Nekokybiška kosmetika. Kuo rizikuojame? (Interviu)

Žurnalas JI

Interneto skelbimų portaluose, socialiniuose tinkluose ar forumuose vis dažniau susiduriame su siūlymais kosmetikos bei kūno priežiūros priemonių įsigyti pigiau.

Apie tai, kuo rizikuojame, pirkdami neaiškaus gamintojo, galbūt neoriginalią, nelegaliai parduodamą kosmetiką, kokie veiksniai daro įtaką kosmetikos kokybei ir kokį poveikį odai ji gali turėti kalbamės su profesionalais: „Grožio terapijos ir chirurgijos klinikos“ dermatologe Egle Drukteiniene, „KUKLA Beauty Box“ stiliste Agne Gilyte bei „The Body Shop“ Lietuvos regiono vadove Skaiste Tarvydiene.

Ar gali paprastas vartotojas pagal pakuotę atskirti originalią kosmetiką nuo neoriginalios? Kaip galime būti tikri, kad perkame originalią prekę?

Skaistė Tarvydienė: Kosmetikos padirbiniai gali būti klastojami labai sumaniai, todėl paprastam vartotojui pagal pakuotę sunku atskirti klastotą prekę nuo originalios, o naudojantis nelegalių prekeivių paslaugomis, galimybė nusipirkti klastotą prekę padidėja daugelį kartų. O ir nusipirkus originalią prekę iš nelegalių prekeivių, produktas gali būti netinkamai laikytas arba labai senas ir dėl to mažiau efektyvus. Vis dėlto Lietuvoje didelė padirbinių dalis yra prastos kokybės, tokį padirbinį vartotojas dar gali atpažinti. Pirkti kosmetikos gaminius rekomenduojama salonuose, pirmiausia, dėl to, jog juose prekę galima išbandyti, pasikonsultuoti, o brokuotą arba dar nepanaudotą – grąžinti.

Kokie veiksniai gali turėti įtakos kosmetikos gaminių kokybei?

Skaistė Tarvydienė: Labai svarbu, kur kosmetikos ir kūno priežiūros gaminiai yra laikomi. Jei jie paveikti tiesioginių saulės spindulių, šaltos temperatūros, tai daro įtaką jų kokybei. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į jų galiojimo datą, mokėti teisingai ją iššifruoti.

Į ką dar – be minėtos rizikos – turėtume atkreipti dėmesį rinkdamiesi, kur pirkti kosmetiką?

Skaistė Tarvydienė: Perkant gaminius parduotuvėse, už jų kokybę atsako kompanija gamintoja, taigi ji prisiima atsakomybę už vartotojo saugumą. Priešingai – nelegalūs prekeiviai neprisiima jokios atsakomybės už prekės kokybę. Pirkdamas klastotą prekę, vartotojas pirmiausia rizikuoja savo sveikata.

Kitas dalykas: tokiam prekės ženklui kaip „The Body Shop“, kuris produkto pridėtinę vertę kuria akcentuodamas sąžiningos prekybos ir verslo etikos principus, svarbus sąžiningas mokesčių mokėjimas, taip pat mūsų socialinių kampanijų vykdymas, ­– viso to nelegalūs prekeiviai nedaro.

Kaip gali veikti odą pasenusi, paveikta tiesioginių saulės spindulių kosmetika ir kūno priežiūros priemonės? Kokias reakcijas gali sukelti?

Eglė Drukteinienė: Būtina kreipti dėmesį į naudojamų kosmetikos priemonių galiojimo datą, nes pasibaigus galiojimui gali kisti aktyvių kosmetikos ingredientų cheminė sudėtis ir kitos savybės, todėl gali keistis ir jų poveikis odai. Produktai, kurių aktyvių komponentų cheminė sudėtis ar kitos savybės yra pakitusios (o taip gali atsitikti dėl minėtų priežasčių), gali sudirginti odą, t. y. sukelti odos reakciją kuri praeina nustojus naudoti netinkamą produktą ar panaudojus kitas odą raminančias kosmetikos priemones, gali net alergizuoti odą, t.y. sukelti odos uždegimą, kurį reikia gydyti vaistais.

Kokį poveikį odai gali turėti, pavyzdžiui, pasenęs makiažo pagrindas? 

Eglė Drukteinienė: Pasenęs makiažo pagrindas gali netolygiai pasiskirstyti ant odos, jis yra sutirštėjęs, gali užkimšti odos poras, dėl to odoje gali atsirasti spuogelių. Kaip ir kiti pasenę kosmetikos produktai, makiažo pagrindas gali sukelti ir alerginę reakciją.

Kokias atstatomąsias procedūras prireikia taikyti norint atstatyti nekokybiškos kosmetikos arba kūno priežiūros priemonių sužalotą odą?

Eglė Drukteinienė: Kartais užtenka kurį laiką panaudoti jautriai, sudirgusiai odai skirtas kosmetikos priemones, o kartais odą tenka gydyti vaistais.

Ar socialiniuose tinkluose, forumuose ir per skelbimus platinama kosmetika, jūsų nuomone, gali būti originali? Kodėl svarbu, jog gaminys būtų originalus? 

Eglė Drukteinienė: Garantijos, kad tokiu būdu nusipirksite originalų produktą, tikrai nėra. Originalių kosmetikos produktų saugumas ir efektyvumas yra tikrinami laboratorijose ir tik šiuos kriterijus atitinkantys produktai gali būti parduodami.

Koks jūsų požiūris į neoriginalią kosmetiką ir kūno priežiūros priemones? Kaip manote, ar perkant internete per skelbimus arba forumuose, įmanoma įsigyti kokybiškos kosmetikos?

Agnė Gilytė: Asmeniškai man labai svarbi kosmetikos kokybė, o perkant internete rizikuoji įsigyti neoriginalų produktą, tokiu atveju negali būti tikras dėl kokybės. Žmogaus išvaizda susideda iš daugybės dalių, o tinkamai parinkta kokybiška kosmetika yra viena iš jų, – labai svarbu, jog jos veikimas būtų tiksliai toks, kokio tikimės. Neoriginalūs ar nekokybiški kosmetikos bei kūno priežiūros gaminiai negali to užtikrinti.

Kokią kosmetiką patariate pirkti savo klientams? Galbūt, ir naudojant neoriginalią kosmetiką, galima tikėtis gero rezultato?

Agnė Gilytė: Savo klientams, be abejonės, patariame pirkti tik originalų produktą iš patikimų prekybos vietų. Juose visada galima pirmiausia išbandyti gaminį, pasirinkti reikiamą spalvą, patikrinti konsistenciją, galiojimo datą ir pan. Be to, visada galima grįžti ir grąžinti gaminį, jei jo veikimas, tarkim, nėra toks, koks numatyta, pavyzdžiui, netinka to žmogaus odai.

nekokybiška kosmetika, odos priežiūra, rizika, sveika oda

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai