Eurolygos atidaryme – amžinų varžovų dvikova

Jau šio pirmadienio vakarą naujoje Kauno „Žalgirio“ arenoje įvyks ilgai laukta, principinė dviejų varžovų dvikova. Kauno „Žalgiris“ Eurolygos sezono atidarymo mače susikaus su Jono Kazlausko vadovaujama Maskvos CSKA ekipa. Rungtynių pradžia – 21:45 val.

Amžinų varžovų dvikova nekantriai laukta vos tik paaiškėjus Eurolygos reguliaraus sezono grupėms. Panašu, kad skambesnio akordo naujojo sezono atidarymui pasirinkti ir nebuvo įmanoma, tad „Žalgirio“ ir CSKA akistata turėtų tapti tikra puošmena. Daugelis lietuvių dar mena tuos laikus, kada šių ekipų kovos buvo savotiška pasipriešinimo Sovietų Sąjungos režimui forma, netiesioginė kova dėl Lietuvos nepriklausomybės. Žinoma, šiandieninė akistata tokio išskirtinio šarmo neturės, tačiau jokiu būdu nereiškia, jog ji bus mažiau įspūdinga ir svarbi.

Neabejotina, kad dvikovos laimėtojas įgis didesnį psichologinį pasitikėjimą savo jėgomis būsimoms kovoms. Tai ypatingai aktualu Kauno „Žalgirio“ ekipai, kuriai nepavyksta rasti savojo žaidimo, kuris tikrai nėra toks, kokio tikisi sirgaliai ir galiausiai patys žaidėjai. Neblizga ir Maskvos CSKA ekipa, bet įspūdinga rusų ekipos sudėtis neleidžia abejoti jos galimybėmis, be to, ekipai vadovauja vienas geriausių strategų Europoje – Jonas Kazlauskas, tad trenerių dvikova galutinei mačo baigčiai turės didelę įtaką. Žinoma, Ilja Zouroso situacija šiuo metu nepavydėtina, jis jaučia milžinišką spaudimą, kadangi „Žalgiriui“ nedemonstruojant kokybiško krepšinio, kritiko strėlės į graiko lauką keliauja ne tik iš sirgalių, bet ir iš ekipos vadovo – Vladimiro Romanovo pusės. Tokia situacija Graikijos rinktinės strategui gyvenimo tikrai nepalengvina, tačiau norėdamas toliau likti už „Žalgirio“ vairo treneris turės daryti viską, kad šiandien CSKA žaidėjai „Žalgirio“ areną paliktų nuleistomis galvomis.

Nemažiau intriguoja ir įžaidėjų dvikova. Milošas Teodosičius ir Ty Lawsonas buvo vieni stambiausių vasaros pirkinių tiek CSKA, tiek „Žalgirio“ gretose, tad į juos abu komandos vadovai ir sirgaliai deda dideles viltis. Visgi, aišku, jog M.Teodosičius iš Maskvos klubo bet kurią akimirką nepabėgs, tuo tarpu T.Lawson‘as gyvena savotiškoje nežinomybėje. Įžaidėjas grįžtų į JAV paaiškėjus, jog baigiasi NBA sukaustęs lokautas, tačiau kol kas nepanašu, jog jis greitai baigsis, tad T.Lawson‘as turėtų žaisti negailėdamas savęs. Ir vis dėlto, jeigu ieškotume stringančio „Žalgirio“ žaidimo priežasčių, viena iš jų gali būti ir T.Lawson‘as. Iš NBA atvykęs įžaidėjas sunkiai prisitaiko prie europietiško krepšinio stiliaus ir kartais atrodo pasimetęs, ypač poziciniame žaidime. Daugiau pats atakuoti mėgstantis įžaidėjas dažnai yra priverstas diriguoti „Žalgirio“ žaidimui, kas jam kol kas nėra labai įprasta ir lengva. Šioje situacijoje CSKA turi pranašumą, kadangi M.Teodosičius Europoje savo vardą jau turi ir yra laikomas vienu geriausių įžaidėjų.

Dar vienas CSKA koziris būsimame mače – Andrejus Kirilenka. Žaidėjo grįžimas į Maskvą buvo tikra bomba šio priešsezoninio turguje, nors toks žingsnis ir buvo tikėtinas. Ir taip galinga CSKA sudėtis pasistiprino aukščiausio lygio puolėju, kuriam priešpastatyti Kauno „Žalgiris“ realiai teturi Sony Weems‘ą, tad šių žaidėjų akistata bus be galo įdomi ir svarbi. Abu žaidė NBA, abu galingi fiziškai, tačiau vėlgi, Kirilenkos pranašumas tas, kad Europos krepšinis jam nėra svetimas. Visgi, S.Weems‘as turi galimybę geru savo žaidimu įrodyti sau ir kitiems, jog šiame sezone jis gali tapti „Žalgirio“ ekipos lyderiu ir fanų numylėtiniu.

Žinoma, pastarosiomis dienomis „Žalgiriui“ tikrai nestigo problemų. Penktadienį vos pavyko nugalėti svečius iš Samaros – „Krasnie Krylja“ krepšininkus VTB lygoje, tačiau negauna to, su komanda dėl ligos negalėjo treniruotis gynėjų pora – Mantas Kalnietis ir po pertraukos į Kauno klubą grįžęs kroatas Marko Popovičius. Nors pastarasis šiuo metu nedemonstruoja sau būdingo žaidimo, niekas neabejoja, jog Marko gali tapti svarbiu „Žalgirio“ žaidėju tiek mače su CSKA, tiek viso sezono kontekste. Lietuvos rinktinės įžaidėjas Mantas Kalnietis šio vakaro rungtynėse pasirodyti turėtų, taip sustiprindamas praretėjusią „Žalgirio“ gynėjų grandį.

Visgi, itin didele paspirtimi būsimose rungtynėse žalgiriečiams turėtų tapti sirgalių palaikymas. Kauno „Žalgirio“ ekipos fanai pasistengs padaryti viską, kad jų palaikoma ekipa švęstų pergalę prieš principinį oponentą, juolab, kad tai pirmosios Eurolygos rungtynės naujojoje Kauno arenoje. Senojoje Kauno sporto halėje sirgaliai keldavo milžinišką triukšmą ir užkurdavo tikrą pirtį visiems varžovams. Galima neabejoti, kad tai padaryti jie stengsis ir „Žalgirio“ arenoje

Kaip ten bebūtų, aišku viena, jog šį vakarą mūsų visų laukia įspūdinga krepšinio šventė ir spektaklis, kurio žiūrovais tapsime. Jei bent minimaliai domitės krepšiniu – šios dvikovos praleisti neįmanoma. Belieka visiems palinkėti gerų emocijų bei palaikyti vienintelį Lietuvos klubą Eurolygos turnyre.

Vytautas Alminas

eurolyga, eurolygos atidarymas, Kauno Žalgiris, Krepsinis, Maksvos CSKA, Žalgirio arena

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai