Now Reading
Senos transporto priemonių detalės atgimė meno kūriniuose (Foto)

Senos transporto priemonių detalės atgimė meno kūriniuose (Foto)

Senos transporto priemonių detalės atgimė meno kūriniuose (Foto)

Mėnesį trukęs konkursas auksarankiams „Feniksas“ iš garažų, rūsių ir namų į dienos šviesą ištraukė tikrų meno kūrinių – mechanikos mėgėjai su menininkų sielomis pademonstravo, kokių originalių skulptūrų, žvakidžių ar pakabų galima sukurti iš nereikalingų transporto priemonių detalių.

„Metalo laužo krūva man tarsi aukso krūva, kuri duoda peno sielai, – pasakoja geriausio kūrinio autorius Renaldas Darius Dulinskas iš Vilkaviškio. – Į naudotas automobilių, motociklų, skalbimo mašinų, laikrodžių ir kitokių mechanizmų detales žiūriu kitaip nei daugelis. Numesta metalo detalė gali tapti sunkvežimiu, lėktuvu, traktoriumi, o kelios veržlės ir keletas centimetrų vielos gali įsikūnyti į įvairių profesijų žmones, paukščius, gyvūnus augalus“. Jo iš rastų senų detalių sukurtas garvežio modelis pelnė daugiausia balsavusiųjų simpatijų.

„Visi šie darbai pagaminti iš nebereikalingų smulkių detalių, kurios per laiką susikaupia likučių dėžėje. Jiems sukurti reikėjo daug laiko. Gaminant tokius suvenyrus svarbu ne tik fantazija, reikia išmanyti ir techniką“, – sako R. D. Dulinskas. Autorius, kurdamas „feniksus“, naudojo tik tris įrankius – pusiau automatinį suvirinimo aparatą, kampinį šlifuoklį ir reples.

Pasak konkursą rengusios VšĮ „Moto Grupė“ direktoriaus Antano Petrausko, šiuo konkursu norima priminti, kad senas motorines transporto priemonių eksploatacines atliekas reikia ne išmesti ar užkonservuoti garažuose, o prikelti naujam gyvenimui – atiduodant perdirbti ar saugiai panaudojant, pavyzdžiui, suvenyrų draugams gamybai. „Žinoma, tai netaikytina pavojingoms atliekoms, kurias saugiausia atiduoti į surinkimo aikšteles, gamintojams ar perdirbėjams“, – primena A. Petrauskas.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Pats R. D. Dulinskas aktyviai pasisako už antrinį žaliavų panaudojimą: „Deja, kol kas mūsuose žmonės ekologija rūpinasi tiek, kiek tai liečia jų „daržą“. O, pavyzdžiui, kinai ar rumunai iš tokių atliekų sėkmingai gamina skulptūrėles, kitus suvenyrus, kurie yra paklausūs. Kodėl to nepadarius ir Lietuvoje?“ – alternatyvią senų detalių panaudojimo idėją svarsto vyras.

Laikas.lt
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top