja, kažkas turėjo perimti jos postą, todėl po ilgų spėlionių, Emmanuelle Alt buvo paskelbta Roitfeld įpėdine. Anksčiau mados direktorės pareigas ėjusi Alt balandžio mėnesio, ir pirmuoju savo, kaip redaktorės, viršelio veidu pasirinko Gisele, tačiau rezultatas buvo kiek nuobodokas. Nuo pat vadovavimo pradžios Alt teigė, jog neturi jokių planų keisti prancūziškąjį „Vogue“ ar pakreipti jį labiau komercine linkme, tačiau visgi atrodo priešingai.

Christophe‘as Decarninas palieka „Balmain“ mados namus

2011-ųjų rudens mados savaitė Paryžiuje buvo pakankamai dramatiška dėl nuvilnijusio Galliano skandalo, tačiau reikalai pakrypo dar tamsesne linkme, kuomet kūrybingasis „Balmain“ protas nepasirodė kovo mėnesį įvykusiame savo kolekcijos pristatyme. Kalbama, kad to priežastis buvo nervinis išsekimas, kuris privertė dizainerį atsidurti psichiatrinėje ligoninėje. Vėliau buvo atskleista, jog Decarninas jau kurį laiką nebedirbo su mados namais, spėjama, dėl kūrybinių nesutarimų su „Balmain“ prekės ženklo valdyba. Todėl kolekcija buvo perimta jo komandos ir stilistės Melanie Ward. Jaunam (ir labai karštam) „Balmain“ moteriškos linijos dizaineriui Olivieriui Rousteingui nedelsiant buvo pasiūlyta užimti Decarnino postą, kurio pasitraukimas ir nepajėgumas kovoti su spaudimu sukėlė nemažą šoką mados pasaulyje.

Lady Gaga tampa didžiausia mados mūza

Nebūtų per kuklu pasakyti, kad mama monstrė šiais metais buvo įtakingiausia mados figūra. Kovą ji ėjo podiumu savo geriausio draugo stilisto Nicola Formichetti pirmojoje moteriškų drabužių kolekcijoje „Thierry Mugler“ mados namams. Ir tai buvo tik pradžia. Nuo tada ji dar pasirodė ant „Vogue“ ir „Harper’s Bazaar“ viršelių, ėmėsi plunksnos „V“ žurnalo skiltyje, karaliavo vaizdo klipe „Edge of Glory“ vilkėdama „Versace“ apdarais, įkūrė šventines dirbtuves „Barneys“ parduotuvėje Niujorke ir išleido intymią  knygą, iliustruotą Terry Richardsono fotografijomis, iš savo garsiojo „Monster Ball“ turo. Panašu, jog Lady Gaga nesiruošia sustoti ir 2012-aisiais!

Kate Middleton pasipuošė „Alexander McQueen“ mados namų vestuvine suknele

Balandžio 29-ąja, penktadienį, Vestministerio abatijoje Katherine Middleton, vilkėdama vienetinę Sarah Burton kurtą suknelę, ištekėjo už Princo Williamo. Spėlionės apie suknelę buvo pasiekusios beprotišką lygį – „McQueen“ stovykla tvirtai paneigė dalyvaujanti Kembridžo hercogienės apdaro kūrime, o lažybų punktai tikriausiai neblogai pralobo iš statymų bandant atspėti, kas gi bus suknelės kūrėjas. Jau legenda tapęs vestuvinis apdaras visą vasarą buvo eksponuojamas Bekingemo rūmuose ir pritraukė rekordinę 600 tūkstančių žiūrovų minią. Šiuo metu Sarah Burton yra viena populiariausių dizainerių pasaulyje, o Kate pasirinkimas vilkėti „Alexander McQueen“ mados namų kūrinį reiškė ne tik britų mados triumfą, bet ir buvo nepaprasta duoklė Alexanderio  McQueeno, mirusio praėjusiais metais, atminimui.
 

Andrejus Pejicas – „FHM“ seksualiausių pasaulio moterų šimtuke
 
2011-ieji buvo tikri proveržio metai Andrejui Pejicui, 20-mečiui australų modeliui, garsėjančiam savo išskirtiniu androginiškumu. Nors kai kurie ir nežinojo, ką daryti su  įspūdinga modelio išvaizda – „Barnes and Noble“ uždraudė žurnalo viršelį su apsinuoginusiu Andrejumi – tačiau jis sugebėjo atsidurti įvykių sūkuryje – jis susitiko su karaliene Elžbieta, buvo apdovanotas „Out“ žurnalo „Stylemaker of the Year“ nominacijoje bei įtrauktas į „FHM“ seksualiausių moterų šimtuką (kuo kai kurie kritikai tikrai nesidžiaugė). Andrejus, kuriam teko pozuoti tiek persirengus Marilyn Monroe, tiek nuotaka, neleidžia per daug siauram požiūriui į grožį sulaikyti jį nuo žengimo į mados pasaulį.

Kate Moss vestuvės

Nėra abejonės, jog jokios kitos vestuvės Didžiojoje Britanijoje negalėjo prilygti Kate ir Princo Williamo porai. Bet viena šventė buvo visai arti – Kate Moss ir Jamie Hinceas sumainė žiedus liepos 1-ąją. Nuotaka vilkėjo bohemišką, kruopščiai siuvinėtą Johno Galliano suknelę. Trijų dienų šventė priminė mados pasaką, kurioje žiedlapius barstė angeliškai pasidabinusios mergaitės (tarp kurių buvo ir Kate dukra Lila Grace) bei dalyvavo tokie svečiai kaip Daphne Guinness, Carine Roitfeld, Marcas Jacobsas ir Lara Stone.
 

Elles Fanning efektas

Šie metai buvo laikas, kuomet „It“ merginomis buvo išties jaunos mergaitės. Ir visa tai pradėjo mažoji Elle Fanning. Nusifilmavusi Soffios Coppollos juostoje „Somewhere“, ji tapo tikra mados pasaulio pasaulio numylėtine ir vėliau pasirodė mados namų „Rodarte“ trumpametražyje, fotografavosi „Vogue“ kartu su Natalia Vodianova, „nutūpė“ ant „LOVE“ bei „W“ viršelių bei tapo „Marc by Marc Jacobs“ 2011 rudens sezono reklaminės kampanijos veidu. Kuomet Elle nesifilmuoja, ji reklamuoja filmus, o jos apranga pasirinkta raudonajam kilimui varijuoja nuo Marco Jacobso ar „Marchesa“ suknučių iki rimtesnių „Valentino“ ar „Chanel“ apdarų. Ir tai dar tik pradžia sėkmės, kuri laukia šios trylikametės.

Kanye Westo mados bomba

2011-ieji buvo Kanye Westo mados gandų metai. Pirmiausia, jis ketino pradėti magistro studijas prestižiniame Central Saint Martins koledže Londone. Vėliau pasigirdo kalbų apie reperio ketinimus Niujorko mados savaitėje su Louise Wilson pagalba  pristatyti 2012-ųjų pavasario kolekciją. Galiausiai, buvo pradėta kalbėti apie Rafo Simonso atsistatydinimą iš „Jil Sander“ tam, jog sujungtų jėgas su Westu naujame jo projekte. Kas išsirutuliojo po visų šių spėlionių – tai išskirtinė kolekcija pasirodžiusi ant Paryžiaus podiumo. Deja, ji buvo viena blogiausiai kritikų įvertintų kolekcijų dar nuo Lindsay Lohan bandymų dirbti su „Ungaro“. Nepaisant to, jog pristatyme ir dalyvavo visi svarbiausi pirkėjai bei mados žurnalų redaktoriai, netinkantys drabužiai ir kolekcijos bendros idėjos trūkumas aptemdė Westo kūrybines galias.

Kardashian perkrova

Nei viena 2011-ųjų diena negali praeiti nepaminint Kardashian vardo. Tik pamąstykit, rodos, kad kiekvienas naujas produktas pasirodęs šiais metais buvo susijęs su šiomis damomis. Iki šiol dėl perdėtai blizgaus stiliaus seserys buvo nutolusios nuo mados elito. Tačiau per šiuos dvylika mėnesių jos sugebėjo nukauti garsių dizainerių rankines su savo „Kardashian Kollection“ rankinėmis „Sears“ prekybos tinkle, sukelti žiniasklaidos karštligę dėl Veros Wang kurtos Kim vestuvinės suknelės ir „prastumti“ savo įseseres Kendall ir Kylie Jenner į žiaurų podiumo modelių pasaulį. Mūsų palinkėjimas seserims Kardashian prieš pasibaigiant 2011-iesiems? Nesirodykit kitais metais!

2011, john galliano, Kanye West, kate moss, mada, mados industrija, Vogue

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai