Now Reading
Atrasta labiausiai į Žemę panaši planeta (Foto)

Atrasta labiausiai į Žemę panaši planeta (Foto)

Atrasta labiausiai į Žemę panaši planeta (Foto)

Laikas.lt
Nuotr. ALAMY, Lynette Cook, REUTERS

Mokslininkai atrado į Žemę panašią planetą, kurioje gali egzistuoti vanduo ir gyvybė. Planeta „Gliese 581g“ Svarstyklių žvaigždyne apie savo žvaigždę sukasi gyvybei palankiu atstumu.

Toks atradimas yra kelių metų Havajų observatorijos darbo vaisius. Joje dirbantys mokslininkai teigia, kad planetos klimatas yra ne tik palankus vandeniui, bet ir gyvybei. Kol kas, „Gliese 581g“ yra labiausiai į Žemę panaši atrasta planeta.

Tam, kad būtų atrasta „Gliese 581g“ prireikė net 11 metų darbo, stebint tolimą raudonai švietusią žvaigždę. Prie projekto ištisai dirbo Kalifornijos ir Vašingtono universitetų „planetų medžiotojai“, atradę planetą HIRES spektometru.


Havajų observatorija

„Per visus kosmoso tyrimų metus, „Gliese 581g“ yra tikrai pati palankiausia gyvybei. Tai, kad „Gliese 581g“ buvo rasta palyginus arti nuo Žemės, rodo, kad panašios planetos nėra išskirtinis reiškinys. Tokių gali būti tūkstančiai“, – sakė Stevenas Vogtas, Kalifornijos universiteto mokslininkas.

„Gliese 581g“ priklauso labai panašiai į Saulės sistemai – kartu su ja apie pagrindinę žvaigždę besisukančios planetos turi savo orbitas. „Gliese 581g“ masė yra 3-4 kartus didesnė už Žemės ir apie savo „Saulę“ apsisuka per 37 dienas. Temperatūra joje turėtų svyruoti nuo -65 iki -45 laipsnių šalčio.

Sprendžiant iš „Gliese 581g“ masės, ji turėtų turėti kietą paviršių ir pakankamą gravitaciją susidaryti atmosferai.


„Gliese 581g“ sistema su pagrindine žvaigžde ir kitomis planetomis

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Be to, apie „Gliese 581g“ sukasi dar dvi planetos, kurios taip pat gali turėti tinkamą klimatą vandeniui (ledo pavidalu) susidaryti. Tiesa, jos yra „gyvenamos zonos“ pakraščiuose, todėl bus atliekami tolimesni tyrimai.

„Gliese 581g“ pritaria ne visi. Kai kurie amerikiečių ekspertai teigia, kad vienas iš Saturno mėnulių – Titanas, yra pajėgiausias suteikti tinkamas gyvenimui sąlygas ir reikiamas chemines reakcijas. Panašių „gyvybei tinkamų“ planetų jau yra net 6, neskaitant Žemės.

2008 m. spalio 9 d. į „Gliese 581g“ buvo nusiųstas radijo signalas – „Žinutė iš Žemės“. Žinutė skrieja taip greitai, kad jau per pirmąsias 20 minučių ji buvo už Saulės sistemos ribų. Kol kas, žinutė yra nukeliavusi 18.3 trilijonų mylių (iš 118 trilijonų mylių). Žinutė su piešiniais, nuotraukomis ir panašiais buvo atrinkta iš 501 kandidatės.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top