Mokyklinė uniforma – ar įmanoma su ja atrodyti stilingai? (Foto)

Jauno žmogaus viena iš saviraiškos priemonių – apranga, padedanti atskleisti savo pomėgius, stilių, gal net pasirinktą gyvenimo būdą... Tad iškilo klausimas, kiek privaloma mokyklinė uniforma varžo individualumo išraišką, ir ar apskritai tai daro? Gal atvirkščiai – kaip tik palengvina mokinio gyvenimą?

Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijos direktorė Danutė Bronė Puchovičienė sako, kad pas juo vyrauja itin liberali atmosfera, nors uniformos ir yra privalomos. Gimnazijoje prieš penkerius metus patiems mokiniams buvo leista pasirinkti, reikia uniformų ar ne. 60 proc. mokinių – balsavo už, 40 proc. - prieš. Didžioji dalis mokinių tėvų, net 90 proc., pasisakė taip pat už uniformas.

Uniformas kasdien nešiojantys gimnazistai nėra pernelyg suvaržyti, pavyzdžiui, jei merginos nemėgsta sijonų ir mieliau renkasi kelnes – jokių problemų, gali jas ir nešioti. Marškinėlius gimanazijoje taip pat galima vilkėti įvairiausių spalvų, svarbu, kad jie būtų vienspalviai.

Kitas labai svarbus dalykas – uniforma, kurią pasirinktinai gali sudaryti palaidinė, švarkas, kelnės, sijonas, megztinis, golfas, kaina siekia 300 litų. Faktas, kad ne visi tėvai savo vaikams gali jas įpirkti, ypatingai, jei šeimoje ne vienas, gal ir ne du mokiniai. Gimnazija sugalvojo išeitį – norintiesiems pasisiūti uniformą tereikia nusipirkti medžiagos, kurios sudėtyje privalo būti 50 proc. natūralaus pluošto, ir su mokytojų pagalba tai padaryti. Tas pats ir su simbolinėmis mokyklos etiketėmis, puošiančiomis uniformas. Jų nenorintiesiems gimnazistams etiketės neprivalomos, o neįgalintiesiems nusipirkti, stovi speciali mašina, kuria ženkliukus jie taip pat patys gali išsisiuvinėti. Kaip matyti, taupomi ne tik mokinių bei jų tėvų pinigai, bet ir skatinimas gimnazistų kūrybiškumas. Vytauto Didžiojo gimnazijos direktorė sako, kad merginos taip pat skatinamos klasikines kelnes, dėvimas prie uniformos, nusipirkti padėvėtų drabužių parduotuvėje ar per išpardavimus, nebūtina jų pirkti iš mokyklos ir leisti pinigus.

D. B. Puchovičienė paklausta apie maištautojus sako, kad didesnėse įstaigose visada atsiranda pasisakančiųjų prieš nustatytą tvarką, tad ne išimtis ir jų gimnazija. Pasak jos, 10–15 proc. mokinių vengia nešioti uniformas. Su jais mokytojai ir pati direktorė bendrauja, tariasi, kartais netgi pasiūlo lankyti kitą mokyklą, kurioje uniformos nėra privalomos.

Už mokyklines uniformas balsavę mokiniai džiaugiasi, kad jiems nereikia kas rytą sukti galvos, ką apsirengti. Prie uniformos merginos gali derinti įvairias kojines, plaukų aksesuarus, avalynę, vaikinai – kaklaraiščius. Tad būdų realizuoti save ir dėvint uniformą, kaip matyti, bent jau šioje gimnazijoje tikrai yra. Galbūt dėl to, kad pažvelgta į tai protingai, neįspraudžiant vaikų į griežtus, kartais dėl to absurdiškais tampančius rėmus.

Kokie uniformų skirtumai vyrauja kitose pasaulio šalyse?

Tailando uniformos seksualiausios

Šioje šalyje uniformos privalomos nuo pradinės mokyklos iki koledžo. Baltos trumpomis rankovėmis priekyje susagstomos palaidinės, puikiai išryškina merginų figūras. Juodi sijonukai, kurie seniau būdavo iki kelių, dabar žymiai pakilę link klubų. Trumpi sijonukai šone turi skeltuką, kuris, pasak, dizainerių, nevaržo mokinių judesių.

Anglijos uniformos padoriausios

Šios šalies moksleivių uniformos klasikinio dizaino. Vidurinės mokyklos mokiniams būtini juodi odiniai bateliai ir kaklaraištis. Šiuo klasikiniu stiliumi siekiama formuoti pasaulio piliečių temperamentą ir grožio jausmą.

Korėjos uniformos elegantiškiausios

Jų uniformų dizainas subtilus, tačiau stilingas. Vaikinai dėvi vakarietiško stiliaus kelnes, baltus marškinius, elegantiškus švarkus; merginos – taip pat baltas palaidines, trumpus švelnios vilnelės sijonukus.

Japonijos uniformos mieliausios

Japonams uniformų dizainas labai svarbus, dažnai nulemiantis, net kokią mokyklą jie pasirinks. Merginų uniformos primena jūrininkų kostiumus, vaikinų tamsios uniformos šiek tiek panašios į tradicines tunikas.

Malaizijos uniformos konservatyviausios

Čia taisykles itin griežtos. Merginų suknelės privalo būti ilgos, būtinai žemiau kelių, o marškinėliai dengiantys alkūnes.

Australijos uniformos dažniausiai dėvimos

Australai jas dėvi visada ir visur. Net per fizinio lavinimo pamokas jie turi specialius gimnastikos kostiumus. Juodos odos bateliai ir baltos kojinės privalomos.

Omano uniformos etniškiausios

Berniukai dėvi tradicinius chalatus, o merginos šydus. Uniformas puošia etniniai raštai bei motyvai.

Butano uniformos praktiškiausios

Jų uniformos laisvos, tad jiems nereikia jokių mokyklinių krepšių, knygas ir rašymo priemones jie tiesiog paslepia drabužiuose.

JAV uniformos laisviausio stiliaus

Amerikoje mokiniai nevaržomi, jie patys gali nuspręsti, nori nešioti uniformas, ar ne. Daugumai tai tampa stiliaus detale.

Kinijos uniformos sportiškiausios

Visų uniformų dydžiai vienodi – tiek mergaitėms, tiek berniukams, nes tai platūs sportiniai kostiumai.

Parengė Dovilė Raustytė

Mokyklinės uniformos, uniformų dizainas, Vytauto didžiojo gimnazija

Naujausi komentarai
2016-08-28, 15:30
"Pasak jos (Danutės Puchovičienės), 10–15 proc. mokinių vengia nešioti uniformas. Su jais mokytojai ir pati direktorė bendrauja, tariasi, kartais netgi pasiūlo lankyti kitą mokyklą, kurioje uniformos nėra privalomos"

Gražiai skamba, bet mokiausi VDG, direktorė dėstė matematiką 10-oje klasėje. Kai klasiokas atėjo vieną dieną suglamžytomis kelnėmis (uniforminėmis), gerbiamoji direktorė jo šeimą išvadino asocialia ir tol terorizavo kol 16m vaikinas apsiverkė. Jeigu tai ji vadina liberaliu požiūriu į uniformas, tai nebežinau, kas yra konservatyvus.
lolas
2013-08-07, 20:59
Korėja ir Anglija :3
qqq
2012-09-30, 21:23
Tailandas FTW
qqq
2012-09-30, 21:21
Tailandas FTW
2012-01-05, 23:30
labiausiai patiko Korejos Anglijos ir Jav
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai