ŠMC - paroda „Makoto Aida. Diena ir naktis“

Makoto Aida‘os personalinėje parodoje „Diena ir naktis“ centrinę vietą užima milžiniškas tapybos darbas “Paminklas niekui III” (15 x 5,6 m), sukurtas japoniškų komiksų stiliumi (rodomas trumpiau, iki gegužės 12 d.).

Šiai parodai sukurtas ir specialus projektas: tiksli menininkui priklausančio baro, įsikūrusio Tokijo Shinjuku rajone, rekonstrukcija ŠMC didžiojoje salėje. Tokijo barą ir jo avatarą Vilniuje jungia interneto kameros, leidžiančios Lietuvoje ir Japonijoje esantiems lankytojams bendrauti tarpusavyje. Parodoje pristatomas ir naujausias menininko videofilmas, sukurtas Vilniuje. Viena iš šio filmo veikėjų yra lėlė iš eksperimentinio lėlių teatro „Gekidan Shiki“ („Paskutinė valanda“), kurio veiklą menininkas plėtoja kartu su savo žmona Hiroko Okada bei kitais bendraminčiais.

Makoto Aida yra vienas iš labiausiai pasaulyje žinomų šiuolaikinių Japonijos menininkų, kurio darbuose pristatomas šiuolaikinės Japonijos įvaizdis nuolat provokuoja karštas žiūrovų reakcijas. Jis priklauso tai Japonijos menininkų kartai, kurią tiesiogiai paveikė staigus šalies ekonominis šuolis ir pop-kultūros bumas XX a. 8-ajame dešimtmetyje. Nors menininko priemonių spektras yra itin platus – tapyba, piešiniai, objektai, instaliacijos, videofilmai, performansai ir t.t. – daugiausiai tarptautinio dėmesio sulaukė jo darbai, kuriuose pritaikomas anime, manga – japoniškos animacijos ar komiksų stilius ir įvaizdžiai.

Tačiau menininkas paverčia juos nerimą keliančiomis ar net šokiruojančiomis kompozicijomis, kuriose plėtojamos seksualumo, karo ar nacionalinio tapatumo temos ir atskleidžiamos japonų kolektyvinės pasąmonės žaizdos.

Parodos atidarymas: balandžio 13 d., trečiadienį, 18 val.

Laikas.lt

Makoto Aida, Makoto Aida. Diena ir naktis, paroda, Šiuolaikinio meno centras, ŠMC

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai