„LT Identity“ ir lietuviškais simboliais puošti marškinėliai sporto sirgaliams

„LT Identity“, vienijanti dizaineres J. Rimkutę, I. Ševiakovaitę ir grafikos dizainerį Edvardą Kavarską, nusprendė pristatyti lietuviškais simboliais papuoštus marškinėlius sporto sirgaliams.

Pirmieji juos išbandė „Žalgirio“ ir mūsų rinktinės krepšininkai LKL čempionato apdovanojimų renginio metu.

„Nors esame sukūrusios jau per 30 „LT Identity“ marškinėlių, tačiau tai – pirmieji skirti sportinei tematikai. Labai džiaugiamės, kad šie marškinėliai iki „kaulų smegenų“ yra lietuviški: tiek dizainas, tiek medžiagos, tiek gamyba – viskas padaryta Lietuvoje. Net siūlės ant marškinėlių yra Lietuvos siuvėjų darbas“, - šypsosi „LT Identity“ dizaineriai, sirgalių marškinėlius kūrę pusę metų.

Šiai kolekcijai sukurti 6 skirtingi marškinėlių dizainai. Labiausiai dominuojanti spalva visoje kolekcijoje – žalia, o dažniausiai naudotas audinys – natūrali medvilnė. Pagal dizainerių sumanymą, rūbas specialiai nepabaigtas siūti: neapsiūti jo kraštai leis žmonėms patiems užsiimti kūryba – patrumpinti marškinėlius tiek, kiek jiems reikia.

Pasak „LT Identity“ kolektyvo, jie visuomet savo darbuose nori išryškinti lietuviškumą ir pasiūlyti lietuviams dėvėti originalų, kūrybinį ir kokybišką gaminį. Naujieji sirgalių marškinėliai išskirtiniai dar ir todėl, kad paprastai panašių marškinėlių dizainas atliekamas Lietuvoje, o gamyba vyksta dažniausiai Kinijoje ar net Bangladeše. Šiuo atveju viskas daryta Lietuvoje. Tai, kad apranga gaminama Lietuvoje, anot dizainerių, daugeliui žmonių reiškia kokybę, geresnes medžiagas ir tai, kad marškinėlius bus galima ilgiau nešioti.

J. Rimkutė ir I. Ševiakovaitė teigia, kad artėjant krepšinio čempionatui vis labiau pastebimas žmonių noras pabrėžti savo lietuvišką identitetą: „Mes pasistengėme, kad šis noras būtų patenkintas visapusiškai – ko gero, lietuviškesnės atributikos surasti bus neįmanoma. Toks ir buvo mūsų tikslas nuo pat pradžių - sukurti marškinėlius, kuriuos apsivilkęs žmogus jaustųsi tikru lietuviu, tikru patriotu, tikru sirgaliumi. Dirbome galvodamos ne tik apie grožį, tačiau ir apie prasmę bei dėvėjimo patogumą“.

Marškinėlių kūrybos procesas buvo visiškai originalus, nebuvo žiūrima į jokius kitus sirgalių marškinėlius nei Lietuvoje, nei užsienyje. Visi simboliai yra originaliai kurti grafikos dizainerio E. Kavarsko. Jis teigia, kad labiausiai kurti ant marškinėlių esančius simbolius jį įkvėpė heraldika, kuriai keliami labai griežti reikalavimai ir taisyklės.

Ąžuolas, kalavijas ir skydas marškinėliuose pasirinkti kaip tvirtybės, galios ir stiprybės išraiškos simboliai. Pasak E. Kavarsko, vienas įdomesnių panaudotų simbolių yra saulė – krepšinio kamuolys. Pastarasis simbolis turi ne tik vizualinę, bet ir gilesnę prasmę. Ant marškinėlių esančią stilizuotą saulę, primenančią krepšinio kamuolį, „LT Identity“ dizaineriai patalpino ne marškinėlių centre, o ties širdimi. „Tai padaryta specialiai tam, kad žmonės, giedodami mūsų himną, būtent ten galėtų dėti ranką“,- sako E. Kavarskas.



„LT Identity“ trijulė sutartinai tvirtina, kad šie marškinėliai tinka visiems. „Svarbiausia, kad pasinėrus į krepšinio aistras, šie marškinėliai iškart leis pasijausti ir tautiškais, ir madingais, o Lietuvoje gamintas natūralus audinys išlaikys tiek įtampos prakaitą, tiek pergalės šampano purslus“.

Įdomūs faktai:

  • Visas marškinėlių kūrybinis ir gamybinis procesas užtruko daugiau nei pusę metų.
  • Nauja sirgalių uniforma unikali tuo, kad marškinėliuose paliktos išvirkščios siūlės.
  • Be marškinėlių, dizainerės sukūrė ir lietuviškais simboliais papuoštas skareles.
  • Simboliai lietuviams – labai svarbūs, nes iki šiol populiariausi LT Identity marškinėliai buvo su Vyčiu, tad galima tikėtis, kad ir naujieji sirgaliaus marškinėliai bus itin populiarūs.

apranga, Krepsinis, LT identity, marškinėliai, sirgaliai, žalgiris

Naujausi komentarai
Londre
2011-09-08, 20:12
Man labai patinka jusu kolekcijos. Bet kaip isigyti jusu darbu gyvenant Londone?
panasi
2011-06-09, 10:01
cia labai panasi ideja i www.unikalu.lt, tik pastarieji veliau pradejo. na, bus is ko pasirinkti:)
Egle
2011-05-31, 17:26
Vis tas ziniasklaidos nenoras, parasys, reklama padarys, o kad skaitytojui vertinga informacija, nerupi.
rima
2011-05-26, 16:27
tai kur ju gauti pirkti?
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai