Now Reading
Lietuvis ir „Tie geresni“: „Geriau repuotų mažiau žmonių, bet gerai“ (Interviu)

Lietuvis ir „Tie geresni“: „Geriau repuotų mažiau žmonių, bet gerai“ (Interviu)

Lietuvis ir „Tie geresni“: „Geriau repuotų mažiau žmonių

Ieva Stankūnaitė

Rokas Grosmanas (visų vadinamas „lietuviu“ arba tiesiog LT) repo klausosi jau nuo vaikystės: tėtis pirkdavo jam „G&G Sindikato“ kasetes, po pamokų repas sklisdavo iš dabar jau vintažinio „Viva Music“ kanalo, o 2Pac‘o plakatas iki šiol kabo ant jo miegamojo sienos.

Jis improvizuoja kartu su savo draugais vakarėliuose, gatvėje, autobuse, laiptinėje, o dabar vis dažniau užlipa ir į garbingą sceną. Laikas.lt  tituluotas 2011 metų FREESTYLE BATTLE‘o čempionas papasakojo apie kūrybą lietuviško repo peripetijas.

Rokai, kodėl būtent „lietuvis/LT“?

Nuo senų laikų prilipo klyčka „lietuvis“, dar turbūt nuo „Counter Strike‘o“ žaidimo etapo, o šiaip, kai būsiu labai krūtas Mc, iškart visi žinos, kas aš toks ir iš kur!

Kadangi minėjai, kad nuo 2009 metų dalyvauji repo kovose, papasakok, kaip gimsta liaudiškai vadinamas gabalas

Pradžioje viskas vyksta galvoje. Vienas svarbiausių dalykų – idėja. Kai turi ją, mąstai, kaip viską įdomiai pateikti. Muziką už pinigus kuria beatmakeriai, o jei pasiseka – geresnis pažįstamas sukuria ir nemokamai. Gerai, kai pagal mano pageidavimus sukuriamas instrumentalas, turiu idėją galvoje, tada būtent „ant to instrumentalo“ ir rutulioji temą, pagal muzikos nuotaiką, intonacijas ir t.t. O būna, kad rašai pagautas įkvėpimo ir tyloje, ir į mobilų, ir bet kur, kur tik aplanko mūza. Žodžius rašau pats į lapuką (raimbuką). Viskas įrašoma studijose, už kurias irgi reikia mokėti, neretai valandiniu tarifu, bet jei turi pažįstamų, gali prasisukti ir kiek kitaip. Pats turiu mini namų studiją, ten kartais įrašinėju, pasibandau kaip kas skamba, bet norint geresnio rezultato dažnai atsiduodu į nusimanančių toje srityje žmonių rankas profesionalioje studijoje.

Kai įrašinėji namie, ar kaimynai nepyksta?

Įrašinėju dažniausiai dieną, tai neturi prie ko prikibti. Labiau pyksta, kai su draugais susirenkam ir baliavojam.

Kas tave įkvepia kūrybai?

Trumpai ir aiškiai – visa aplinka.

Ar daug gauni gerbėjų laiškų?

Dažniausiai parašo su klausimais: „Ar galima įrašyt pas tave?“. Ir panašiai. Būna, kad pagiria, pasako, jog patinka mano vienas ar kitas gabalas…

„Freestyle Battle“ kovoje laimėjai pirmąją vietą, tave tiesiogiai garbino Svaras „Zip fm“ laidoje GATVĖS LYGA, o festivalyje „Satta Outside“ pats Mamania kvietė improvizuoti paplūdimio scenoje – papasakok daugiau, kas yra tas FREESTYLE‘as

Freestailas yra repo forma, ekspromtu gimęs rimuotas pasakojimas ar tiesiog ekspromtu gimęs raimas – galima taip pavadinti. Skiriasi tuo, kad improvizuojant repuojamas tekstas, kuris šauna į galvą. O tas likęs „paprastas repas“ kažkur užrašomas, užėjus ūpui koreguojamas iki tobulybės, kol galiausiai įrašomas arba ne.

Kalbant apie frystailo plėtimą Lietuvoje, tai be praktikos nieko nebus. Reikia organizuoti gyvus betlus, šiaip susirinkimus, kur galima parodyti save kaip frystailerį. O šiaip repas eina iš rankų į rankas, jei taip galima išsireikšti, tik neaišku – vienas gali užsikabinti visam gyvenimui, kitas porai įrašų ir mesti. Lietuva nėra didelė ir tie, kurie repuoja, turi repuoti gerai, būti pavyzdžiu tik pradedantiems. Jaunimas dabar prisižiūri visokių lilwaynų ir rėkauja į mikrofoną nieko nejausdami – turi būti supratimas ir jausmas. Geriau repuotų mažiau žmonių, bet gerai, nei kiekvienam kampe, nepataikydami į bytą ar prisižiūrėję MTV bei neturintys ką pasakyti.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

tie geresni

Kas sugalvojo įkurti repuojančią trijulę TIE GERESNI ir kaip tai įvyko?

Iki festivalio „GaDi“ grupių atrankos pabaigos likus dienai baliavojom su Karpiu ir Boostu, ir pagalvojome, kad reikia susiburti į grupę bei pabandyti sudalyvauti. Nuo to laiko ir esam TIE GERESNI, o pats pavadinimas gimė beprikolinant.

Esate tryse: tu (Rokas/LT), Vytautas (Karpis – studentas iš Raguvos, sparčiai kylantis Lietuvos hip hop‘o kultūros srityje) ir Paulius (Boostas – fotografuojantis reperis, kuris dar priklauso duetui TWODICKS). Kuris iš jūsų grupės lyderis?

Nežinau, Karpiz gal lyderis, nes jis dažnai randa koncertų ir šiaip labiausiai afišuoja TUOS GERESNIUS. Yra dar Giedrius aka Rewritable, kuris kuria mums instrumentalus ir yra atsakingas už live‘ų (gyvų pasirodymų) muzikinę pusę. Jis reguliuoja viską prie PC, kas eina po ko, kartais pats sugroja, o šiaip visi po truputį tariamės dėl instrumentalų, buriamės į repeticijas ir rašom tekstus.

Ir pabaigai: tai kada Lietuvos repo gerbėjai galės išvysti vitrinoje Jūsų albumą?!

Kolkas esame apsistoję ties karpio ep (angl. extended play). Žinoma, kažkas bręsta ir iš mūsų, kaip grupės pusės, bet neskubame ties albumu, reikia pasiruošti jam ir turėti nemažai laisvo laiko, bet kad kažkada bus – FAKTAS.

Kūrybos naujienų, būsimų koncertų ir kitos informacijos ieškokite Facebooke.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top