Modernaus meno centras Vilniuje - 2014 metų pabaigoje

Turbūt jau daugelis girdėjo, kad Vilniuje, dešiniajame Neries krante, žadama įkurti „Modernaus meno centrą“ (MMC). Taškus ant „i“ sudėliojo ketvirtadienį Vilniaus miesto savivaldybėje su VšĮ MMC pasirašytas bendradarbiavimo memorandumas. Tad kas, kaip, kur ir už kiek?

Kas? MMC steigėjai – verslininkai Viktoras ir Danguolė Butkai, kurie savo iniciatyva prieš keletą metų sugalvojo įsteigti šį centrą. Iki tol viešoje erdvėje verslininkai nebuvo labai žinomi, o pats V.Butkus - chemijos daktaras, vienas iš biotechnologijų kompanijos „Fermentas“ vadovų. Be to, kaip buvo pabrėžta memorandumo pasirašymo metu, ne kalbomis daromi darbai, ir V. ir D. Butkai tą puikiai įrodo, nes pirmą kartą apie MMC įkūrimą prabilta prieš porą metų, o jis bus pastatytas per maždaug penkerius metus nuo idėjos gimimo. Turint galvoje, kiek ilgai buvo rekonstruojama Nacionalinė dailės galerija (NDG), tai išties mažas laiko tarpas.

Tikslas. Modernaus meno centrai, pasak V.Butkaus, pasaulyje yra labai populiarūs ir pritraukia daug žmonių, tad kodėl gi tokio nepastačius ir Lietuvoje? Juk šalyje yra daug menininkų, kurių darbai mažai rodomi, todėl jie greitai dingsta iš žmonių akiračio. Todėl verslininkai ir norėjo surinkti modernaus laikotarpio Lietuvos menininkų darbus ir juos gerai pateikti. Koks pagrindinis muziejaus tikslas? „Surasti būdą pateikti lietuvišką meną taip, kad jis sudomintų visuomenę“, - teigė V.Butkus.


Gedimino Savickio (ELTA) nuotr.

Memorandumas. „Memorandume mes dar kartą įtvirtinome savo pasiryžimą Vilniuje pastatyti naują meno muziejų ir tam skirti dideles privačias lėšas. Muziejaus pagrindą sudarytų sistemingai, pasitelkus profesionalius menotyrininkus, kaupiama Lietuvos menininkų darbų kolekcija“, – pabrėžė MMC valdybos pirmininkas Viktoras Butkus.

Išskirtinumas. Kaip teigė Kultūros ministras Arūnas Gelūnas, šio centro įkūrimas – išties beprecendentis atvejis Lietuvos istorijoje, nes nei tarpukariu, nei dabar iki tol į viešąją sferą nebuvo įsiveržusi privati inicatyva.

Politika. Žurnalistams pasidomėjus, kodėl kadenciją baigiantys Vilniaus miesto savivaldybės politikai suskubo pasirašyti šį memorandumą, buvo atsakyta, kad niekas niekur neskuba, nes apie MMC kalbama dar nuo vasaros ir šis memorandumas nėra teisinis dokumentas, o tik aktas, patvirtinantis, kad abi pusės tikrai stengsis, kad centras atsirastų laiku. „Mes niekur neskubame, tiesiog pabaigiame pradėtus darbus“, - teigė Vilniaus miesto mero pavaduotojas Gintautas Babravičius. Be to susitarta, kad iki 2012 metų balandžio pabaigos turi būti patvirtinti teisiniai sklypo perdavimo darbai.

Kur? Muziejus išdygs dešiniajame Neries krante, šalia Nacionalinės dailės galerijos, pastatas užims 6000 kvadratinių metrų, iš kurių pusė bus skirta ekspozicinėms erdvėms. Šiuo metu vyksta naujojo muziejaus architektūros idėjų konkursas, į kurio finalą pateko šeši projektai - penki lietuvių ir vienas estų architektų kūrinys. Projektai pasižymi aiškia architektūrine vizija ir kokybe, turi potencijos tapti ženklais panoramoje, dera su NDG – yra savarankiški, nesileidžia užgožiami, tačiau ir nedominuoja, taip pat nemėgdžioja galerijos pastato architektūros. Visus projektus rasite čia.

Eksponatai. MMC centre bus eksponuojama lietuvių modernaus meno nuo 1960-ųjų iki dabar kolekcija. „Tai 120-ties trijų kartų Lietuvos menininkų darbai nuo 1960 metų - pradedant tapyba, skulptūra, fotografija ir baigiant videokūriniais“, - papasakojo muziejaus įkūrėjai. Paklaustas, ar centre ruošiamasi eksponuoti ir užsienio menininkų darbus, V.Butkus atsakė, kad tai pernelyg brangus malonumas, nes palyginimui, vienas Pablo Picaso ar Andy Warholo tapybos darbas kainuoja apie 10 mln litų. „Tiek mes ketiname skirti visiems muziejaus eksponatams nusipirkti“, - teigė V.Butkus.

Pinigai. Paskaičiuokim: visas muziejaus projektas kainuos 30 mln. litų. 20 mln. skirs patys Butkai, likusius bus bandoma gauti iš Europos Sąjungos paramos lėšų. O kaip dėl žemės ploto prie Neries? Kieno jis? Vilniaus meras Raimundas Alekna visus nuramino, kad tai savivaldybės žemė ir tokia išliks visada. Ar 20 mln. litų muziejaus pastatymui yra daug? Primename, kad NDG rekonstravimas kainavo 80 mln litų. Tad iš MMC verslininkai pelno tikrai negaus. Už lankytojų bilietus surenkamos lėšos yra tikrai mažos, tad centras – daugiau asmeninis siekis atnešti naudos Lietuvai ir supažindinti ją su moderniu menu.

Atidarymas. Jei viskas bus gerai, MMC bus atidarytas 2014 metų pabaigoje.

Kam Lietuvai dar vienas muziejus? Šis klausimas turbūt kyla daugumai, tačiau, pasak V.Butkaus, juose dėmesio moderniai Lietuvos dailei nuo 1960 metų dėmesio skiriama nedaug. Kitas aspektas – Lietuvos muziejai dažnai stovi turšti, ekspozicijos nėra „gyvos“. Todėl ir pagrindinis jų tikslas, kad MMC būtų „gyvas“ muziejus.

Pabaigai įdomus faktas.
Pasak V.Butkaus, visas Lietuvos modernus menas yra vertas ketvirtadalio P.Picasso drobės.

Daugiau informacijos apie Modernaus meno centrą rasite čia.

Rasa Barčaitė
Nuotr. vienas iš MMC pastato projektų, dalyvaujančių konkurse

memorandumas, menas, MMC, Modernaus meno muziejus, modernus menas, muziejus, verslininkas Butkus, Viktoras Butkus

Naujausi komentarai
Linas
2011-04-14, 17:24
Labai reikia, labai gerai bus jei atsiras!
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai