Now Reading
Kodėl brėžimas nagais per lentą kelia šiurpą?

Kodėl brėžimas nagais per lentą kelia šiurpą?

Kodėl brėžimas nagais per lentą kelia šiurpą?

Daugeliui garsas, kai nagais brėžiama per lentą, atrodo vienas nemaloniausių pasaulyje. Panašu, kad mokslininkai pagaliau išsiaiškino priežastį.

Mokslininkai ilgai suko galvas, kodėl būtent toks garsas žmonėms yra nemalonus. Dabar muzikologai ir mokslininkai išsiaiškino, kad dėl to kalta žmogaus ausies forma. Mūsų ausys yra sukurtos girdėti panašaus dažnio į žmogaus kalbą garsus intensyviausiai.

Tyrėjai su keliais savanoriais atliko tokį testą: vieniems buvo pasakyta, kad jie klauso „sunkios“ eksperimentinės muzikos, kitiems – kad jie girdi „siaubingus“ garsus. Visiems jiems buvo paleistas čirškiantis garsas, kuomet nagais ir kreida brėžiama per lentą.

Pasirodo, nagais brėžiant per lentą yra išgaunamas panašus garsas kaip ir šakute brėžiant per lėkštę ar „cypiantis“ polistirolas.

Išsiaiškinta, kad nepaisant psichologinio faktoriaus, tokie garsai yra išties nemalonūs. Net tie savanoriai, kuriems buvo pasakyta, kad jie klauso eksperimentinės muzikos, garsus apibūdino kaip itin nemalonius ir nepakenčiamus. Tyrimą atlikę mokslininkai stebėjo savanorių širdies ritmą, kraujo spaudimą ir odos reakcijas į tuos garsus, kurie buvo patys nemaloniausi. Nustatyta, kad žmogaus kūnas į nemalonius garsus reaguoja net fiziškai. Keisčiausia, kad nemaloniausi garsai yra kalbos dažnio, tiksliau – 2,000Hz ir 4,000Hz.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai


Dėl to, kad garso dažnis, kai nagais brėžiama per lentą, yra panašus į žmogaus kalbos, ausyje jis yra sustiprinamas.

Manoma, kad taip yra dėl žmogaus ausies formos. Būtent todėl, kad garso dažnis, panašus į žmogaus kalbą, patekęs į vidinę ausį, jis yra tarsi sustiprinamas. Kodėl taip atsitinka? Žmogaus ausis yra „užprogramuota“ žmogaus kalbos dažnį girdėti geriausiai.

Laikas.lt
Pagal: Dailymail.co.uk

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top