Now Reading
Paskutinė neandertaliečių buveinė – Rusijos šiaurėje?

Paskutinė neandertaliečių buveinė – Rusijos šiaurėje?

Paskutinė neandertaliečių buveinė – Rusijos šiaurėje?

Viena paskutiniųjų pirmykščio žmogaus – neandertaliečio – stovyklaviečių galėjusi būti Rusijos šiaurėje, netoli poliarinio rato. Tą esą patvirtina 31-34 tūkstančių metų senumo radiniai, skelbia mokslininkai.

Radimvietė yra palei Pečioros upę, į vakarus nuo Uralo kalnų ir apie 150 kilometrų į pietus nuo poliarinio rato. Iki šiol net nemanyta šiose Rusijos vietovėje, esančioje į šiaurę už tūkstančio kilometrų nuo manyto arelo (net 65 laipsniai šiaurės platumos), gyvenus pirmykštį žmogų neandertalietį (Homo sapiens neanderthalensis). Tad tik aptiktos kaulų liekanos galėtų išsklaidyti abejones, tačiau jų rasti nepavyko, skelbia News24.com. 

JAV Stanfordo universiteto antropologijos profesoriaus Richardo Kleino teigimu, radiniai tikrai atrodo kaip neandertaliečių darbo įrankiai, tačiau tokius galėjęs pagaminti ir šiuolaikinis žmogus.

Rasti akmeniniai įrankiai ir titnaginiai dirbiniai galėję būti neandertaliečių darbo įrankiai. Išmirusios žmonių genties atstovai buvo kresni, raumeningi medžiotojai, Europoje ir Vakarų Azijoje gyvenę iki tol, kol juos išstūmė ir nurungė šiuolaikiniai žmonės (Homo sapiens sapiens). Apie tai ketvirtadienį pranešė mokslo žurnalas „Science“.

Manoma, kad neandertaliečiai gyveno viduriniajame paleolite maždaug prieš 200 –28 tūkst. m. Pirmykščiai žmonės išmirė atsidūrę „evoliucijos aklavietėje“, po šiuolaikinio žmogaus pasirodymo Europoje, prasidėjusio prieš 45-40 tūkst. metų.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Datavimą mokslininkai nustatė remdamiesi gyvūnų kaulų ir smėlio tyrimais. Nėra jokių pirmykščio žmogaus kaulų ar DNR pėdsakų, kuriuos būtų galima laikyti tvirčiausiais įrodymais apie čia gyvenusius neandertaliečius. Apie tai ataskaitoje skelbia Rusijos, Prancūzijos ir Norvegijos mokslininkai, kurie radinius aptiko įvairių ekspedicijų metu.

Niujorko Lehmano koledžo paleoantropologo Erico Delsono 2006 m. atlikto tyrimo duomenys patvirtino neandertaliečius gyvenus oloje pietinėje Ispanijos maždaug tuo pačiu metu, kaip ir naujieji Rusijoje atlikti tyrinėjimai. Tikėtina, kad dvi viena nuo kitos nutolusios vietovės gali atskleisti, kaip neandertaliečiai pasitraukė iš šiuolaikinio žmogaus imtų apgyvendinti vietovių, teigia tyrinėtojas.

Laikas.lt
Iliustracija: Wikipedia.org

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top