Midijos - mėgiamas delikatesas

Midijos - tai kuklios austrių giminaitės, kurios kažkada Prancūzijoje buvo vadinamos prasčiokų maistu.

Tuomet jos kainavo pigiau nei austrės, taigi, dažniausiai patekdavo į varguolių lėkštes. Bet šiandien viso pasaulio gurmanai midijas šlovina ne mažiau nei Afroditės virtuvės karalienes - austres.

Populiariausi yra kriauklėse ir geldelėse gyvenantys moliuskai - midijos ir austrės. Tai bene vieni iš pirmųjų jūros gyventojų, kurių kažkada paragavo žmogus.

Moliuskai pasirodė kaip delikatesas, turintis daug vertingų medžiagų: baltymų, vitaminų A, B, C, D, gausybę mineralinių medžiagų bei geležies.

Perkant jau virtas ir užšaldytas arba konservuotas midijas, nereikia jų plauti ir valyti.

Šviežios midijos panašios į malonaus salstelėjusio kvapo pilkšvai gelsvus drebučius. Jos turi būti drėgnos, gelsvai balkšvos. Parsinešus šviežias midijas iš parduotuvės reikia gerai nuplauti po tekančiu vandeniu, tada peiliu nuo kriauklelių nugrandyti prilipusį purvą, nuplėšti vandens augalų „likučius“, kabančius ties geldelių susijungimu. Jeigu midijas maistui ruošiatės naudoti su geldelėmis, jas būtina kruopščiai atrinkti. Reikia žinoti, kad sudėtos į vandenį šviežios midijos nuskęsta, o visas vandens paviršiuje likusias midijas būtina išmesti. Priešingu atveju galite labai apsinuodyti. Geldelės turi būti sandariai užsičiaupusios. Jeigu jos praviros, pabelskite į vieną ir visos kitos „išsigandusios“ geldelės užsivers.

Jei midija gyva, ji laiko geldelę stipriai suspaustą, tačiau ši turi atsiverti, palaikius 20 minučių šaltame vandenyje arba verdant.

Moliuskuose esančios rūgštys žmogų saugo ir nuo širdies ligų, o, pasak kai kurių tyrėjų, gali būti itin reikšmingos dar negimusio vaiko vystymuisi, ypač nervų sistemai bei akims. Pakankamas jūros gėrybių vartojimas taip pat sumažina ir Alzheimerio ligos riziką.

Omega 3 riebalų rūgštys yra svarbios vėžio prevencijai: anot tyrimų, žmonėms, reguliariai vartojantiems jūros gėrybių produktus, rizika susirgti kasos, plaučių, krūtų, burnos, gerklės, pilvo, gaubtinės ir tiesiosios žarnų, prostatos vėžiu yra mažesnė. Vis dėlto, reikėtų būti saikingiems ir prisiminti, jog jūrų gėrybėse yra cholesterolio, tad nevalgykite jo kasdien.

Taigi, siūlome Jums midijų patiekalo receptą:

Midijos su salierais baltajame vyne

Ingredientai:

1,5 kg midijų
200 ml sauso baltojo vyno (virimui 1 l tinka stalo vynas)
2-3 salierų stiebų
1 didelio svogūno
200 g grietinėlės
petražolių papuošimui
druskos ir juodų maltųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas:

Salierų stiebus supjaustykite nedideliais gabalėliais. Į didelį puodą supilkite vyną, suberkite mažais gabalėliais supjaustytus salierus ir svogūną, pipirus, druską ir pavirkite 5 minutes. Į verdantį puodą sudėkite peiliu gerai nuvalytas ir nuplautas midijas. Uždenkite dangčiu ir virkite dar 5 minutes. Kai geldelės atsivers, užpilkite grietinėlės, išjunkite viryklę ir uždengę dangčiu palaikykite 3 - 5 minutes. Per ilgai nelaikykite. Gerai išmaišykite ir išgriebkite midijas. Neatsidariusias geldeles išmeskite! Midijas sudėkite į gražias sriubos lėkštes, užpilkite padažo, kuriame jos virė, užbarstykite virtų salierų ir svogūnų. Papuoškite petražolėmis. Midijos valgomos vietoj įrankių naudojant tuščią geldelę. Likusį padažą ir daržoves teks valgyti šaukštu.


midijos, patiekalai iš midijų

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai