L. Bielinio „Prezidentė“: kas slypi už politinės kaukės?

Kas iš tikro yra Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir kam ji iš tiesų atstovauja? Kaip visuomenėje mažai besireiškianti, tik specialistams žinoma „eurobiurokratė“ galėjo tapti Prezidente ir kokios jos asmeninės savybės nulėmė tokį visuomenės pasirinkimą?

Į šiuos klausimus monografijoje „Prezidentė“ atsako VU docentas, buvęs Prezidento patarėjas (2006–2009) Lauras Bielinis.

Dizainerio Aurimo Lažinsko sukurtame knygos viršelyje žvilgsnį patraukia ryški detalė. Prezidentūros fone stovinti prezidentė yra užsirišusi Lietuvos vėliavos spalvų raištį, o kišenėje laiko dar du, papuoštus Sovietų Sąjungos ir Europos Sąjungos vėliavų spalvomis. Šie trys raiščiai logiškai atspindi tris Prezidentės veiklos etapus – sovietinį laikotarpį, darbą Europos Sąjungos struktūrose bei Nepriklausomybės metus. Be to, toks raištis, kokį paprastai užsiriša viešųjų renginių tvarkdariai, pabrėžia jos valdingą autoritarinį įvaizdį.

Didžiausias dėmesys monografijoje skiriamas D. Grybauskaitės Nepriklausomybės metų veiklai. Knygoje nuosekliai analizuojama D. Grybauskaitės prezidentinės karjeros logika, tiriama Prezidentės apsuptis, jos ryšiai su politinėmis partijomis, mėginama nustatyti, kas yra jos politinė atsvara sudėtingame Lietuvos politiniame lauke. Ypatingas dėmesys kreipiamas į komunikacinę prezidentūros sritį ir stebima, kaip D. Grybauskaitės veiksmai pristatomi viešumoje.

Įvykiai šioje knygoje pateikiami tik kaip faktų iliustracija – juos analizuojant norima atsakyti į vienintelį klausimą: kas slypi už blyškios beveidės politinės kaukės, kurią nuo 2009 m. gruodžio 17-osios nešioja itin aukštus reitingus išlaikanti D. Grybauskaitė?

Monografijos autorius neslepia savo kritinės pozicijos D. Grybauskaitės veiklos atžvilgiu. „Manęs krašto vadovės politinė pozicija netenkina. Dar daugiau - manau, kad kartais ta pozicija reiškiama klaidingai. Būtina skirti politinę poziciją ir mokėjimą save pateikti. Prisistatyti ir reklamuotis D. Grybauskaitė sugeba profesionaliai, ji tiesiog jaučia ir valdo visuomenės nuotaikas. Ne veltui knygos pabaigoje darau išvadą, kad D. Grybauskaitė – tai mes, su savo lūkesčiais, baimėmis ir tikėjimu. Ji iš tiesų labai ryškiai atspindi tuos lūkesčius, jais maitinasi, tuo pat metu keldama savo reitingus“, – pabrėžia L. Bielinis.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas, socialinių mokslų daktaras L. Bielinis yra žinomas Lietuvoje politologas, žurnalo „Politologija“ redaktorius (1995–2006), Lietuvos Respublikos Prezidento patarėjas ir Vidaus politikos bei politikos analizės grupės vadovas (2006–2009).

Knygos autorius stažavosi Arhuso (1996) ir Nicos (1998) universitetuose, Paryžiaus Politinės komunikacijos laboratorijoje (2001), Prancūzijos vyriausybės dokumentacijos centre (2005). Yra surengęs mokslinių seminarų politinio lyderio elgsenos tematika, publikavęs daug straipsnių, parašęs keletą knygų: „Rinkiminių technologijų įvadas“ (2000), „Prezidento rinkimų anatomija“ (2003), „Politika kaip komunikacinis žaidimas“ (2007, sudarytojas), „Valdžia, visuomenė ir žiniasklaida“ (2006), „Naujo politinio veikimo formos Lietuvoje“ (2010, sudarytojas).

Monografija išleista serijoje „Iš arčiau“. Tai politinėms biografijoms ir šiuolaikinės politikos aktualijoms skirta serija, kurią 2006 m. pradėjo leisti „Kitų knygų“ leidykla, o dabar tęsia „Knygius“. Rugpjūčio mėnesį šioje serijoje pasirodys Davido Leigho ir Luke‘o Hardingo knyga „WikiLeaks. Atskleidžiant Juliano Assange‘o karą prieš slaptumą“.

Laikas.lt

L. Bielinis, prezidentė

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai