Now Reading
Moterys futbole: iš Viktorijos stiliaus suknelių į tūkstantines riaušes (Foto)

Moterys futbole: iš Viktorijos stiliaus suknelių į tūkstantines riaušes (Foto)

Moterys futbole: iš Viktorijos stiliaus suknelių į tūkstantines riaušes (Foto)

Laikas.lt
Nuotr. HEMEDIA, SWNS

Susagstomais kombinezonais, įsispyrusios į moteriškus batelius jos neatrodo nusiteikusios mačui. Tai – pirmoji oficiali moterų futbolo komanda, kurių vienas pirmųjų pasirodymų aikštėjė 1880 m. sukėlė riaušes.

Augantys Anglijos miestai antrojoje XIX a. pusėje, žinoma, įtakojo ir sporto evoliuciją. Tiek darbo, tiek vidurinioji klasės buvo tiesiog užkrėstos šiuo fenomenu – dauguma šiuolaikinių sporto šakų būtent tada ir susiformavo.

Nuotraukos su pirmosiomis futbolo moterimis Anglijoje yra didžiulės pergalės simbolis – jų drąsa pralaužė ledus ir taip jos pirmą kartą įsibrovė į griežtai tik vyrų sportą. Tiesa, vyrai dėl to neliko patenkinti ir prireikė beveik 100 metų, kol buvo įsteigta Moterų futbolo asociacija.

1895 metais į moterų futbolo turnyrus jau verždavosi tūkstančiai smalsuolių. Tačiau žaidėjos buvo vertinamos ne pagal žaidimą ar įgūdžius, o… Pagal išvaizdą! Vienas laikraštis net rašė: „Tos jaunos moterys futbolo aikštelėje atrodė tikrai gražiai. Tiek aprangos, tiek elegancijos atžvilgiu.“ Ir visai nieko keisto – juk jos dailias Viktorijos laikų stiliaus korsetines sukneles iškeitė į plačias vyriškas kelnes. O dar turėkime omenyje, kad Anglija visuomet garsėjo konservatyvumu. Toks moterų žingsnis atrodė šokiruojantis ir neįprastas. Todėl futbolo mačo metu atsirasdavo daug smalsuolių, kurie stengdavosi į futbolininkes pažiūrėti iš kuo arčiau.

Kitas laikraštis rašė: „Visuomet smalsu pamatyti moteris, darančias ne moteriškus dalykus. Nenuostabu, kodėl mačas surinko kelių tūkstančių žiūrovų minią. Tačiau keisčiausia, kad žaidėjos visgi nenorėtų matyti taip viešai save demonstruojančių jaunesnių seserų ar dukrų“.

Kad ir kaip ten būtų, Britų moterų futbolo klubas, įsteigtas Nellie Hudson, tais metais sužaidė dešimtis rungtynių. Viename interviu Nellie sakė, kad klubą įsteigė tam, kad parodytų, jog moterys nėra tiesiog bejėgės būtybės, kokiomis jas įsivaizduoja vyrai.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Tiesa, sporto kritikai buvo negailestingi. Dažnai buvo girdimi komentarai, kad moterų futbolo net nebūtų galima vadinti žaidimu: „Užteko jau pirmųjų minučių suprasti, kad apie moterų futbolą negali būti nei kalbos. Dauguma jų be tikslo lakstė po aikštelę ir, nors kamuolys buvo mažesnis negu įprastai, net geriausia žaidėja sugebėjo jį nuspirti daugiausiai kelis metrus“, – rungtynėse kalbėjo sporto komentatoriai.

1881 m. Helena Matthews įsteigė ir pirmąją škotų moterų komandą. Helenos žaidėjos buvo stiprios, todėl laimėjo mačą su Anglijos komanda, kas sukėlė dideles riaušes. Tačiau škotai dėl to nesidžiaugė – po pergalės moterims Škotijoje buvo uždrausta žaisti futbolą. Tačiau čia viskas nesustojo – žaidėjos prisidėjo prie moterų teisės balsuoti ir galiausiai draudimas buvo panaikintas.

Ir nors vyrų futbolas vis vien išlieka mėgstamiausiu, moterų jau nebėra toks baisus tabu. Didžiausią lūžį moterų futbolas patyrė 1970 m., kuomet buvo įsteigta Moterų futbolo asociacija.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top