Lotynų Amerikos kultūros dienos siūlys kiną, muziką ir pokalbius

Spalio 21-28 vyksiančios Lotynų Amerikos kultūros dienos – tai kino, muzikos, šokio, parodų ir pokalbių mini festivalis.

Turtinga Lotynų kraštų kultūra skatina derinti ir jungti įvairias meno rūšis, todėl ir šiemet per savaitę trunkančius renginius, bus progų ne tik pamatyti filmą apie garsųjį instrumentą marimbą, bet ir išgirsti, kaip jis skamba rudeniniame Vilniuje; ne tik gyvai pasiklausyti kumbijos muzikos, bet ir išvysti fotografijas apie sonideros – kumbijos didžėjus Meksike ir Monterėjuje.

Kitas išskirtinis Lotynų Amerikos kultūros dienų bruožas šiemet – Lietuvos ryšiai su Pietų Amerika, asmeninės keliautojų ir menininkų patirtys.

„Šiemet ruošdami programą supratome, kad Lotynų Amerikos šalys toli gražu nėra nepasiekiamos ir nepažintos. Todėl šį kartą programą papildėme pokalbiais – galimybe patiems lietuviams pasidalinti savo įspūdžiais iš Pietų ir Centrinės Amerikos bei išgirsti Lietuvoje gyvenančių lotynoamerikiečių pasakojimus. Be to, ne daug kas žino argentiniečių rašytojo Chulijaus Kortasaro sąsajas su mūsų tautiete Ugne Karvelis. Bus progų prisiminti ir šias iškilias asmenybes“, – sako Vida Ramaškienė, VšĮ „Kino pavasaris“, jau šeštą kartą organizuojančios Lotynų Amerikos kultūros dienas, direktorė.

Kinas. Didžiąją Lotynų Amerikos kultūros dienų programos dalį sudaro kinas. Šiemet bus rodoma dešimt vaidybinių ir dokumentinių filmų – tiek sukurtų praėjusiame dešimtmetyje, tiek naujų, šiuo metu keliaujančių po tarptautinius kino festivalius ir renkančių prizus bei žiūrovų simpatijas.

Lotynų Amerikos kultūros dienos

Lotynų Amerikos kultūros dienų filmų programą atidarys animacinė juosta „Čiko ir Rita“ (Chico y Rita, rež. Fernando Trueba ir Javier Mariscal) – tai pasaulį žavintis kubietiško džiazo miuziklas, kuriame pianisto ir dainininkės meilės istorija rutuliojasi priešrevoliucinėje Havanoje, taip pat Niujorke, Paryžiuje, Las Vegase.

Filmų programoje bus parodytos ir dvi lietuvio režisieriaus Vytauto Balsio kino novelės. Pirmoji – „Sveikas, Chulio Kortasarai“. Tai V.Balsio klaidžiojimai po Paryžių ieškant legendinio argentiniečių rašytojo pėdsakų, o antroji – „Autobusas“, pagal šio rašytojo to paties pavadinimo novelę sukurtas filmas, kuriame vaidina Ingeborga Dapkūnaitė, Kostas Smoriginas, Martynas Budraitis ir dailininkas Raimundas Sližys.

Filmai bus rodomi kino teatre „Pasaka“.

Parodos. Lotynų Amerikos kultūros dienų metu bus atidarytos dvi fotografijų parodos. Žurnalisto ir keliautojo Vytaro Radzevičiaus fotografijų paroda „Atpietu“ („Pavasarį Pietų Amerikoje“) vyks prekybos ir pramogų centre „Panorama“. Nuotraukose – Argentina, Brazilija, Čilė, kokias autorius išvydo šį pavasarį keliaudamas senu automobiliu. Kino teatre „Pasaka“ bus demonstruojamas fotomenininkės Mirjam Wirz fotografijų reportažas „Sonidero miestas“. Tai 2010 ir 2011 metais Meksikoje užfiksuotos akimirkos apie kumbijos didžėjus, vietinių diskotekų žvaigždes, gatvės kultūrą.

Šokiai. Lotynų Amerikos kultūros dienų metu Vilniaus mieste vyks bačatos apsireiškimai. Bačata – tai XX a. pradžioje Dominikos Respublikoje atsiradęs muzikos ir šokio stilius, juo galima perteikti nostalgiją, ilgesį, melancholiją. „Souls“ studijos šokėjai netikėtai pasirodydami netikėtose Vilniaus miesto erdvėse kvies vilniečius įsijausti į svinguojantį šokio ritmą ir šokti bačatą kartu.

Muzika. Kaip dera vynas ir marimbos garsai rudeniniame Vilniuje bus galima įsitikinti narių klube „Ex Libris“, kur tradiciniu Centrinės Amerikos instrumentu gros perkusininkas Saulius Auglys.

Kolumbietis dainininkas Antonio Rivas lietuvius supažindins su itin populiariu muzikiniu stiliumi – kumbija. Charizmatiškojo kolumbiečio balsas ir akordeono garsas šildys vilniečius menų fabrike „Loftas“ spalio 27 dieną, o kauniečius lofte „Gargaras“ spalio 29 dieną.

Lotynų Amerikos kultūros dienų uždarymas vyks spalio 28 dieną Šv. Kotrynos bažnyčioje, kur svinguojančių garsų bangomis koncerte „Nostalgiškoji bosanova“ užburs solistė Giedrė Kilčiauskienė ir Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, vadovaujamas Donato Katkaus.

Laikas.lt

kinas, Lotynų Amerikos kultūros dienos, renginiai vilniuje, Vida Ramaškienė, vilniuje

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai