Now Reading
Geriausius pasaulio muzikantus pasiglemžęs klubas „27“ (Foto, video)

Geriausius pasaulio muzikantus pasiglemžęs klubas „27“ (Foto, video)

Geriausius pasaulio muzikantus pasiglemžęs klubas „27“  (Foto

„27-erių klubas“ – toks pavadinimas buvo duotas 7-ajame dešimtmetyje, kai iš muzikos pasaulio padangės netikėtai pasitraukė visas būrys kultinių atlikėjų, nesulaukusių savo 28-ojo gimtadienio.

Šeštadienį tūkstančius gerbėjų sukrėtusi atlikėjos Amy Winehouse netektis privertė prisiminti šį liūdnai pagarsėjusį muzikos žvaigždžių sąrašą. Janis Joplin, Jimi Hendrixas, Kurtas Cobainas, Jimas Morrisonas bei Amy Winehouse – visi penki charizmatiški, paslaptingi, besimaudę šlovės spinduliuose… Neeilinės asmenybės tiek savo kūryba, tiek pasirinktu gyvenimo būdu, išėjusios iš gyvenimo vos 27-erių.

Janis Lyn Joplin (1943- 1970)

Janis Joplin – bliuzo karalienė, septintojo dešimtmečio dievaitė, gėlių vaikų bei laisvos meilės simbolis. Bliuzu atlikėja susidomėjo paauglystėje – iš pradžių Janis atlikdavo šią muziką su draugais. Būsima žymi atlikėja tuo metu neišvengė ir psichologinių problemų, susijusių su merginos antsvoriu bei paauglės odą nusėjusiais spuogais. Bendraklasiai J. Joplin nevengdavo pašiepti ir net pravardžiuodavo kiaule. Baigusi mokyklą, atlikėja įstojo į Teksaso koledžą, bet netrukus studijas metė. Vietiniame laikraštyje netgi pasirodė straipsnis antrašte „She Dares to be Different“ (liet. „Ji drįsta būti kitokia“). Likimo ironija, bet paskutinė diena koledže tapo Janis triumfo pradžia. Mergina, sėdėdama ant bendrabučio laiptų brazdino gitara, kai pro šalį einantis studentas mestelėjo: „Baidykle, bet tu fantastiškai dainuoji!“. Taip sulaukusi dvidešimties, Janis persikraustė į San Franciską. Tiesa, pradžia naujame mieste nebuvo pasakiška – pritrūkusi pinigų Janis net bandė užsiimti prostitucija ir save siūlė už penkis dolerius. Vėliau nuolatiniai, atviri intymaus gyvenimo pasakojimai tapo Janis Joplin vizitine kortele.

Visgi po metų merginai ėmė šypsotis sėkmė – padedama būsimojo Jefferson Airplane gitaristo Jorma Kaukonen, Janis įrašė pirmąsias savo dainas („Typewriter Talk“, „Trouble In Mind“, „Kansas City Blues“, „Daddy, Daddy, Daddy“ ir kt.). Nors tuo metu visi tik ir kalbėjo apie „baltos dainininkės juodu balsu“ fenomeną, Janis maudėsi ne tik šlovės spinduliuose. Mergina vis labiau klimpo į narkotikų liūną, buvo visiškai priklausoma nuo heroino, o savo vienišumą skandino alkoholyje. Draugai, sužinoję apie žalingus Janis įpročius, bandė ją įtikinti grįžti į Teksasą.

Grįžusi į gimtinę, Janis pakeitė gyvenimo būdą, ėmė vengti ne tik narkotikų, bet ir alkoholio, pakeitė stilių – pradėjo dėvėti ypač kuklias sukneles ir net baigė universitetą. Pokyčiai tęsėsi neilgai – Joplin vėl grįžo prie savo ankstesnių įpročių ir audringo gyvenimo. Lemtingąjį vakarą ji prisigėrė ir susileido per didelę dozę neįprastai švaraus heroino. Jos nuolatinio narkotikų prekeivio nebuvo mieste, tad ji nusipirko dozę iš nepažįstamojo, kurio narkotikas pasirodė kelis kartus stipresnis. Tą dieną be J.Joplin mirė dar keli jo klientai. Viešbučio darbuotojas rado bliuzo karalienę gulinčią veidu į kilimą. Jos kūnas buvo kremuotas, o pelenai išbarstyti virš Ramiojo vandenyno.

Paskutinis J. Joplin albumas „Pearl“ buvo išleistas jau po atlikėjos mirties. Brandžiausias, nors ne visiškai užbaigtas albumas šovė į klausomiausių albumų viršūnę ir ten išsilaikė net 9 savaites iš eilės. Įdomus faktas, jog dainoje „Buried alive in Blues“ (liet. „Palaidota gyva bliuze“) girdimas vien instrumentų skambesys, nes Janis mirė naktį prieš tai, kai buvo suplanuota įrašyti vokalo partiją šiai dainai.

Jimas Morrisonas (1943- 1971)

Viena charizmatiškiausių bei labiausiai roko raidą įtakojusių figūrų visoje muzikos istorijoje, įtakingosios 7-ojo dešimtmečio grupės „The Doors“ lyderis – taip daugelis apibūdintų J.Morrisoną. Tačiau anaiptol ne kiekvienas žino, jog muzikos atlikėjas taip pat išleido keletą poezijos knygų, mokėsi kino meno Kalifornijos universitete, o du jo studijų metų filmai buvo apdovanoti prizais.

Vaikinas paliko universitetą prieš pat baigiamuosius egzaminus. Kurį laiką jis klajojo Kalifornijos pakrantėje, asketiškai gyvendamas lūšnose, atsitiktinį prieglobstį suteikusių žmonių namuose, slapstydamasis nuo tarnybos armijoje. Vėliau vaikinas subūrė muzikos grupę „The Doors“, kuri ir atvėrė duris į šlovę ir psichodelinės muzikos pasaulį. Nuo pat veiklos pradžios, „The Doors“ koncentravosi ties charizmatiškuoju Morrisonu, kuris trumpos grupės karjeros metu ėmė darytis vis labiau neprognozuojamo elgesio.

1969-aisiais Morrisonas buvo areštuotas dėl incidento, kurio metu jis sukėlė pavojų koncerto Majamyje metu. Šis nemalonus įvykis vos neišardė grupės. Nepaisant to, „The Doors“ sugebėjo sukurti dar keletą sėkmingų albumų. Baigus įrašinėti albumą „L.A. Woman“, Morrisonas netikėtai pabėgo į Paryžių. Ten jis ir baigė savo dienas. Skrodimas nebuvo atliktas, tad mirties priežastis liko neaiški. Oficialioje versijoje teigiama, kad Morrisonas mirė sustojus širdžiai, tačiau prie to prisidėjo ir kokainas.

Trys likę „The Doors“ nariai bandė tęsti veiklą be pagrindinio grupės lyderio, tačiau galiausiai nutraukė šiuos bandymus ir grupės karjera galutinai baigėsi. Nors bendra narių veikla baigėsi aštunto dešimtmečio pradžioje, „The Doors“ ir Morrisono fenomenas gyvas iki šių dienų. Kasmet parduodama po milijoną jų albumų. Nuo savo gyvavimo pradžios iki dabar grupė pardavė net 76 milijonus įrašų, o leidyklos vis dar spausdina „The Doors“ ir Morrisono biografijas.

Tiesa, verta paminėti, jog Jimas turėjo šiokių tokių sąsajų ir su J.Joplin. Viename vakarėlyje mergina buvo apsirengusi violetiniais drabužiais, iš plaukų styrojo povo plunksnos, o rankose kaip visad laikė likerio butelį. Charizmatiškasis Jimas priėjo ir be ceremonijų apglėbė Janis taliją. Vėliau, klausydama vaikino kalbų, Janis kažkodėl ėmė juoktis. „The Doors“ lyderis čiupo ją už plaukų ir staigiu judesiu prispaudė jos galvą tarp kojų. Keikdamasi dėl tokio pažeminimo Janis trenkė jam antausį ir pabėgo. Jai sėdant į mašiną, Jimas puolė merginai laižyti rankas. Janis trinktelėjo jam buteliu per galvą ir nuvažiavo. Kitą dieną J. Morrisonas visiems kartojo: „Kokia moteris, na, bet kokia fantastiška moteris! Kas turi jos telefoną?“.

