Kaune prasideda festivalio TARP renginiai

Spalio 12-14 dienomis aktyviausius Kauno kultūros taškus užplūs daugiasluoksnė meno ir poezijos festivalio TARP renginių programa, kurią sudarys nemokamos poetinio kino peržiūros, fotografijų parodos atidarymas bei neužmirštama džiazo, poezijos ir performansų naktis.

„Džiaugiamės šiemet galėdami tokią įvairią ir tarptautinę programą pristatyti ne tik Vilniuje, bet ir Kaune, o vėliau - Klaipėdoje. Lietuvos publikai kasmet siekiame atskleisti platų tarpdisciplininio meno ir poezijos formų diapazoną, todėl festivalio programoje pristatome parodas, poezijos skaitymus, performansus, menų sintezes, filmų peržiūras, muzikos ir poezijos improvizacijas. Dėl renginių įvairovės festivalis tampa patrauklus itin plačiai auditorijai, kuri mūsų festivalyje tarsi naujai atranda poeziją,“– pasakoja Edvinas Grinkevičius ir Dovilė Butnoriūtė, festivalio programos organizatoriai Kaune.

Tarp kino ir poetikos: „Judantys eilėraščiai“

Plati festivalio programa įtiks įvairiausiam skoniui. Kaip ir kasmet TARP fetsivalio programoje pristatomas autorinis trumpo metro kinas, kuriamas atsispiriant nuo vieno eilėraščio, eilutės ar simbolio. Todėl įžanginis festivalio renginys – poezijos filmų peržiūra „Judantys eilėraščiai“ spalio 12 d. 20 val. kavinėje „Kultūra“ (Donelaičio g. 16) pristatys poetų D.Jurevičiaus ir B.Januševičiaus bei video-menininkų V.Malčiaus ir A.Maknytės darbus. Kartu festivalis tęsia tradicijas ir pristato poetinių filmų konkurso rezultatus. Šių metu konkurso tema savo laiku kontraversiškai vertinamos poetės B.Pūkelevičiūtės eilėraščio eilutė: „Aš vadinu Tave savąja neramybe, nes jokio / Kito vardo tau nesurandu“. Geriausius, įdomiausius, kompetentingos komisijos atrinktus trumpametražius filmus žiūrovai kviečiami pamatyti spalio 13 d. 18 val. VDU galerijoje „101” (Laisvės al. 53).

Tarp eilėraščio ir fotografijos: „Ypatingas pasiūlymas“

„YPATINGAS PASIŪLYMAS visiems poetams ir poetėms, kuriems raidės ir žodžiai nebekelia fizinio pasitenkinimo“ - tai eilutė iš Manto (Šamano) Gimžausko eilėraščio „ANTIGRAVITACINĖ VORUTA“. Šį eilėraštį interpretuoti ir rezultatus pristatyti šiemet kaip niekada šamaniškame festivalyje TARP jau žinomus ir perspektyvius fotomenininkus (Rūta Jankauskaitė, Dmitrijus Matvejevas, Linas Šinkūnas, Valdemaras Jurelevičius, Marius Aksijonaitis, Saulius Žiūra, Ramūnas Blavaščiūnas ir kt.) sukvietė parodos kuratorius, fotografas D.Jurevičius. Fotografai buvo kviečiami pateikti savąsias „antigravitacines vorutas“ - darbų ciklą iš dviejų ar trijų spalvotų, šiek tiek į pop art'o ar dadaizmo stilistiką „nukrypusių“ fotografijų. Spalio 14d. 19 val. paroda atidaroma VDA KDF galerijoje (Muitinės g. 4). Paroda veiks iki Spalio 27d. Smalsūs kauniečiai kviečiami įvertinti šio poetiško eksperimento rezultatus!

Tarp poezijos, performansų ir džiazo: pripažinti atlikėjai iš viso pasaulio

Finalinis festivalio TARP renginys nustebins net ir nemažai mačiusią Kauno publiką. Spalio 14 d. 21 val. Kulminacinis festivalio renginys prasidės buvusio Kauno kailių fabriko „Vilkas“ erdvėse, lofte „Gargaras“ (Raudondvario pl. 101). Unikalioje miesto erdvėje bus pristatyta turininga, originali ir tarptautinė programa.

Vakarą pradės charizmatiškas poetas „Luulur“ iš Estijos. Jis pademonstruos performansinį skaitymą - atliks neegzistuojančia, savo paties kalba parašytus eilėraščius. Vėliau sceną perims ryškiausia festivalio viešnia – Kimberley Bianca, intriguojanti ir šiuolaikiška medijų menininkė iš Australijos. Poetė savo pasirodymuose jungia medijas ir poeziją į vieną bendrą darinį. Pasaulio festivalių scenose vertinama Bianca pristatys naujausią, dar beveik niekur nerodytą, performansą pavadinimu „Baltlantis“.

Vakaro eksperimentus tęs poetas ir muzikantas Robin Bale iš Didžiosios Britanijos. Jo performansas „Repeticije Kolone“ - istorijos pasakojimo, atlikimo meno ir gyvai atliekamos audio/vizualios prezentacijos dėlionė. Performatyviajai vakaro daliai pasibaigus žiūrovus pasitiks teatrologės, poetės Vaivos Grainytės, saksofonisto Gražvydo Kardoko bei perkusininko Arūno Perioko projektas „Regina“. „Reginos“ žanras, priklausomai nuo ją sudarančių žmonių, balansuoja tarp poetiško džiazo, minimalistinės psichodelikos ir ekscentriško folk-techno. Šį kartą „Reginos“ skambesį nulems naujas - Vaivos, Arūno ir Gražvydo - trio.
Muzikinę programą toliau tęs ir džiazo dygsniais vakaro atmosferą kurstys perspektyvi, džiazo konkursuose įvertinta, vienoje scenoje su pačiu Erik Truffaz koncertavusi (post)džiazo grupė „Sheep got waxed“. Įdomios grupės kompozicijos nuves prie vakaro kulminacijos – džiazo ir poezijos „jam session“. Tai unikali galimybė pamatyti poetus, improvizuojančius scenoje tekstais ir tuo pačiu metu jiems talkinančius muzikantus.

Poezijos festivalis TARP Spalio 12 – 14 dienomis poezijos ir kitų menų sintezėmis džiugins Kauno publiką. Daugiau informacijos apie festivalį ieškokite www.tarpfest.lt

Laikas.lt

festivalis, kaune, poezija, renginiai Kaune, TARP

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai