Now Reading
Baltijos paplūdimyje – viešbutis, kuris turėjo išugdyti „tikrą nacį“

Baltijos paplūdimyje – viešbutis, kuris turėjo išugdyti „tikrą nacį“

Baltijos paplūdimyje - viešbutis

Milžiniškas, puspenkto kilometro ilgio betoninis kompleksas, kurį Vokietijos naciai Antrojo pasaulinio karo metais planavo paversti savo parankinių atostogų oaze, atgimė iš naujo.

Savo laiku apie 20 tūkstančių poilsiautojų vienu metu turėjęs talpinti kompleksas šiuo metu yra iš dalies rekonstruotas ir paverstas jaunimo namais.

Saulė, smėlis ir mylios spindinčio Nacių betono. Naujieji Vokietijos jaunimo nakvynės namai stūkso vos keli metrai nuo vieno iš gražiausių Baltijos jūros paplūdimių, tačiau yra įsikūrę pastate, turinčiame toli gražų ne pačią idealiausią praeitį.

400 miegamųjų vietų dabar talpinantis jaunimo nakvynės kompleksas, naujam gyvenimui atgimęs šių metų liepos 1 dieną, gavo „ilgiausių pasaulio jaunimo nakvynės namų” pavadinimą.

Atrestauruotame komplekse dabartiniai nakvynės namai užima tik nedidelę dalį viso šio milžiniško statinio. Riugeno salos pakrantėje, Proros kurorte, esantis gigantiškas buvęs nacių atostogų viešbutis tęsiasi 4,5 km (2,8 mylias – aut.past.).

Cementinis monstras buvo pastatytas tam, kad Vokietijos šeimos galėtų mėgautis ekonominės klasės atostogomis švenčių metu. Statant šį „monstrą“  Adolfo Hitlerio strategija buvo toli gražu ne puoselėti nacių įdegio tradicijas. Teigiama, kad vienas žiauriausių Pasaulio istorijoje diktatorių šio kurorto pagalba siekė sukurti „sveiką tautą, kuri būtų tinkama kariauti“.

Projekto kritikai negailestingi. Jų manymu, tai turėtų būti paskutinė vieta, kur žmonės norėtų ir turėtų praleisti savo vasaros atostogas.


Jų oponentai, dešiniųjų pažiūrų tinklaraštininkai, interneto platybių forumuose jau kurį laiką švenčia nakvynės namų atidarymą, pabrėždami nacių idėjos tęstinumą – kiekvienai vokiečių šeimai prieinamas atostogas viename iš gražiausių Baltijos kurortų.

Tuo tarpu Vokietijos jaunimo nakvynės namų asociacija, matyt, dirbtinai nutyli šios vietos prieštaringą istoriją. Asociacija skelbia tik tiek, kad nakvynės namai yra įsikūrę „pasaulinio garso Proros kurorto JpD pastatuose.“

Trumpinys JpD slepia buvusią nacių organizaciją pavadinimu „Jėga per Džiaugsmą” (vok.: „Kraft durch Freude”), kurioje buvo siekiama kurti ir formuoti nacių idealus naudojant laisvalaikio veiklą. Viena iš veiklų, turėjusių pasitarnauti „idealaus nacių mąstymo formavimui“ buvo masinis turizmas.

Vietos valdžios institucijos įsipareigojo neleisti šiems jaunimo nakvynės namams pavirsti šiuolaikinių Hitlerio pasekėjų šventykla ir pažadėjo išlaikyti neonacius atokiau nuo naujosios poilsio vietos. „Mes padarysime viską, ką galime, kad užkirstume kelią įsitvirtinti rudajai (nacių aut. past.) ideologijai” , – teigė Riugeno apskrities tarybos narė Kerstin Kassner.

Paplūdimio atostogos – paruošti tautą karui

Proros kurortas buvo viena iš JpD strategijos dalių. Šis kurortinis kompleksas buvo sukurtas tam, kad jame vienu metu tilptų net 20 tūkst. žmonių. A.Hitleris buvo apsėstas minties, kad Vokietija pralaimėjo Pirmąjį pasaulinį karą, nes gyventojai prarado drąsą. Jo idėja buvo sukurti pigius atostogų paketus, „sujungti“ tautą su nacizmu ir formuoti laimingą, stiprią ir gerai pailsėjusią naująją kartą, kuri gali laimėti kitą, artėjantį karą.

Kurorto statybos prasidėjo 1936 metais. Vis dėlto naciams niekada neteko šio pastato panaudoti pagal paskirtį, tam sutrukdė prasidėjęs Antrasis pasaulinis karas.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Nežinia, ar būtent dėl prieštaringos šio kurorto istorijos, ar tiesiog dėl ypatingo grožio Baltijos jūros paplūdimio, bet turistai miniomis plaukia į šią, naujai atgimusią vietą, kurioje jau neliko laisvų vietų artimiausiems keliems mėnesiams, ir, pasak Vokietijos žiniasklaidos, jau pradedamos užsakinėti vietos kitai vasarai.

Naciai planavo soliariumus ir milžiniškas pokylių sales

Po Antrojo pasaulinio karo kurortas buvo užimtas sovietų, kiek vėliau Rytų Vokietijos karininkų ir iki 1990 metų buvo neprieinamas visuomenei. Šiandien ten įkurtas vietos istorijos muziejus, restoranas ir net diskoteka.

Vieta taip pat nebyliai pasakoja apie Hitlerio didybės maniją. Kaip ir minėta, pokylių salė buvo suplanuota sutalpinti 20 tūkst. žmonių, šalia komplekso turėjo būti pastatytos dvi prieplaukos, kurios turėjo būti skirtos didiesiems vandenyno laineriams. Pastate turėjo tyvuliuoti baseinai su jūros bangų generatoriais, parduotuvės, mokykla, elektrinė, ligoninė ir ypač modernus soliariumas su infraraudonųjų spindulių lempomis.

2004-2006 metais keturi pastato blokai buvo parduoti privatiems investuotojams. Kita pastato dalis, kurioje dabar įsikūrę jaunimo nakvynės namai, vietos valdžios jėgomis buvo nupirkti ir restauruoti už daugiau nei 15 milijonų eurų.

Istorija sukasi ratu. Privačių investuotojų nupirkti pastato blokai ateityje turėtų panašėti į A.Hitlerio planuotą prabangių apartamentų kompleksą – virsti aukštos klasės viešbučiu.

Šiuo metu eiliniai vokiečiai ir kiti šia vieta susidomėję žmonės gali pretenduoti į likusius buvusio nacių kurortinio komplekso blokus, kurie jau pardavinėjami – minimali kaina 500 tūkst. eurų.


                 Pagal Spiegel.de parengė Tadas Vasiliauskas

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top