Now Reading
Šiemet Metų knygos rinkimuose – 11 kūrinių

Šiemet Metų knygos rinkimuose – 11 kūrinių

Šiemet Metų knygos rinkimuose - 11 kūrinių

Šiemet Metų knygos rinkimų akcija kviečia išrinkti Metų knygas trijose kategorijose iš 11 pasiūlytų knygų. Ekspertų komisijos atrinko penkias knygas suaugusiesiems, ir po tris vaikams bei paaugliams skirtas lietuvių autorių knygas, iš kurių skaitytojai kiekvienoje kategorijoje rinks Metų knygą.

Knygas suaugusiesiems šiemet atrinko komisija, kurią sudarė nuolat literatūros procesus analizuojantys literatai ir kritikai: Rasa Drazdauskienė, Andrius Jakučiūnas, Kęstutis Navakas, Danutė Kalinauskaitė, Donatas Petrošius ir Emilija Visockaitė.

Knygos suaugusiesiems:

  • Alfonsas Andriuškevičius. „Vėlyvieji tekstai“ (Apostrofa),
  • Romualdas Granauskas. „Trys vienatvės“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla),
  • Sigitas Parulskis.„Prieš mirtį norisi švelnaus“ (Alma littera),
  • Undinė Radzevičiūtė. „Baden Badeno nebus“ (Baltos lankos),
  • Kristina Sabaliauskaitė. „Silva Rerum II“ (Baltos lankos).


Ekspertų komisija, rinkusi vaikų ir paauglių knygas, skaitytojams šį kartą pasiūlė ne penketukus, o trejetukus ir šį sprendimą argumentavo tuo, kad šiemet vaikams ir paaugliams skirtos literatūros kūrėjams pristigo meninių idėjų, probleminio mąstymo, šiuolaikiškos vaiko ir paauglio situacijos suvokimo. „Pastaruoju metu vis dažniau rašoma tiesiog apie nieką, leidžiama banali, meniškai nesubrandinta kūryba, apmaudu, jog kelios neblogo turinio ir gana kūrybingos knygos atkrito dėl kalbos jausmo stokos ar paprasčiausiai dėl elementarių rašybos ir skyrybos klaidų,“ – sakė komisijos pirmininkas doc. dr. Kęstutis Urba. Komisijos darbe taip pat dalyvavo Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacijos pirmininkė Rūta Elijošaitytė, mokytojai Violeta Juodelienė ir Marius Mikalajūnas, Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centro darbuotojos Ona Kaladienė, Roma Kišūnaitė ir VPU doc. dr. Loreta Žvironaitė-Ūdrienė.

Knygos vaikams:

  • Kęstutis Kasparavičius. „Mažoji žiema“ (Nieko rimto),
  • Vytautas V. Landsbergis. „Stebuklingas Dominyko brangakmenis“ (Dominicus Lituanus),
  • Violeta Palčinskaitė. „Muzika troliui“ (Nieko rimto).

Knygos paaugliams:

  • Gintarė Adomaitytė. „Paklydusi pasaka“ (Gimtasis žodis),
  • Akvilina Cicėnaitė. „Mano tėtis ir kiti nesusipratimai“ (Alma littera),
  • Gendrutis Morkūnas. „Iš nuomšiko gyvenimo“ (Nieko rimto).

Už labiausiai patikusią knygą visose trijose – vaikų, paauglių ir suaugusiųjų kategorijose galima balsuoti šioje interneto svetainėje, www.lrt.lt, elektroniniu paštu [email protected] arba paštu adresu: „Metų knygos rinkimams“, Nacionalinė M. Mažvydo biblioteka, Gedimino pr. 51, LT – 01504 Vilnius.

Daugiausiai skaitytojų balsų surinkę knygų autoriai tradiciškai bus apdovanoti Vilniaus knygų mugėje 2012 metų vasario mėnesį. Puikių apdovanojimų gali tikėtis ir burtų keliu atrinkti skaitytojai bei grupes akcijoje dalyvauti organizavę mokytojai ir bibliotekininkai.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Akcijos organizatoriai: Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka bei Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacija.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top