Now Reading
Išrinkta geriausia ateities prietaiso koncepcija (Foto)

Išrinkta geriausia ateities prietaiso koncepcija (Foto)

Išrinkta geriausia ateities prietaiso koncepcija (Foto)

Tarptautinio koncepcinių buitinių prietaisų dizaino konkurso “Electrolux Design Lab 2011” nugalėtoju tapo portatyvinis dėmių valymo įrenginys.

Bratislavos menų akademijos (Slovakija) studento Adriano Mankovecký sukurta koncepcija, atliepianti išmaniojo mobilumo iššūkius, konkurse nurungė daugiau per 1300 projektų iš 50 šalių.

Šis nedidelis taškinio poveikio prietaisas neigiamų jonų ir garų pagalba atšviežina audinį ir pašalina dėmes. Tereikia perskirti du prietaiso komponentus ir suspausti juos abipus audinio toje vietoje, kurioje yra dėmė ar kvapas, bei pasirinkti vieną iš keturių programų. Energiją mini valymo įrenginiui teikia cukraus kristalų baterija.

Konkurso žiuri, sudaryta iš žinomų architektų ir dizainerių buvo sužavėta slovako kūrybiškumo ir įžvalgos. „Portatyvinis dėmių valytuvas yra paremtas rimtomis vartotojų poreikių įžvalgomis ir yra ypatingai aktualus. Tai greito valymo įrenginys, kartu mažinantis poveikį aplinkai. Be to, jo naudojimas yra labai intuityvus. Taigi mes visi norėtume tokio prietaiso“, – sakė „Electrolux“ globalaus dizaino vyresnysis viceprezidentas Henrikas Otto.

Ši koncepcija, išsiskirianti nauju požiūriu į operatyvios drabužių priežiūros problemą ir jautrius audinius, H.Otto asmeniškai imponavo ir dėl savo panašumo į „Electrolux“ dizaino ikoną – belaidį dulkių siurblį „Ergorapido“.

Antroji konkurso vieta atiteko australo Enzo Kocak iš Monash Universiteto Melburne sukurtam prietaisui „Ribbon“ (Liet. kaspinas, juosta).Tai įrenginys, apjungiantis kaitlentės, šildytuvo ir šaldytuvo funkcijas. Jo unikali forma ir lankstumas leidžia jį apsukti apie indą, kuriame yra maistas arba gėrimas ir jį pašildyti (juodoji prietaiso pusė) ar atšaldyti (baltoji pusė). Jį patogiai galima suvynioti, pasiimti su savimi arba, tarpusavyje sujungus kelis segmentus, naudoti kaip kaitlentę

Trečiąją vietą laimėjo naujazelandietės iš Massey Universiteto konkursui pateiktas smagus ir aplinkai draugiškas plaktuvas “Smoobo”. Į guminį kamuolį tereikia sudėti visus ingredientus, gerai užsukti kamštelį ir pamėtyti, kad atšoktų į grindis ar sieną. Šokinėjimas aktyvuoja kinetines baterijas, kurios leidžia suktis mentelėms, sutrinti ingredientus ir suplakti kokteilį. „Smoobo” paviršius yra nelygus, todėl žaidimas su juo itin smagus – niekada nežinai, į kurią pusę jis atšoks.

Interneto balsuotojų geriausia koncepcija buvo išrinkta buvo revoliucinga mikrobangų krosnelė „Onda“. Naudojant specialią pakuotę, jos vienas šonas įkišamas į prietaisą, kuris aktyvuoja mikrobangas, perduodamas per aliuminio foliją, kuria iš vidaus padengta pakuotė. Energijai generuoti naudojamos popierinės baterijos. Už šį Matthew Schwartzo Matthew Schwartz (California valstybinis universitetas, JAV) balsavo per 17 tūkst. internautų.

Finalas ir komisija

Tarptautinio koncepcinių buitinių prietaisų konkurso „Electrolux Design Lab 2011” finalas, kuriame varžėsi 8 geriausios koncepcijos, atrinktos iš 25, patekusių į pusfinalį, įvyko rugsėjo 7 d. Londone, konferencijos „Room – Home Intelligence metu.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Žiuri nariais buvo danų dizainerė Cecilie Manz, įvairiais apdovanojimais įvertinti architektai Hayes ir James Slade ir “Electrolux” globalaus dizaino vyriausiasis viceprezidentas Henrik Otto.

Išmanusis mobilumas

2011 m. “Electrolux Design Lab” tema pakvietė įvairių šalių studentus kurti „išmaniuoju mobilumu“ paremtus buitinių prietaisų sprendimus, kurie vartotojams, taupantiems laiką ir tampantiems vis mobilesniais, padėtų laikyti ir gaminti maistą, prižiūrėti indus ir drabužius namuose ir už jų ribų.
Pasirinkti šią temą konkurso organizatorius paskatino mažėjantis narių skaičius namų ūkiuose, ilgėjančios darbo valandos bei technologijų užtikrinamas didesnis mobilumas.

Electrolux Design Lab 2010

Praėjusių metų „Electrolux Design Lab“ konkursą, kurio iššūkis buvo 2050-aisiais beveik dvigubai sumažėsianti miestiečių gyvenamoji erdvė, laimėjo indo studento Peter Alwin sukurtas mikroindukcinis kaitintuvas „Sraigė“, prilimpantis tiesiai prie puodo, keptuvės ar puodelio ir kaitinantis jo turinį. Šis prietaisas ateityje galėtų pakeisti įprastas virykles, kaitlentes ar mikrobangų krosneles.

Electrolux Design Lab
  Įsteigtas 2003 m., „Electrolux Design Lab“ yra kasmetinis globalus dizaino konkursas industrinio dizaino studentams, kurie kviečiami pristatyti inovatyvias ateities buities prietaisų idėjas. Per visus ankstesnius metus Design Lab sulaukė tūkstančių dalyvių iš daugiau nei 100 šalių.

Kiekvienais metais konkursas turėdavo skirtingą temą : „2-asis erdvės amžius“, 2011 Londonas; „Dizainas 90-iai metų į priekį“, Londonas, 2009; „Dizainas interneto kartai”, Ciurichas, 2008; „Žaliasis dizainas ”, Paryžius, 2007; „Dizainas sveikai mitybai”, Barselona, 2006; „Ateities dizainas”, Stokholmas, 2005; „Ateities dizainas”, Niujorkas, 2004; „Vartotojų skatinami sprendimai”, Budapeštas, 2003.

Laikas.lt
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top