Now Reading
26 m. verslininkas jau patyrė tris bankrotus

26 m. verslininkas jau patyrė tris bankrotus

26 m. verslininkas jau patyrė tris bankrotus

„Būk pats sau šeimininkas“ – tokiu šūkiu verslius uteniškius ir miesto svečius balandžio 8 d. rytą kvietė VšĮ „Eksportuojančioji Lietuva“ ir Ūkio ministerijos organizuotas renginys „Versli Lietuva“.

Didelis būrys moksleivių, studentų, potencialių verslininkų, savivaldybių atstovų susirinko gauti įdomios ir vertingos informacijos apie savo verslo galimybes, įmonės steigimą, kūrybiškumo ugdymą, verslo perspektyvas kaime ir t.t.

Didelė dalis Utenos gimnazistų galėjo neiti į pamokas, kad tik pasisemtų naujų idėjų, minčių, kad pradėtų formuoti savo tikslus ir jų siektų.

Kaip teigė vienas iš renginį pradėjusių valdžios atstovų, Utenos meras Alvydas Katinas, šiandien Lietuvos verslumo rodikliai vieni iš žemiausių Europoje. Mūsų šalyje yra vos 4,5 proc. gyventojų, užsiimančių verslu.

„Jaunimas, baigęs universitetus, šiandien eina dirbti į valstybines įstaigas, stoja į darbo biržą arba gyvena iš pašalpų“, – kalbėjo A. Katinas.

Meras jaunajai kartai palinkėjo, kad kad tokie renginiai pažadintų pirmuosius jų verslumo daigus ir kad ateityje Lietuva taptų verslia valstybe.

Savo asmenine patirtimi ir žiniomis būsimuosius verslininkus bandė įkvėpti įvairiausių sričių specialistai.

VšĮ „Saulėtekio slėnis“ atstovas Laurynas Braškus bandė atsakyti į klausimą, ar kūrybingumas yra įgimtas, ar įgytas?

Anot pašnekovo, pagal pateiktus NASA tyrimų duomenis, 5 m. vaikai išnaudoja 98 proc. savo kūrybiškumo, o suaugę žmonės – tik 2 proc.

Taigi visi mes esame kūrybiški, tačiau augdami tam tikroje aplinkoje, esame apsupti standartų, visuomenėje nusistovėjusių normų, kurios neretai slopina mūsų kūrybiškumą. Nebeieškome originalių idėjų, sprendimų, o tiesiog naudojamės tuo, kas yra siūloma.

Kitas įdomus pranešėjas – jaunasis verslininkas Augustas Alešiūnas. Nors vaikinui tik 26 m., jis karjerą versle pradėjo būdamas 16 m., patyrė tris bankrotus, išbandė įvairias verslo sritis ir, dar nebaigęs mokyklos, uždirbo pirmąjį savo milijoną.

2010 m. geriausiu jaunuoju verslininku pripažintas UAB „Art21“ direktorius Augustas Alešiūnas būsimuosius verslininkus mokė, kaip efektyviai pasinaudoti dažniausiai naudojamu gyvenimo instrumentu – pinigais, o moksleiviams atskleidė paslaptis, kaip pačiam susikurti savo darbo vietą.

VšĮ „Alantos agroservisas“ valdybos pirmininkas Vladas Pusvaškis renginio svečiams pristatė verslo galimybes kaime ir kaip jomis pasinaudoti be didelio pradinio kapitalo.

Likau nustebinta, kiek daug neišnaudotų verslo galimybių yra kaime. Pasirodo, vaistažolių auginimo verslas šiandien Lietuvoje išnaudojamas vos 0,003 proc., o vaistažolės importuojamos iš Ukrainos, Azerbaidžano ir kitų šalių.

Taip pat turime daug neišnaudotų kulinarinio paveldo, kaimo turizmo plėtros, alternatyvios energijos gamybos galimybių.

Šiandien verslo pradžia ir plėtra kaime yra itin remiama Europos Sąjungos fondų ir gaila, kad ne tiek daug tų, kurie sugeba šias lėšas įsisavinti.

Pagrindinės antiverslumo kaime priežastys, anot pranešėjo, – neišplėtota infrastruktūra ir tai, kad kaimo žmonės vis dar bijo naujovių, bijo keistis patys ar kažką keisti savo gyvenime.

Pabuvus seminare, į galvą peršasi sena patarlė: „Kas nerizikuoja – negeria šampano.“ Turint gerą verslo idėją, daug ambicijų ir didelius tikslus, kasdien virpinančius širdį, – dabar pats metas pagalvoti, apie savo verslo galimybes kaimo vietovėse.

Kiti pranešėjai atskleidė, iš kur gauti pajamų verslo pradžiai, kaip sužinoti, ar tavo verslo idėja inovatyvi, ar jau kažkas ją sėkmingai plėtoja, kur surasti verslo partnerių, kur geriausia eksportuoti savo produkciją, konsultuotis ir t.t.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kitoje salėje moksleiviams buvo atskleistos socialinio verslo subtilybės, pristatytas simuliacinis žaidmas „Išbandyk vadovo kėdę“, vyko įvairios kūrybinės užduotys.

Utenos moksleiviai džiaugėsi, kad tokie renginiai vyksta Utenoje. Gimnazistė Laura sakė, kad baigusi mokslus, planuoja imtis verslo.

Mergina turi idėją, kurios neatskelidė, tačiau jau dabar renka visą su verslo įkūrimu ir plėtra susijusią informaciją. Anot gimnazistės, šis renginys buvo galimybė gauti dar daugiau įkvėpimo nenuleisti rankų ir siekti savo tikslų.

Moksleivį Rimą labiausiai sudomino pristatytas internetinis žaidimas, kuriame pats gali įsijausti į vadovo vaidmenį. Pirmiausiai jis išbandys savo, kaip vadovo, galimybes virtualioje erdvėje, o tuomet jau kurs realius verslo planus.

Konferencijos metu dalyviams buvo dalinami „verslo pradžios krepšeliai“, su kuriais įsteigęs verslą per artimiausius 6 mėn., žmogus galės pasinaudoti nemokamomis 50 val. konsultacijų, 24 val. mokymų ir virtualaus biuro paslaugomis.

Uteniškiai rodė didelį susidomėjimą šiais „verslo pradžios krepšeliais“, todėl galima tikėtis, kad 2011 m. Utenoje bus registruota daugiau nei 165 verslo įmonės (aut. pastaba – tiek įmonių Utenoje buvo įregistruota 2010 m.).

Kiekvienas dalyvis savo verslo idėją galėjo užrašyti į didžiulę keliaujančią knygą „Prisidėk prie Lietuvos rekordo“, kuri renginio pabaigoje iškilmingai buvo užversta ir iškeliavo į kitą renginį „Versli Lietuva“ Šakiuose.

Išklausiusi skatinančių žodžių, įkvepiančių asmeninių istorijų, atradusi naujų verslo galimybių, eidama namo supratau, kad mano prisnūdę verslumo daigai po šio renginio buvo pažadinti. Ką gi, belieka pasiraitoti rankoves ir nuo minčių pereiti prie veiksmų.

Agnė Rutkauskaitė 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top