Now Reading
Nu shu – kalba, kurios nei vienas vyras negali suprasti

Nu shu – kalba, kurios nei vienas vyras negali suprasti

Nu shu – kalba

Moterys Hunano provincijoje (Kinija) vis dar žino nu shu kalbą, kurios nei vienas vyras negali suprasti. Apie tūkstančius metų egzistuojančią paslaptį žmonės sužinojo tik visai neseniai.

Nu shu, išvertus pažodžiui, reiškia „moters raštas“. Kinijoje moters padėtis, ypač anksčiau, buvo apgailėtina. Dailiosios lyties atstovėms nebuvo galima įgyti jokio išsilavinimo. Todėl moterys sukūrė nu shu tam, kad galėtų bendrauti tarpusavyje, apie tai nieko nenutuokiant vyrams.

Kam buvo naudoama nu shu

Kai kurie nu shu hieroglifai yra paimti iš kinų kalbos, kiti – sukurti, tačiau visi ženklai kur kas labiau pasvirę ir sutraukti. Kaip ir kinų kalba, nu shu rašosi stulpeliais iš viršaus į apačią, iš dešinės į kairę.

Po to, kai 7 metų mergaitėms būdavo surišamos pėdos (tradicinis ritualas, simbolizuojantis tam tikrą ryšį), jos visą laiką praleisdavo namuose. Pradžioje – savo namuose, paskui – pas vyro šeimą. Tam, kad palengvintų savo „kalėjimą“ ir numalšintų skausmą, vieno kaimo mergaitės, kurioms tais metais pradėdavo rišti pėdas, viena kitai prisiekdavo seserystę. Toks ryšys tęsdavosi iki vestuvių.

Kitas, kiek rimtesnis surišimas, būdavo kai surišdavo dvi mergaites, atitinkančias tuos pačius 8 kriterijus. Tarkime, jos turėjo būti gimusios tą pačią dieną ir nešioti vienodo dydžio apavą. Tokia seserystė jau nenutrūkdavo niekada ir net ištekėjusios merginos galėjo tarpusavyje nervažomai bendrauti ir susirašinėti.

Bedravimui moterys sukūrė slaptą nu shu raštą. Dar 1960 m. apie nu shu žinojo vos keli vyrai visoje Kinijoje, tačiau netrukus viskas pasikeitė. Kaip tai atsitiko?

Apie 1960 m. stotyje nualpo senyva moteris. Tam, kad išsiaiškintų jos tapatybę, policija patikrino moters daiktus. Rankinėje buvo rastas lapelis su, kaip tuomet pasirodė, slaptu kodu. Moteris buvo uždaryta į kalėjimą ir apkaltinta šnipinėjimu. Kai ekspertai pagaliau išsiaiškino, kad tai – kalba, praėjo net 20 metų.

Štai, kaip atrodo nu shu raštas:

Sėkmė pop kultūroje

Prieš dešimt metų kinų kilmės amerikiečių rašytoja Lisa See ieškojo informacijos apie tradicinį pėdų rišimą. Tada visai netyčia raštuose rado užuominą apie nu shu – vienintelę slaptą pasaulio kalbą, skirtą tik moterims.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Nu shu yra pavyzdys, kaip moterys sugebėjo kurti ir rezultatus slėpti tūkstančius metų. Tai man atėmė žadą, mane ta kalba tiesiog apsėdo“, – viename interviu yra sakiusi L. See.

Nors nu shu šaknys buvo neaiškios, raštas atvėrė duris į amžius slėptą kalbą ir įkvėpė Lisą parašyti romaną „Snow Flower“, iš kurio gimė filmas „Secret Fan“. Lisa, bendradarbiaudama su žiniasklaidos magnato Ruperto Murdocho žmona Wendi Deng, filmą pristatė praeitą savaitę.

Pasaulyje nu shu kalbą žino jau labai nedaug moterų. Kitaip tariant, tai – mirštanti kalba. Gaila, tačiau kol kas nėra jokių programų, skirtų mokytis nu shu. Panašu, kad tiek metų egzistavusi kalba jau netrukus išnyks.

Tiesa, nors Lisos romanas ir filmas išpopuliarino nu shu, susilaukiama nemažai kritikos: ar tikrai reikėjo vakarų pasauliui atskleisti tokią paslaptį? Ar, naudojantis kelis tūkstančius metų skaičiuojančia kinų kultūros dalimi, nesiekiama tiesiog pasipelnyti?

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top