Now Reading
Dėl Saulės audrų netrukus galime likti be radijo ir televizijos

Dėl Saulės audrų netrukus galime likti be radijo ir televizijos

Dėl Saulės audrų netrukus galime likti be radijo ir televizijos

Aplink Žemę skriejantys satelitai gyventojus aprūpina televizija, radiju, orų prognozėmis ir panašiai. Vis aktyvėjanti Saulė ir joje siaučiančios audros gali keliems metams rimtai sutrikdyti satelitų darbą.

Nors satelitai ir buvo suprojektuoti taip, kad atlaikytų Saulės audras. Tyrimai rodo, kad ateinančiais metais Saulėje siaus „mega audros“, kurių satelitai gali ir neatlaikyti.

Jeigu žemę pasiektų galinga Saulės energijos ataka, visa atmosfera būtų pripildyta beveik šviesos greičiu skriejančiais elektronais ir kitomis dalelėmis, todėl būtų sutrikdyta satelitų veikla. Žinoma, jie neimtų kristi iš dangaus, kaip buvo manyta iki šiol, tačiau sugestų ir tokie gedimai tęstųsi gal net dešimtis metų.

Aukštuosiuose atmosferos sluoksniuose ir virš jų susidaro dvi didelės sritys, kuriose magnetinis laukas sulaiko į Žemę sklindančias kosmines daleles. Tos sritys vadinamos van Aleno žiedais. Per „mega audrą“ Žemę pasiekę elektronai ir kitos dalelės, įsiskverbusios į vidinius van Aleno žiedus, sąveikaus su magnetinėmis bangomis, todėl įgaus vis didesnį greitį, kas žymiai sutrikdys satelitų darbą. Ir tik praėjus keliems metams, elektronų tankiui pasiekus normą, satelitai ims normaliai funkcionuoti.

Mokslininkų teigimu, labiausiai bus pažeisti orų, komunikaciniai ir armijos satelitai, todėl, kad daugelis jų skrieja pavojingiausioje zonoje.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Tokias išvadas priėjo mokslininkai, kai išbandė naująjį kompiuterio modelį, kuris turėtų tiksliai apskaičiuoti po Saulės audrų seksiančius įvykius. Kosmoso orų centro tyrėja – Janeta Green, teigia, kad naujojo modelio išvados gali būti ne visai tikslios, todėl bus atliekami papildomi tyrimai.

Saulės audrų sukeltas pavojus užfiksuojamas jau ne pirmąjį kartą, tačiau anksčiau visos problemos praeidavo vos per kelias dienas. Tokio stiprumo Saulės audra dar nebuvo užfiksuota. 1859 m. Saulės aktyvumas buvo panašus, tačiau satelitų nebuvo ir audra apgadino tik telegrafų stulpus.

Laikas.lt
Parengta pagal nationalgeographic.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top