Now Reading
Naujas „Google“ konkurentas – „YaCy“

Naujas „Google“ konkurentas – „YaCy“

Naujas „Google“ konkurentas - „YaCy“

Laikas.lt

„Google“, „Yandex“, „Bing“ ir kitoms paieškų sistemoms atsirado naujas konkurentas. Pasidaryk pats (angl.: DIY) principu sukurtas „YaCy“ sparčiai populiarėja tarp interneto vartotojų.

Sukurtas nemokamos programinės įrangos aktyvistų, „Yacy“, tiesiogine to žodžio prasme, visą paiešką perduoda į vartotojų rankas. Visi norintys gali atsisiųsti „YaCy“ ją perdirbti, patobulinti taip, kaip jiems atrodo geriau, ir tuomet vėl patalpinti į internetą – kad kiti galėtų laisvai siųstis ar keisti.

„Yacy“ buvo oficialiai paleistas į internetą lapkričio 28 dieną ir šiuo metu turi apie 600 dalyvių: „Daugiausiai, ką darome, yra paieškos. „YaCy“ yra tarsi tarpininkas tarp vartotojo ir informacijos, kurios jis ieško. Negalime pasitikėti didžiosiomis kompanijomis, valdančioms kitus paieškų sistemas“, – kalbėjo Michaelis Christenas, „YaCy“ projekto vadovas.

„YaCy“ oficialiai remia „Free software foundation Europe“ (FSFE), kovojanti už žmogaus „skaitmenines teises“ ir privatumą: „Mes atsisakėme minties, kad paieškų sistemos turi turėti centrinį valdymą. Vietoje to, parodome, kaip svarbu būti nepriklausomu ir sukurti infrastruktūrą, kuri neturėtų tiek trūkumų“, – sakė Karstenas Gerloffas, FSFE prezidentas.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„YaCy“ gali naudotis ir tobulinti visi „Windows“, „Linux“ ir „MacOS“ operacinių sistemų naudotojai.

„YaCy“ nėra pirmieji, bandantys konkuruoti su „Google“. Du buvę „Google“ darbuotojai 2008 m. sukūrė „Cuil“ paiešką. Tačiau ji nebuvo sėkminga ir neveikia jau nuo 2010 m.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top