Jamesas Marshallas „Jimi“ Hendrixas (1942- 1970)

Daugelis pripažįsta, jog J.Hendrixas buvo svarbiausias muzikantas muzikos istorijoje, grojęs elektrine gitara. Stiprus garsas, didelė jėga, įvairių gitaros efektų panaudojimas ir preciziškas atlikimas – tai, kuo pasižymi išskirtinis amerikiečio braižas. J.Hendrixas stengėsi sujungti tai, ką jis vadino „žeme“ – bliuzą, džiazą ir funk muzikos stilius, su savo ilgomis, psichodelikos prieskoniu pagardintomis gitaros kompozicijomis, jo paties vadintomis „visata“.

Bliuzu Jimis susidomėjo beklausydamas „Muddy Waters“ ir „Lightnin Hopkins“ plokštelių, pasiskolintų iš tėvo fonotekos, o savo dievuku laikė Elvį Preslį. Vaikinas gitarą į rankas paėmė keturiolikos – tai buvo sulūžęs instrumentas, teturėjęs tik vieną stygą. Pamatęs sūnaus entuziazmą, tėvas nupirko sūnui baltą gitarą. Vaikinas groti mokinosi žiūrėdamas gyvai transliuojamus E.Preslio pasirodymus. Neilgai trukus, vaikiną į savo sudėtį priėmė viena vietinių grupių.

Būdamas kairiarankis atlikėjas, tačiau grodamas su dešiniarankiams pritaikyta gitara ir tik jam būdingais ypatingai galingais gitaros solo, J.Hendrixas patraukė visuomenės dėmesį. Gitaristo pirmasis viešas pasirodymas buvo su bevardė grupe grojant vienoje sinagogoje. Tačiau jis greitai buvo išmestas iš grupės dėl savo „išsišokimų“ – kitiems nariams nepatiko Jimio dvidešimties minučių trukmės gitaros improvizacijos.

J.Hendrixas tapo plačiai žinomas, todėl buvo pakviestas į Vudstoko festivalį kaip vienas pagrindinių atlikėjų. Čia jis atliko savo karjeroje ilgiausią 2 valandų pasirodymą, kuris buvo palydėtas dideliais techniniais nesklandumais. Ypač didelį ažiotažą sukėlė nacionalinio JAV himno atlikimas – garsus, palydimas panašių į karo garsų (kulkosvaidžių šaudymo, bombų sproginėjimo, riksmų). Kai kurie žmonės manė, jog Hendrixas taip parodė savo nepasitenkinimą JAV visuomene, atlikimą vadino pasityčiojimu iš Jungtinių Amerikos Valstijų. Pats atlikėjas tvirtino, kad tai niekaip nesiję su politika, esą tai buvo tik kitokia himno interpretacija.

See Also
9 paprasti patarimai

Legenda gyvenimą baigė neaiškiomis aplinkybėmis viename Londono viešbučio kambarių. Pasak specialistų, Hendrixas užspringo savo skrandžio turiniu, kuriame aptikta nemažai raudonojo vyno. Dainininko draugė Monika Dannemann teigė, kad jis išgėrė 9 tabletes labai stiprių migdomųjų, tačiau jos teiginiai daug kam pasirodė prieštaringi, todėl įtarimai buvo permesti jai. Kai 1996 metais merginai buvo pateiktas ieškinys, ji nusižudė.

Kurtas Cobainas (1967- 1994)

Iki paauglystės K.Cobainas gyveno normalų vidutinės Amerikiečių šeimos gyvenimą, tačiau išsiskyrus jo tėvams jam buvo diagnozuotas bipolinis sutrikimas. Vaistai, paskirti K. Cobainui, lėmė jo priklausomybę heroinui. Vaikino kelionė į šlovę prasidėjo tada, kai keturiolikto gimtadienio proga tėvai leido jam rinktis dovaną – elektrinę gitarą ar dviratį. Būsimasis „Nirvanos“ lyderis pasirinko gitarą. Vėliau, būdamas šešiolikos, Kurtas susižavėjo vietos grupe „The Melvins“. Drauge su ja, vaikinas važinėjo po koncertus, tampė aparatūrą bei dalyvaudavo linksmybėse, kurios dažnai tęsdavosi iki pat aušros. Kurto motinai sūnaus gyvenimo būdas nepatiko, todėl po vieno stipraus konflikto vaikinas atsidūrė gatvėje, kur dirbo įvairius laikinus darbus, o glausdavosi pas draugus ar po tiltais. Vėliau šią savo valkatavimo patirtį jis išsakė skausmo ir vienatvės kupinoje dainoje „Something In The Way“.

1994 m. balandžio 8 dieną K. Cobaino kūnas buvo rastas jo paties namų garažo antrajame aukšte. Vaikino burnoje žiojėjo šautinė žaizda. Teismo ekspertizės metu „Nirvanos“ lyderio kūne buvo rastas toks heroino kiekis, kurio būtų užtekę trims žmonėms, taip pat nemažas kiekis raminamųjų. Atsisveikino raštelyje, kuris buvo rastas šalia kūno, Cobainas išpažino dėkingumą gerbėjams ir draugams, tačiau prisipažino, kad nebegali daugiau meluoti jiems kurdamas muziką, kuri jo paties nebeįkvepia.

Amy Winehouse (1983- 2011)

Paskutinioji mistiškajame žvaigždžių, mirusių 27-erių, sąraše – dainininkė A.Winehouse. Debiutiniu albumu „Frank“ (2003 m.) išgarsėjusi atlikėja iškart sulaukė ne tik komercinės sėkmės, bet ir įtakingų kritikų pagyrų. Antrasis atlikėjos albumas „Back to Black“, išleistas 2006m., tapo perkamiausiu Didžiosios Britanijos albumu 2007 metais ir netgi pateko į perkamiausių šio amžiaus albumų dešimtuką. Beje, Amy tapo pirmąją Didžiosios Britanijos moterimi, gavusia net penkis „Grammy“ apdovanojimus. Ne tik merginos kuriama muzika, puikus balsas, bet ir įvaizdis tapo Amy vizitine kortele. Išskirtinė šukuosena, tatuiruotėmis išmargintas kūnas bei ryškus makiažas tapo ne tik daugybės jos gerbėjų, bet ir dizainerių įkvėpimo šaltiniu. Žymusis dizaineris Karlas Lagerfeldas viešai pavadino Amy savo mūza.

Visgi, nepaisant puikiai besiklostančios karjeros, paskutiniaisiais metais atlikėja visuomenės dėmesį traukė ne vien savo muzikine veikla. Neretai audringas asmeninis atlikėjos gyvenimas, nemalonumai bei kova su priklausomybe kvaišalams nustelbdavo jos karjeros pasiekimus. Spauda ne kartą mirgėjo dėl chuliganiško merginos elgesio – Amy net yra tekę praleisti naktį areštinėje. Atlikėja taip pat ne kartą nesėkmingai vadavosi iš priklausomybių liūno. Paskutinę reabilitacijos programą A.Winehouse užbaigė šių metų pavasario pabaigoje ir pradėjo turą Europoje. Tačiau jau pati pradžia buvo nesėkminga – koncerto Serbijoje metu atlikėja buvo akivaizdžiai apsvaigusi nuo narkotinių medžiagų – vos pastovėjo ant kojų, sunkiai artikuliavo dainų tekstus, negalėjo prisiderinti prie savo grupės. Susirinkusi žiūrovų minia atlikėją negailestingai nušvilpė. Vėliau A.Winehouse turą nutraukė.

AWinehouse mirė liepos 23 d. Atlikėja rasta nebegyva savo bute Londone. Tiksli dainininkės mirties priežastis kol kas neįvardijama, tačiau spėliojama, jog labiausiai tikėtina dainininkės mirties priežastis – narkotikų perdozavimas.

Laikas.lt taip pat siūlo paskaityti apie muzikantus – rokenrolo savižudžius, kurie gyveno vadinamąjį rock&roll lifestyle, kuris didele dalimi privedė juos prie savižudybės.

Parengė Ieva Varkojytė

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top