Now Reading
TV3 televizijoje cenzūros nebus

TV3 televizijoje cenzūros nebus

TV3 televizijoje cenzūros nebus

Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija pripažino TV3 televiziją neetiška žiniasklaidos priemone dėl per metus šešiose joje transliuotose laidose aptiktų etikos kodekso pažeidimų.

Tačiau  TV3 išplatino pranešimą, kuriame pareiškia, kad nesutinka su šiandieną priimtu neteisėtu Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos sprendimu.

„Manome, jog komisijos nariai vadovavosi ne teise ir žurnalistų etiką nustatančiais dokumentais, o asmeninėmis antipatijomis ir norėjo bet kokiomis priemonėmis susidoroti su dviem televizijos laidų rengėjais – Kristupu Krivicku ir Rūta Grinevičiūte-Janutiene.

Sutinkame, kad jų rengiamos laidos būna aštrios dėl pasirinktų temų, tačiau komisijos nariai jau kurį laiką vertina ne jų turinį, o pačius laidų rengėjus.

„TV3 ypatingai atidžiai vertina žiūrovams rodomas programas, tačiau tik po to, kai jos išeina į eterį. Televizijoje nėra ir nebus cenzūros sistemos, kai laidos kūrėjas privalo gauti „atsakingo asmens” parašą prieš transliuojant laidą. Toks principas atspindi mūsų požiūrį į žiniasklaidos ir žodžio laisvę.” – pabrėžia TV3 generalinė direktorė Laura Blaževičiūtė.

Esame įsitikinę, kad Visuomenės informavimo įstatymas bei Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksas aiškiai sako, kad Komisija nagrinėja informacijos rengėjų, o ne skleidėjų veiklą. Todėl šis sprendimas pažeidžia įstatymus ir yra neetiškas. Esame įsitikinę, kad Komisija privalėjo įvertinti informacijos rengėjų sukurtas programas ir pateikti TV3 rekomendaciją.

Atkreipiame dėmesį, kad net pats Komisijos pirmininkas Linas Slušnys šį sprendimą vertina tik kaip neįpareigojančią nuomonę.

Manome, kad Komisija pasinaudojo Etikos kodeksu siekdama pakenkti TV3 televizijai ir priversti ją nerodyti K. Krivicko ir R. Grinevičiūtės-Janutienės rengiamų programų. Atkreipiame visuomenės dėmesį, jog Komisijos pirmininkas Linas Slušnys dar praėjusių metų lapkričio 11 dieną viešu pareiškimu paskelbė, kad, jei TV3 televizija nesiims cenzūruoti jai pateikiamų laidų, bus persekiojama.

Manome, kad puolimas prieš TV3 yra remiamas jėgų, kurios negali susitaikyti su mintimi, kad TV3 nepaklūsta jų politiniam ir ekonominiam spaudimui, o išpuoliai prieš TV3 organizuojami dėl laidoje „Akistata” pateiktų D. Kedžio skandalo vertinimų. Net keturios iš L. Slušnio minimų šešių per metus rodytų TV3 laidų, kurios, pasak Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos, pažeidė etikos kodeksą, susijusios su Kauno byla.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Tikimės, kad Lietuvos teismai deramai įvertins šiandienos ir kitus skubiai sufabrikuotus ir teismuose jau apskųstus kovo 21 d., balandžio 18 d. ir gegužės 2 d. Komisijos sprendimus dėl laidų „Kodėl?”, „Akistata” ir „Paskutinė instancija”.

Manome, kad jau ne pirmą kartą neobjektyvius ir neteisėtus sprendimus priimanti Komisija diskreditavo žiniasklaidos savireguliacijos idėją ir abejojame, ar dauguma Komisijos veikloje dalyvaujančių asmenų turi reikiamą kompetenciją vertinti informacijos rengėjų darbą. Todėl pareiškiame, jog iki teismų sprendimų nutraukiame bet kokį bendradarbiavimą su susikopromitavusia Komisija.

UAB TELE-3, vykdydama Visuomenės informavimo įstatymą, parengė įmonės Etikos kodeksą ir reikalaus visų bendrovėje dirbančių žurnalistų ir programas tiekiančių viešosios informacijos rengėjų jo laikytis. Šis etikos kodeksas prodiuseriams buvo pristatytas praėjusią savaitę.

Esame įsitikinę, kad Lietuvos valstybės institucijos iškreipia žiniasklaidos reguliavimo esmę ir prašome Lietuvos valstybės vadovų įvertinti šią tendenciją”.

O kaip Jūs manote apie TV3? Ar jos turinys visada būna etiškas?

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top