Now Reading
Gyvenamų planetų bumas – atrasta dar viena „mėlyna“ planeta!

Gyvenamų planetų bumas – atrasta dar viena „mėlyna“ planeta!

Gyvenamų planetų bumas – atrasta dar viena „mėlyna“ planeta!

Laikas.lt
Pagal Nasa.gov
Iliustracija NASA

Pastaruoju metu vos ne kas savaitę mokslininkai paskelbia apie naujos, į Žemę panašios, planetos atradimą. Tačiau šį kartą jie tvirtina – kol kas, tai pati „svetingiausia“ planeta, kurioje vidutinė temperatūra yra… 22 laipsniai šilumos!

Laikas.lt visai neseniai jau rašė apie „Gliese 581 g“, kuri turėjo „labiausiai į Žemę panašios“ planetos titulą, iki kol NASA „Kepler Mission“ (NASA projektas, skirtas gyvenamų planetų paieškoms) vakar pranešė apie planetą – „Kepler-22b“.

„Kepler-22b“ yra kol kas mažiausia rasta Žemės dvynė ir turi maždaug 2.4 karto didesnį skersmenį. „Atrasta „Kepler-22b“ parodo, kad esame teisingame paieškų kelyje. Rezultatai parodo NASA kosmoso misijų svarbą žmonijai“, – kalbėjo Douglas Hudgins, „Kepler Mission“ mokslininkas.

„Kepler-22b“ nuo Žemės nutolusi maždaug 600 šviesmečių. Jos metai trunka apie 290 dienų. Pagrindinė žvaigždė, apie kurią sukasi planeta, priskiriama tai pačiai grupei kaip ir Saulė (G tipas), tačiau yra šiek tiek mažesnė ir šaltesnė. Vidutinė „Kepler-22b“ temperatūra yra apie 22 laipsnius šilumos. Tiesa, dar tiriama, koks yra planetos paviršius – kietas, skystas ar dujinis. Taip pat manoma, kad planetos atmosferoje turėtų būti debesų.

Misijai naudojama kosminė stotis „Kepler“ atrastų planetų duomenis ir siunčia į Žemę. Jie tiriami ir patvirtinami arba paneigiami, naudojant Žemėje esančius teleskopus. Galiausiai, apskaičiuojama, ar atrastas dangaus kūnas yra planeta , ar žvaigždė.

NASA šiuo metu yra atradusi apie tūkstantį naujų planetų, iš kurių net 48 apie savo „motininę“ žvaigždę sukasi gyvybei palankiu atstumu. NASA pranešime taip pat teigiama, kad iki tol atrastoms planetoms darytos išvados buvo netikslios: paaiškėjo, kad jos sukasi apie žvaigždės, mažesnes už Saulę, todėl klimatas yra šaltesnis negu manyta. Galiausiai, jos savo panašumu buvo priskirtos prie Marso ir Veneros.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Gruodžio 5-9 dienomis, „Kepler“ mokslininkų komanda organizuoja konferenciją, kurioje paskelbs 1094 naujas planetas. Apskritai, atrastų planetų yra 2326, tačiau jos reikalauja tolimesnių tyrimų. Apie 207 iš jų yra Žemės, 680 – „Super Žemės“, 1181 – Neptūno, 203 Jupiterio dydžio ir 55 už Jupiterį didesnės planetos.

„Kepler“ pavadinta vokiečių mokslininko Johannes Kepler garbei. Jis buvo pirmasis, paaiškinęs planetų judėjimą, „Pin hole“ nuotraukų susidarymą ir panašiai.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top