Now Reading
Atlikėja „Planningtorock“: „Gyvenime esu tokia, kokia esu scenoje“ (Interviu, foto)

Atlikėja „Planningtorock“: „Gyvenime esu tokia, kokia esu scenoje“ (Interviu, foto)

Atlikėja „Planningtorock“: „Gyvenime esu tokia

Praėjusį penktadienį festivalis „Tarp“ buvo oficialiai atidarytas. Pagrindine atidarymo muzikinė žvaigždė – tarpdisciplininės muzikos atlikėja britė „Planningtorock“.

Mistiškoji „Planningtorock“ muzikinę karjerą pradėjo gimtajame Boltone (Anglija), o prieš dešimt metų pasitraukė į Berlyną (Vokietija): „Esant toli nuo gimtųjų kraštų kai kurie dalykai tiesiog išsigrynina. Be to, daug dirbant vienai sustiprėja pojūčiai – kai viskas gerai, tada tikrai gerai, o kai sunku – sunku, kaip tik gali būti.“, – „Tarp“ organizatoriams pasakojo atlikėja.

„Planningtorock“ labiausiai žavi savo kūrybos laisve. Jos muzikoje galima rasti tiek šokių ritmų, tiek tamsesnių tonų. Viską apvainikuoja video kompozicijos ir įdomios kaukės, kurios jau tapo beveik neatsiejamos nuo „Planningtorock“ įvaizdžio. Būtent dėl tokio savo įvairiapusiškumo atlikėjos muzika pritraukia skirtingų muzikos stilių mėgėjus ir turbūt būtent dėl to „Tarp“ organizatoriai ją pasirinko atidarymo šventei.

Pirmą kartą Lietuvoje koncertavusi „Planningtorock“ tiesiog užbūrė „Lofte“ susirinkusius klausytojus – moteriškumu ir charizma spinduliuojanti atlikėja į sceną buvo iškviesta bisui.

Po koncerto „Planningtorock“ kalbino vienas laidos „Elektrolankos“ vedėjų Andrius Jovaiša (radijo stotis „Opus 3“):

Kaip supratai, kad gali ir nori užlipti į sceną?

Geras klausimas, bet ilgai nežinojau, kad galiu. Tuo metu jau gyvenau Berlyne, kūriau muziką sau ir bandžiau pati ją leisti, kol mane draugė pakvietė išbandyti save scenoje (bandyti, esu tikra, įmanoma ir Vilniuje). Taigi pabandžiau ir man patiko. Taip gimiau aš, mano muzika ir video klipai.

Turiu vieną nekuklų klausimą – ar įmanoma pragyventi iš tokios muzikos, kurią tu kuri?

Taip, bet aš gyvenu atsakingai. Taip, taip… Tačiau viską, ką gaunu, sudedu į muziką, aparatūrą ir panašiai.

Pastebėjau, kad savo pasirodymuose nevengi sarkazmo ir tarsi tokios… savęs parodijos?

Taip, be abejo. Atvirai kalbant, dažniausiai visa tai išeina spontaniškai. Pasirodymai, viena vertus, yra nepakartojama išlaisvinanti patirtis, tačiau kita vertus – tai labai keista ir neįprasta. <...>

Žinau, kad groji daugybe instrumentų ir pati juos visus įrašinėji. Kokie yra tavo mėgstamiausi instrumentai?

Styginiai. Smuikas, violončelė ir taip toliau.

O saksofonas?

Ir saksofonas, žinoma, bet antroje vietoje. Styginiai yra mano pirmoji meilė, būtent jais pirmiausiai išmokau groti. Tiesa, profesionaliai grojau neilgai. O saksofonas yra… Toks tabu instrumentas ir labai smagu juo groti. <...>

Kiek žinau, nors esi bendradarbiavusi projektuose, dažniausiai muzikoje esi „vienišas vilkas“. Su kuo svajoji kartu pagroti?

Hm… Turiu daugybę draugų, kurie yra puikūs muzikantai, taigi ateityje tikrai turėsime bendrų projektų. Man labiausiai patinka, kai sutinku muzikantus ir tada, gana ilgai būnant draugais, natūraliai gimsta naujas projektas. Ir, kas be ko, viskas priklauso nuo žmogaus.

Suprantu, kad muzikantai įprastai labai nemėgsta būti su kažkuo lyginami. Tačiau klausant tavęs, tiesiog į galvą ateina Laurie Anderson. Ar tau patinka jos muzika?

O, taip! Visada mėgau ir gerbiau jos kūrybą… Bet man arčiau širdies yra labiau muzikali muzika, o Laurie yra gana abstrakti… Mėgstu bendrus jos ir Peterio Gabrielio kūrinius, nes jie yra labai muzikalūs ir nesenstantys.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Per tavo pasirodymą jaučiau iš tavęs sklindantį tikrą moteriškumą. Kitaip sakant, turi tai, ko ieško daugybė moterų. Kaip pati tai vertini?

Įdomus klausimas. Gyvenime esu tokia, kokia esu scenoje. Asmeniškai, domiuosi vaidyba ir labai nuostabu, kai scenoje galiu jaustis stipri. Ir publika, žinoma, taip pat prie to prisideda.

Ar jau turi kokių idėjų savo naujam albumui? Kadangi su kiekvienu savo nauju kūriniu vis aukščiau keli kartelę. Ar kada galvoji, ko iš tavęs tikisi publika?

Niekada nesistengiu daryti to, ko iš manęs kažkas tikisi. Tiesiog darau tai, kas man įdomu. Tačiau dabar koncertuoju ir kartu kuriu naujas dainas. Tiesą sakant, visai norėčiau pabandyti sukurti daugiau šokių muzikos. Man išties įdomu pasinerti į ją kiek giliau. <...>.

Visą interviu jau netrukus galėsite išgirsti laidoje „Elektrolankos“, „Opus 3“ eteryje.

Viena „Tarp“ organizatorių – Gabrielė Labanauskaitė, taip atsiliepė apie „Planningtorock“:

Kaip dažniausiai ir būna (be kelių ambicingų genijų pavyzdžių), didingi kūrėjai gyvenime yra paprasti ir labai geranoriški. Panašiai buvo ir su „Planningtorock” atlikėja Janine Rostron. Greičiausiai žiniasklaida, kurdama mitą apie tam tikras grupes ar menininkus užkelia juos ant debesų ir lengvai patiki, kad „paprastų” mirtingųjų jie jau nebemato – per didelis atotrūkis tarp dangaus ir žemės šapelių. Tikriausiai talentingi kūrėjai yra toliaregiai. O toks bendras konteksto, žmonių, psichologinių niuansų pajautimas ir lankstus požiūris į bet kurią gyvenimo situaciją praverstų kiekvienam, nesvarbu, kokios specialybės žmogui. Kai kiekvieną naktį miegi vis kitose viešbučio lovose (čia geriausiu atveju) arba vis kito maršruto lėktuvo sėdynėse (įprastesniu atveju), gali tapti arba be galo snobišku arba tiesiog prisitaikančiu prie įvairiausių netikėtumų. Džiaugiuosi, kad Janine buvo viena iš pastarųjų ir tikrai džiaugėsi tiek atidarymo atmosfera, tiek į jį susirinkusia publika.

Primename, kad „Tarp“ vyks iki pat spalio 30 d. Per tą laiką, „Tarp“ renginiai apvys ne tik Vilnių, bet ir Kauną, ir Klaipėdą. Visą programą rasite čia.

Goda Raibytė, Andrius Jovaiša („Opus 3“).
Nuotraukos: Astos Ostrovskajos, Dariaus Jurevičiaus ir „Tarp“ organizatorių

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top