Now Reading
Kino ruduo. Kokius naujus filmus dar matysime šiemet?

Kino ruduo. Kokius naujus filmus dar matysime šiemet?

Kino ruduo. Kokius naujus  filmus dar matysime šiemet?

Nė nepastebėjome, kaip greitai prabėgo vasara ir rugsėjis jau beveik beldžia į visų langus. Artėjančiu rudeniu labiausiai džiaugiasi kultūros naujovių gerbėjai, nes po vasaros atostogų naujus repertuarus pristato teatrai, koncertų salės, klubai ir, žinoma, kino teatrai.

Skirtingai nuo vasaros premjerų, kurios daugiausiai buvo lengvesnio žanro filmai, 2011 metų ruduo  žada būti išties skanus ir derlingas: pradedant ilgai laukta lietuviška premjera, baigiant suomių legendos nauju filmu.

Tadas Blinda. Pradžia

Sąrašą pradedame turbūt labiausiai laukta šių metų premjera – Donato Ulvydo režisuotu filmu „Tadas Blinda. Pradžia“. Scenarijų, remdamasis Rimanto Šavelio romanu, bei Tado Blindos giminaičių išsaugotais archyvais, parašė scenaristas Jonas Banys. Tai filmas apie Žemaitiją prieš pat Didįjį lietuvių sukilimą ir laikotarpio sukrečiančius įvykius, apie legendinio svieto lygintojo Tado Blindos jaunystę. Kūrėjai tikisi pritraukti apie 150 tūkst. lankytojų, o toks skaičius skamba išties nerealiai, tačiau prodiuseris Ž.Naujokas užtikrino, kad įmanoma.  Nors iš penkių minučių anonso sunku spręsti apie patį filmą, tačiau matosi, kad kūrėjai padirbėjo prie gero garso, muzikos, tad žiūrint gerame kino teatre įspūdis liks. Dar neaišku, ar greitas ir holivudinius filmus primenantis ištraukų ritmas „nesipjaus“ su pačiu filmu.

Premjera Lietuvoje: rugsėjo 23 dieną

Gyvenimo medis/The Tree of Life

Režisierių Terrence’ą Malicką daug kas prisimena iš jo filmo apie karą  „Plona raudona linija“ („The Thin Red Line“, 1998), o naujasis jo darbas „Gyvybės medis“ („The Tree of Life“) pelnė pagrindinį apdovanojimą 64-ajame Kanų kino festivalyje. Tad pažiūrėti, už ka jam buvo skirtas apdovanojimas, tikrai verta.  Filmo veiksmas vyksta JAV Vidurio Vakaruose praeito amžiaus 6-ame dešimtmetyje, B.Pittas vaidina tironišką tėvą, gyvenantį su trimis sūnumis Teksase. Kitas garsus aktorius Seanas Pennas vaidina suaugusį vyriausiąjį sūnų. Kaip teigia viena filmą jau mačiusi žiūrovė, „drama patiks tiems, kurie filmo pabaigoje laukia nebylaus arba konkretaus ir aiškaus pamoralizavimo, patiks ir realiosios fantastikos, ir fentezi stiliaus mėgėjams, o taip pat ir bajevikų gerbėjams“.

Premjera Lietuvoje: spalio 21 dieną

Užkratas/Contagion

Prisipažinsime, nesame dideli filmų apie zombius ir pasaulį naikinančius virusus mėgėjai. Tačiau filmą „Užkratas” į sąrašą  įtraukėme, nes turbūt seniai vienoje vietoje matėme tiek daug garsių pavardžių: Mattas Damonas, Jude’as Law, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet, Marion Cotillard ir kt., o filmo režisierius – filmų „Erina Brokovič”, „Narkotikų kelias”, „Oušeno vienuoliktukas”, „Informatorius”  ir kt. režisierius Stevenas Soderberghas. Nežinia, kas tiek žvaigždžių suviliojo į vieną vietą: ar didelis honoraras, ar bandos žvaigždžių jausmas ar… geras režisierius? Nors iš filmo anonso sprendžiant – tai dar vienas eilinis filmas apie virusus, puikiai tinkantis žiūrėti kino salėje ar namie su draugais vėstančiais vakarais. Bet nenorime būti blogais pranašais, nes apie virusus galbūt įmanoma sukurti ir išties įspūdingą filmą.

Premjera Lietuvoje: spalio 21 dieną

Oda, kurioje gyvenu/The Skin That I Live In 

Naujas ispano Pedro Almodóvaro filmas „Oda, kurioje gyvenu“ mus, pirmiausiai, patraukė išties geru anonsu. Antra – filme vaidina jau visiems gerai žinomas ir nesenstantis aktorius Antonio Banderasas, trečia – tai vienas žiauriausių režisieriaus filmų. Siužetas: garsus plastinių operacijų chirurgas po to, kai jo žmona mirtinai nudegė avarijoje, eksperimentuoja atkurdamas žmogaus odą. Pilyje jis turi savo laboratoriją, o joje yra įkalinęs moterį, kuri išnaudojama beprotiškiems transplantacijų tyrimams… Skamba makabriškai?

Premjera Lietuvoje: spalio 7 dieną

Laris Kraunas/Larry Crowne

Mums patinka aktorius Tomas Hanksas, dar vakar žiūrėjome seną filmą Filadelfija / Philadelphia (1993), kuriame T.Hankso vaidinamas herojus – ŽIV sergantis gėjus –  bando įrodyti, kad jį iš darbo atleido neteisėtai. Filmas „Laris Kraunas”  – tai pirmas rimtas Hankso kaip režisieriaus debiutas, kuriame taip pat vadina aktorė Julia Roberts. Filme pasakojama istorija apie Larį Krauną – stambios kompanijos padalinio vadovą, kuris yra netikėtai atleidžiamas.  Ką  veikti? Vyras įsidarbina vietiniame koledže, kur gaus netikėtą pamoką: jei jums atrodo, kad gyvenimas sustojo ir visi jo duoti šansai išnaudoti, galite surasti priežasčių, dėl kurių verta viską pradėti iš naujo. Sprendžiant iš filmo anonso – tai turėti būti linksmas filmas, su ypač gerais aktoriais, puikiai tinkantis žiūrėti bet kokį  vakarą. P.s. JAV kritikai filmą sumalė į miltus, o kaip „Larį Krauną” įvertins Lietuvos žiūrovai?

Premjera Lietuvoje: rugsėjo 16 dieną

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Nepasiduodantis/Restless

Režisieriaus Guso Van Santo filmas „Nepasiduodantis“ pasakoja apie paauglę Anabelą, kuri nepagydomai serga. Anabelos bendraamžis Enokas mėgsta lankytis laidotuvėse, kurios jam yra kaip savotiška terapija, kurios pagalba vaikinas stengiasi susidoroti su skaudžia netektimi.  Vieną dieną jaunuoliai susitinka ir tarp jų užsimezga draugystė, peraugusi į rimtus santykius. Nepaprastai graži istorija, su gerais aktoriais („Alisa” Mia Wasikowska ir Jane’as Adamsas). Kažkiek primena „Haroldą ir Modę”, bet tik kažkiek…

Premjera Lietuvoje: nenustatyta

Melancholija/Melancholia

Turbūt girdėjote istoriją, kai pavasarį vykusio 64-ojo Kanų kino festivalio metu jo rengėjai išvijo režisierių Larsą von Trierą, nes savo filmo „Melancholija” spaudos konferencijoje jis pasisakė esąs nacis ir simpatizuoja Adolfui Hitleriui. Tad filmas spėjo pagarsėti dar prieš jam pasirodant kino ekranuose. „Melancholijoje“ vaidina mėgstama režisieriaus  aktorė Charlotte Gainsbourg ir  K.Dunst (pastaroji festivalyje buvo pripažinta geriausia aktore), taip pat britų aktorius Johnas Hurtas. Tai filmas apie dvi seseris, kurių tarpusavio santykiai pasikeičia dėl kosminės planetos Melancholijos, kuri milžinišku greičiu skrieja link žemės… Filmas prasideda vestuvių scena, kuria režisierius atidavė duoklę mėgstamiausiam savo filmui  „Elnių medžiotojas”.

Premjera Lietuvoje: nenustatyta

Le Havre

Bene geriausio suomių režisieriaus Aki Kaurismäki naujas filmas „Le Havre” – tai istorija apie berniuką – imigrantą iš Afrikos Prancūzijos Havro uostamiestyje. Filme vaidina etatinė režisieriaus aktorė  Kati Outinen, André Wilmsas ir kt. Filmo stilius panašus kaip ir visų  Aki Kaurismäki  filmų ir žiūrėjusiems suteiks gerų emocijų ir noro pamatyti ir kitus suomio darbus.

Tai tikrai ne visi filmai, kurie pasirodys Lietuvos kino teatruose rudens sezoną. Kai kurie iš jų net neaišku, ar pasirodys, tačiau gudrūs lietuvaičiai žino, kur rasti naujausius filmus. Lauksime ir Jūsų komentarų, kokie filmai dar gali būti įtraukti į šį sąrašą.

Rasa Barčaitė

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top