Now Reading
Vakaro skaitymams – net 11 naujų knygų

Vakaro skaitymams – net 11 naujų knygų

Vakaro skaitymams – net 11 naujų knygų

Ketvirtadienį knygų leidykla „Tyto alba“ pristatė naują knygų rudens ir žiemos kolekciją. Taigi, pažiūrėkime, kokios artėjančio lietingo ir šalto sezono mados?

Buvęs šalies Prezidentas Valdas Adamkus pristatė knygą „Paskutinė kadencija. Prezidento dienoraščiai“. Valstybės vadovas teigė rašęs ne apie viską, ką jam yra tekę patirti. Knygą leidykla tikisi išleisti iki 85-ojo prezidento gimtadienio lapkričio 3-ąją. 

„Gyvename tokiu laikotarpiu, kuris ateityje privers istorikus svarstyti, kodėl buvo priimti vieni ar kiti sprendimai. Valdžioje buvau 10 metų, kuriuos man pažadėjo Lietuvos žmonės. Tačiau kai kurių dalykų negaliu įrašyti net į savo dienoraštį“, – teigė buvęs valstybės vadovas.

Prezidentas prasitarė, kad buvo šantažuojamas, mokomas kitų valdžios „draugų“.

„Turiu šiuos faktus patvirtinančius dokumentus ir jie parašyti ne mašinėle. Kartą atsikėlęs 5 valandą ryto fakso aparate radau šiuo metu Lietuvos tautos vadais esančių asmenų ranka rašytą dokumentą, instrukcijas man, kaip valstybės vadovui, kuriame rašyta: jeigu tu darai tą, o ne ką kita, tu griauni valstybę kaip prezidentas; tu darai ne tą, turi daryti tą; turi skirti tą žmogų, o ne kitą“, – apie „šantažuotojų“ veiksmus kalbėjo prezidentas, patikindamas, kad dabar ne laikas atskleisti pavardžių. Tai esą bus padaryta 50 metų po jo mirties.

Esą šiandien yra žmonių, kuriais tauta šventai tiki ir beveik meldžiasi – už jų nuopelnus atkuriant šalies nepriklausomybę, tad paviešinti pavardes būtų nusikaltimas prieš šventą žmonių tikėjimą laisve, demokratija ir vienas kitu.

Gražina Baikštytė pasigyrė rašanti veikalą apie šiuo metu Maskvos J. Vachtangovo teatrui vadovaujantį režisierių Rimą Tuminą.

„Kai svečiavausi Maskvoje, Rimas repetavo spektaklį teatro 90-mečiui. Rusijos sostinėje teatro ir visuomenės santykis dievinamas. Maskvos aktoriai laukia darbo, nesistengia užsiimti televizijos projektais kaip mūsų krašte. Spektaklyje vaidina net 95-rių sulaukusi aktorė“, – teigė knygos autorė.

Rita Baltušytė pristatė net dvi knygas – „Su kuo valgytas cukrus“ ir „Akvilė: Neprašyk auksinės žuvelės plauti indų“. Pastaroji – jau trečia, bet kartu ir visai nauja Akvilė. Joje autorė aprašo ir savo, kaip išlepintos dukrelės gyvenimą.

 „Kad knyga nevirstų fantastine, teko patikrinti ir kai kuriuos gyvenimo faktus“, – juokėsi R. Baltušytė, prisimindama, kad prezidentą V.Adamkų buvo sutikusi JAV, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje, o galiausiai ir Lietuvoje. 

Alfonso Bukonto knyga „Pirštų atspaudai“ jau išleista. Šio poeto eilėraščiai virto dainomis. Tarp jų ir Janinos Miščiukaitės „Būna dienų“.

„Kartą susirinkusi publika stebėjosi, kodėl apdovanojamas poetas, apie kurį niekas nežino“, – prisiminė A. Bukontas.

Algimanto Čekuolio žmona Edita pristatė knygą „Flirtas su rudeniu: Moterų knyga“. Pasak jos, moterys daugiausiai komplimentų sulaukė po 40-ties, kai jau būna ne tik protingos, bet ir išmintingos.

Viktoras Gerulaitis visus supažindino su muzikaliu „Pavėsinėje su Richardu Wagneriu: Neišgalvotos muzikos istorijos“. Pats autorius veikalą įvardina romanu apie klasikinę muziką. Skaitovas turėtų panirti į laikus, kai grodavo klartetai.

Tai knyga, kurią esą skaitys visa šeima. Knyga skirta ir žmonėms, nemėgstantiems muzikos. Joje daug istorinių nukrypimų. Viskas pateikiama grožine forma, bet kartu yra ir dokumentiškai tikra. Tikri Vagnerio žodžiai.

„Esu vienintelis lietuvis, parašęs laišką Mocertui“, – juokavo knygos autorius.

Knygos „Lalagė“ autorius Andrius Jakučiūnas šmaikštavo sunkiai įsivaizduojantis savo skaitytoją, tačiau kartu vylėsi, kad toks bus.

„Visas kūrybos procesas užtruko 4 metus. Kūrinį leidau atlikti stiliui ir kalbai. Knyga skirta plačioms masėms, jei tik šios tam turės jėgų.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Knyga apie Italiją – ne koks kelionių gidas ir ne istorija apie kasdienybę emigracijoje. „Italija: Pojūčiai, stereotipai, mados reportažai“ – tai knyga apie italų virtuvę, architektūrą.

„Noriu sutriuškinti šią šalį apaugusius milijonus stereotipų“, – teigė Paulius Jurkevičius, paminėdamas ir tai, kad pirminis veikalo pavadinimas buvo „Fatališka moteris – sindromas“, tačiau vargu ar kas būtų supratęs, apie ką rašoma knygos puslapiuose.

Antrąją knygos pusę teko rašyti Jurgai Jurkevičienei. Ji – apie madą.

„Norėjau Lietuvos skaitytojus supažindinti su Romoje ir Milane vykstančiomis italų mados savaitėmis. Pas mus juk žinomas tik Paryžius“, – teigė bendraautorė Jurga Jurkevičienė

Ingrida Korsakaitė renginyje pristatė jau Anapilin iškeliavusios Jurgos Ivanauskaitės „Angelo rūbą“. Šioje knygoje panaudotos visus mintys ir užrašai, kuriuos rašytoja buvo surašiusi ant „marškinėlių angeliškiems sapnams sapnuoti“.

Vaikų leidykla „Tyto alba“ taip pat nepamiršo. Nors vadovė Lolita Varanavičienė teigė dėl vienos mažiesiems skirtos knygelės jau kartą „nudegusi“, tačiau Nomedos Marčėnaitės knygelė „Lėlė“ pasirodė tinkama vaikų smalsumui ir skoniui.

„Tekstą parašyti buvo lengva ir gera. Jau būtumėte baigę ją skaityti, kol aš čia šneku. Tačiau iliustracijos atima labai daug laiko. Rašydama vaikams koketavau ir su suaugusiais“, – pasakojo N. Marčėnaitė.

Rūtos Oginskytės knygoje „Jausmų repeticijos: Metai su aktoriumi Vladu Bagdonu“ aktoriaus akimis regime jo vaikystės Vilnių, anuomet kaimišką miesto pakraštį ties Savanorių prospektu, septintojo dešimtmečio Konservatoriją, dėstytojus, jaunimo teatrą. Dabar jam vaidmenis siūlo Rusijos teatras ir kinas…

Šios knygos – iš naujos leidyklos rudens ir žiemos kolekcijos ir turėtų pasirodyti artimiausiu metu.

Gero laukimo ir skaitymo!

Nerijus Drochneris
 Nuotraukos: Dainiaus Labučio (ELTA)

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top