Galingiausias pasaulyje teleskopas prilygs milijardui kompiuterių

Pietų Afrikoje bus statomas didžiausias ir galingiausias teleskopas žmonijos istorijoje. Jis bus toks galingas, kad turimai informacijai apdoroti reikėtų net vieno milijardo kompiuterių.

Mokslininkai tikisi, kad naujasis super prietaisas – SQUARE KILOMETRE ARRAY (SKA), padės atskleidžiant esmines visatos paslaptis ir revoliucionuoti turimas žinias apie visatą.

Atskiros SKA dalys apims daugiau nei 3000 km plotą, o jų bendras paviršiaus plotas bus apie vieną kvadratinį kilometrą. Daktaras Ianas Griffinas teigia: „Tokio milžiniško ploto teleskopas pateiks stebinančiai detalią informaciją apie galaktikas ir kitus visatos objektus. Padės patvirtinti arba paneigti įvairias teorijas, stebint juodąsias skyles ir panašiai. Galbūt netgi padės išsiaiškinti visatos atsiradimo istoriją.“

Dar viena mokslininkų viltis – nežemiškos gyvybės arba kitų gyvenamų planetų aptikimas. Pasak jų, SKA galės pagauti itin silpnas elektromagnetines bangas, skleidžiamas kosmoso kūnų, ir net pagauti už 50 šviesmečių esantį oro uosto radarą.

Kadangi tokio galingo teleskopo, super kompiuterio dar niekas nėra pastatęs, jam reikės itin stiprios mokslininkų komandos. Šiuo metu prie SKA projekto dirba 67 organizacijos iš 20 šalių.

Dabar galingiausias teleskopas – KAT-7 – taip pat yra Pietų Afrikoje, Karu regione. Tikimasi, kad SKA statybos prasidės jau 2016 metais.

Laikas.lt

didžiausias pasaulyje teleskopas, galaktika, juodoji skyle, juodosios skyles, KAT-7, kosmosas, pietu afrika, SKA, SQUARE KILOMETRE ARRAY, teleskopas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai