Now Reading
Tyrimai dėl krūties vėžio gali padaryti daugiau žalos nei naudos

Tyrimai dėl krūties vėžio gali padaryti daugiau žalos nei naudos

Tyrimai dėl krūties vėžio gali padaryti daugiau žalos nei naudos

ELTA

Remiantis naujausiu tyrimu, diagnostiniai patikrinimai dėl krūties vėžio dažnai padaro daugiau žalos nei naudos ir yra tik perpus mažiau efektyvūs, nei buvo anksčiau manoma, praneša „telegraph.co.uk”.

Tyrimų programos yra sudarytos siekiant diagnozuoti vėžį dar ankstyvojoje stadijoje. Tačiau šie tyrimai taip pat gali suklaidinti diagnozės nustatymą.

Naujausias Didžiosios Britanijos Sautamptono universiteto mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad neigiami padariniai prilygsta pusei tyrimų daromos naudos. Tai reiškia, jog, pavyzdžiui, tyrimas metais gali pailginti krūties vėžiu sergančios moters gyvenimą, tačiau kita pacientė gali pusmetį kęsti nereikalingą gydymą.

Remiantis anksčiau atliktu tyrimu, iš 2 tūkst. atliktų tyrimų 200 moterų buvo nustatyta neteisinga diagnozė, dešimčiai jų buvo atlikta nereikalinga operacija, ir tik viena gyvybė išgelbėta.

„Žala beveik didesnė už naudą atsižvelgiant į gyvenimo trukmę (…). Siekiant išgelbėti gyvybę moteriai atliekama operacija, bet dar dešimčiai panašių atvejų atliekama operacija, kurios nereikia”, – teigė tyrimui vadovavęs profesorius Jamesas Raftery. 

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

 


Lietuvos naujienų agentūra ELTA. Visos teisės saugomos. Platinti, kopijuoti be Eltos sutikimo draudžiama.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top