Turistai Lietuvoje: lenkams - bažnyčios, britams - genocido muziejus (Interviu)

Šiandien pasaulis mini tarptautinę turizmo dieną. Ta proga nusprendėme pakalbinti  Vilniaus turizmo ir informacijos centro projektų įgyvendinimo skyriaus vadovę – Vilmą Daubarienę.

Kada turizmas prasidėjo Lietuvoje, Vilniuje? Kada buvo įkurtas Vilniaus turizmo ir informacijos centras?

Turizmo priešistorė Lietuvoje – elito kelionės, kuomet pagrindiniai keliautojai buvo elitinio visuomenės sluoksnio atstovai. Turizmą Lietuvoje labai įtakojo sovietų santvarka pokariu (uždarumas Vakarams), tad buvo sutrikdyta natūrali raida. Augant miestams vystėsi kaimo turizmas, Rusijos didmiesčių gyventojai ieškojo galimybių pailsėti Lietuvos kaimuose. Paskutinysis praėjusio šimtmečio dešimtmetis (1990-2000) buvo pokyčių ir persiorientavimo laikas. Po Nepriklausomybės atkūrimo turizmas suklestėjo. Didelis postūmis turizmui buvo ir 2004 m., kai Lietuva įstojo į ES.

Pirmasis Vilniaus TIC oficialiai buvo įregistruotas 1996 m. liepos 3 d. ir nuo 1997 m. veikė Pilies gatvėje. Centro steigėja - Vilniaus miesto savivaldybė. Per 15 metų veikla plėtėsi ir šiandieną turime jau 5 centrus, įsikūrusius svarbiose miesto vietose – Rotušėje, geležinkelio stotyje, Katedros aikštėje, oro uoste, pagrindinis biuras veikia Vilniaus g. 22.

Ar į Lietuvą atvyksta daug turistų? Kiek vidutiniškai jų apsilanko per metus?

Lietuvos turizmo statistikos skaičius pateikia Statistikos departamentas. Statistika skaičiuojama pagal įvairaus tipo apgyvendinimo paslaugų teikėjus, kelionių organizatorius ir agentūras, atvykimo tipą, taip pat išskiriamas atvykstamasis, išvykstamasis bei vietinis turizmas šalyje. Remiantis leidiniu „Turizmas Lietuvoje 2010 m.“, per minėtuosius metus sulaukta vienadienių lankytojų – 2 566 200, atvykusių turistų kelionių ir nakvynių skaičius - 1 506 900.

Iš kurios šalies daugiausiai turistų apsilanko Lietuvoje?

Statistikoje pirmauja kaimyninės šalys, iš kurių yra lengva atvykti į Lietuvą.  Tuo tarpu mūsų centruose Vilniuje pirmauja turistai iš Rusijos, Lenkijos, Baltarusijos, Vokietijos, Prancūzijos, Ispanijos, Suomijos, Didžiosios Britanijos, Latvijos, Italijos. Per 2010 m. sulaukėme 85 064 lankytojų, kurių didžiąją dalį jų sudarė užsieniečiai – 67 162.

Kokie objektai Vilniuje yra lankomiausi?

Lankomiausi objektai Vilniuje yra Katedros aikštė, Gedimino pilies bokštas, Pilies gatvė, Rotušės aikštė, Šv. Onos ir Bernardinų bažnyčių ansamblis, Aušros Vartai, Vilniaus universitetas, Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčia, Genocido aukų muziejus, Televizijos bokštas ir taip toliau. Objektus galima būtų išskirti pagal šalis, iš kurių atvykę turistai, pavyzdžiui, lenkų turistai labiau lanko bažnyčią, britus ypač domina Genocido aukų muziejus.

Ar Vilnių mėgsta jauni turistai?


Jaunimas šiuo metu yra labai aktyviai keliaujanti grupė apskritai. Jie keliauja dažniausiai individualiai, tačiau yra ir organizuotų grupių. Turizmo informacijos centruose matome daug jaunų žmonių, kurie užsuka paimti nemokamo žemėlapio ar leidinio. Jaunimas aktyviau naudoja šiuolaikines technologijas, domisi informaciniais terminalais.

Koks objektas yra Jūsų asmeninis favoritas Lietuvoje, kurį siūlytumėte aplankyti kiekvienam turistui?

Neturiu vieno favorito. Objektai, kuriuos siūlyčiau užsienio svečiui matyt nelabai skirtųsi nuo tradicinių lankytinų vietų. Galbūt labiau akcentuočiau panoramines vietas – Gedimino pilies kalną, Subačiaus gatvėje esančią apžvalgos aikštelę, taip pat Užupio rajoną, jaukias siauras senamiesčio gatveles (pavyzdžiui, Literatų, Stiklių).

Ar yra tekę susidurti su kuriozinėmis situacijomis?

Kuriozinių situacijų yra buvę, ir nemažai. Prisimename turistą, kuris keliavęs per daug šalių, tiesiog pamiršo, kurioje esąs šiuo metu ir klausė darbuotojų. Esame turėję nemažai klausimų ir tokiomis jautriomis temomis, kai turistai Vilniuje ieško savo artimųjų arba nori aplankyti gatves, namus, kuriuose yra gyvenę proseneliai.

Dar šiek tiek apie gidus, ar sunkus gido darbas? Koks žmogus turėtų tapti gidu?

Gido darbas tikrai nėra lengvas, bet jei gidas turi sugebėjimų jį dirbti, jis puikiai pristatys miestą. Gidas labai svarbus asmuo, kuriantis miesto vizitinę kortelę. Būtent per gidą, per jo pasakojimą turistas gali susikurti jaukaus, gražaus, įdomaus miesto įvaizdį. Gidas gali atskleisti kur kas daugiau negu savarankiškas pasivaikščiojimas. Įdomi ir kartu sudėtinga miesto istorija, ypatinga kultūra ir kultūros paveldo objektai, architektūros stilių įvairovė – visa tai telpa mūsų mieste.

Manau, gidu gali būti tik šį miestą mylintis ir miestu besižavintis žmogus, turintis tvirtą žinių bagažą, gerą iškalbą ir mėgstantis bendrauti. Kasmet rengiame gidų kursus, kurių programoje mokoma gido darbo pagrindų. Tačiau ne kiekvienas gali aktyviai dirbti gidu.

Kalbėjosi Goda Raibytė


Laikas.lt informuoja, kad Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos šiandien kviečia turizmo atstovus ir visus, mėgstančius keliauti – švęsti Pasaulinę turizmo dieną ir  Lietuvos žmonėms dovanoja net 70 nemokamų ekskursijų. Jų sąrašą rasite čia.

TIC, turizmas, turizmas Lietuvoje, turizmas Vilniuje, turizmo statistika, Vilniaus turizmo ir informacijos centras

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai