„Meilės žygio Valdovų keliu“ raitelius Lenkijoje alina karštis ir pavojingi keliai

Prieš daugiau nei dvi savaites iš Vilniaus iškeliavusius „Meilės žygio Valdovų keliu“ raitelius Lenkijoje alina didelis karštis ir pavojingi keliai.

Visą savaitę žygeivius lydi 25 – 30 laipsnių Celsijaus kaitra. Istorinės kelionės raiteliai dažnai patenka į ekstremalias situacijas ir dėl siaurų, tvarkingai išasfaltuotų Lenkijos kelių.

„Sakyčiau, kad šiemet joti yra sunkiau dėl oro temperatūros. Pernai jojome mėnesiu vėliau, nebuvo tokių didelių karščių. Stengiamės joti rytais ir vakarais, kad išvengtume pačios aštriausios saulės, kuri atima tiek raitelių, tiek žirgų jėgas.“, - teigia „2000km istorijos” žygyje iki Juodosios jūros su žemaituke Žyga nujojęs Česlovas Marcinauskas.



Pasak raitelių, keliaujant su žirgais, stipriai įtampą didina Lenkijos keliai. „Lenkijoje keliai gana siauri, neturi kelkraščių, net mažiausi keliukai padengti asfaltu, todėl joti su žirgais yra sudėtinga. Taip pat pavojų didina prie pat važiuojantys krovininiai automobiliai, kurių vairuotojai mus pamatę ne visada spėja sumažinti greitį ar padidinti atstumą tarp automobilio ir žirgų“, - pasakoja raitelis iš Lazdijų Algirdas Motiejūnas.

Drauge su žygeiviais keliaujantis šuo Alšis taip pat susidūrė su Lenkijos kelių pavojais. Alšį prieš kelias dienas užkliudė automobilis. Pasak veterinarijos daktarės Linos Petrylienės, jokių sužeidimų nėra, tačiau vardan šunelio saugumo nutarta, kad Krokuvą jis pasieks važiuodamas automobiliu. Norėdami praskaidrinti Alšio nuotaiką, žygeiviai vakar ištikimajam kelionės draugui surengė gimtadienio puotą.

Iš Baltarusijos į Lenkiją prieš savaitę įjoję devyni raiteliai įveikė jau daugiau nei 900 kilometrų. Buvusioje Lenkijos karalystės teritorijoje žygeiviai aplankė Jogailaičių, dar vadinamo Valdovų, kelyje esančią Lukovo XVII amžiaus Šv. Kryžiaus pakėlimo bažnyčią, Stare Zadybie miestelį, Jogailaičių pastatytą ir iki šiol išlikusį dvarą Koženicuose, kur gimė Žygimanto Augusto tėvas Žygimantas Senasis.

Raitelių kelyje taip pat buvo medaus ir pieno pasakų šalimi vadinamas Jedlna miestelis bei vienas seniausių Lenkijos miestų Radomas, kur Žygimantas Augustas iškilmingai pasitiko savo mylimą žmoną Barborą Radvilaitę, vykstančią pas jį į Krokuvą. Raiteliai įsiamžino Ilžos XIV amžiaus vyskupams priklausiusios gynybinės pilies fone bei prie Šidluve esančių „Krokuvos vartų“.

Jau poryt žygeiviai drauge su ištvermingaisiais žemaitukų žirgais turėtų pasiekti Vavelio rūmus Krokuvoje, kur Barbora Radvilaitė 1550 metais buvo karūnuota Lenkijos karaliene.

Laikas.lt

Meilės žygis Valdovų keliu

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai