Now Reading
Kompiuteris pradinukams – (ne) naujiena

Kompiuteris pradinukams – (ne) naujiena

Kompiuteris pradinukams – (ne) naujiena

Pradinukai prie kompiuterio klaviatūros jau gali prisėsti ne tik namuose, bet ir mokykloje. Mažieji jau moka ne tik įsijungti norimą filmą ar žaidimą, bet ir spręsti uždavinius, testus. 

Jau trys trečiokų pradinukų klasės mokymo procese naudoja edukacinius „Classmate PC“ nešiojamuosius kompiuterius su „Intel® Atom™“ procesoriais. Jie specialiai sukurti švietimo tikslams ir vaikų „nelaimėms“ – pritaikyta apliejimams atspari klaviatūra, prieiga prie belaidžio tinklo ir papildomai sutvirtintas, smūgiams atsparus korpusas. Ilgas baterijos darbo laikas ir galimybė prijungti prie belaidžio tinklo įvairiuose mokyklos plotuose leidžia dirbti be įkyrių laidų. Tokios vienos mokymosi vietos kaina – apie 200 eurų (700 litų). 

Vilniaus „Vyturio“ pradinės mokyklos direktorė Aušra Drumstienė įsitikinusi, kad tapti pirmaisiais padėjo domėjimasis naujovėmis ir, žinoma, reikiamų sąlygų atitikimas – bevielio interneto prieiga, trys programoje dirbantys mokytojai – pradinių klasių, informatikos ir anglų kalbos mokytojai ir/arba spec. pedagogas. Taip pat reikiamas apšvietimas, stalų aukštis.

„Naujai“ trečiokams skirtas pamokas padeda įgyvendinti mokytojos Neringa Vaškevičiūtė, Rima Slavinskienė ir Rasa Januškevičienė. Kompiuteriai jau tarnauja lietuvių kalbos, pasaulio pažinimo, dailės, matematikos pamokose, tačiau mokytojos prisipažino, kad „lokalizuotų“, t.y. į lietuvių kalbą išverstų, programų dar stokojama. Programa pedagogams padeda iškart pamatyti mokinių klaidas ir mokymosi spragas visos klasės mastu, palieka minimalią mokytojo suklydimo galimybę.

Pirmąjį „vyturių“ blyną padėjo iškepti IT inovacijų bendrovė „Intel Vilnius“, kurie parūpino ne tik 24 pirmuosius kompiuterius, bet taip pat Lietuvai dotavo milijonus dolerių kainavusią lokalizuotą pedagogų apmokymo programą „Intel Teach“. Mokymo tikslams sukurtas portalas „Intel skoool“ IT kompanijai atsiėjo per 15 mln. JAV dol. Jame pateikiama informacija rusų, vokiečių, anglų, prancūzų, ispanų kalbomis.

„Intel skoool“ įgyvendinamas 30-je šalių 12-a kalbų. Antradienį mikroprocesorių gamintojos „Intel“ atstovai ir UPC pasirašė supratimo memorandumą dėl pastarosios plėtojamo elektroninio mokymosi sprendimų rinkinio „Intel skoool“ diegimo ir adaptavimo Lietuvoje.

„Svarbu ne tiek išmokyti dirbti su kompiuteriais, bet padėti suprasti, kaip panaudojant technologijas dėstyti mokymo dalykus – biologiją chemiją, fiziką, dailę, muziką. Taigi, kaip mokyti naudojantis kompiuteriu ir internetu. Programa šiandien skirta mokytojams, tačiau ateityje ir studentams“, – teigė „Intel Vilnius“ generalinis direktorius Ramūnas Domarkas.

Taip „Intel“ ne tik nori išmokyti dirbti kompiuteriu ir plėtoti žinias, bet ir paruošti „dirvą“ naujiems verslams – lokaliam programinės įrangos kūrimui, serveriams ir naujam klientų rato plėtojimui.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Jei nuo mažens mokysime vaikus, kaip teisingai naudotis kompiuteriu, kaip teisingai naudotis informacija internete, kaip teisingai panaudoti technologijas savo darbe, jie bus gabesni ir galės lengviau prisitaikyti prie ateinančios kartos“, – teigė „Intel Vilnius“ generalinis direktorius, pridurdamas kad taip vaikus galima apsaugoti nuo pavojingo interneto turinio – išmokant juos naudotis „teisingo“ turinio informacijos paieška.

„Intel“ pradėtą ateities mokyklos kūrimą tęsia ir ateityje tęs Švietimo ir mokslo ministerija. Ugdymo plėtotės centras konkurso „Kompiuteris kiekvienam vaikui – 2“ metu buvo atrinktos dar dvi mokyklos, kurioms ŠMM lėšomis skirti pradinės klasės krepšeliai – „Classmate PC“ mažieji kompiuteriai pradinukams, 1 mokytojo kompiuteris ir 1 bevielio ryšio maršrutizatorius. Laimėtojomis tapo Alytaus Šaltinių ir Šiaulių „Juventos“ pagrindinių mokyklų trečiosios klasės.

„Inicijuosim mokyklų bendradarbiavimą, esame atsakingi už edukacinę projekto įgyvendinimo dalį. Stebėsim, kiek šie susitikimai bus naudingi, o galbūt ir žalingi. Kartu spręsime technines problemas ir galimybes, programinės įrangos diegimus. Turime gerų jau „lokalizuotų“ australų arba Lietuvoje sukurtų programų“, – teigė UPC metodininkė Danguolė Kalesnikienė.

Galbūt ateis laikai, kai šie kompiuteriai padės mokytis iš namų žvarbią žiemą… Tačiau tam prireiks ne tik švietimo įstaigų, bet ir vaikų tėvelių indėlio.

Nerijus Drochneris
Nuotraukos: autoriaus

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top