Now Reading
O.Koršunovo „Tartiufo“ premjera – Danijos žiūrovams (Foto)

O.Koršunovo „Tartiufo“ premjera – Danijos žiūrovams (Foto)

O.Koršunovo „Tartiufo“  premjera - Danijos žiūrovams (Foto)

Danijos uostamiesčio Aarhuso dramos teatre penktadienį vyks lietuvių režisieriaus Oskaro Koršunovo šiuolaikiško spektaklio „Tartiufas” su žinomais danų aktoriais premjera.

„Tartiufas” O. Koršunovui – pirmas kūrybinis išbandymas Danijos teatro scenoje, nors 2008 m. lietuvių režisieriaus spektaklis „Įstabioji ir graudžioji Romeo ir Džuljetos istorija” buvo vaidinamas Elsinore (Danija), Kronborgo pilyje, tarptautiniame William Shakespeare’o teatrų festivalyje.

Orhusas – antras pagal dydį Danijos miestas su puse milijono gyventojų, neoficialiai vadinamas Jutlandijos regiono sostine, kurioje įsikūręs vienas geriausių šalies teatrų „Aarhus teater”. Šiame teatre vykstančio festivalio programoje O. Koršunovas danų publikai pristatys šiuolaikišką ir dinamišką „Tartiufą”. Režisierius spektaklyje derina naujoviškus elementus su klasikiniais, pavyzdžiui, repas ir hiphopas persipina su barokine muzika, o klasikinių, Versalio gyvatvores primenančių griežtų linijų labirintų scenografijoje, kurią sukūrė lietuvis Vytautas Narbutas, įterpta garsioji dizainerio Filipo Starko (Philippe Starck) kėdė.

O. Koršunovas gerai žinomas Šiaurės šalyse – lietuvių režisierius ne kartą kūrė spektaklius Švedijoje ir Norvegijoje, o praėjusių metų pabaigoje debiutavo ir Islandijoje su V. Šekspyro drama „Audra”. Pastarasis spektaklis buvo įvertintas kaip vienas geriausių pastatymų islandų teatro istorijoje, o V. Narbuto sukurtą spektaklio scenografiją islandai pripažino geriausia iš visų kada nors sukurtų Islandijos teatruose.

Prieš beveik 350 metų parašyta Moljero komedija „Tartiufas” apie veidmainystę, dvigubą moralę ir savanaudiškumą buvo nedelsiant uždrausta iškart po premjeros karaliaus akivaizdoje Versalyje – ir todėl iškart tapo išskirtiniu reiškiniu. Ši Moljero komedija savo tema ir nagrinėjamomis problemomis neprarado savo aktualumo iki šių dienų ir atspindi mūsų šiuolaikinę visuomenę, persisunkusią tartiufizmu.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Anot režisieriaus O. Koršunovo, Tartiufas – tai šių dienų „herojus” – tobulas prisitaikėlis, karjeristas, pragmatikas ir ištvirkėlis, siekdamas savo tikslų šis personažas nesibodi jokių priemonių. „Ši komedija būtų labai aktuali Lietuvoje, kuri tiesiog persisunkusi tartiufizmu. Todėl galvoju apie šio veikalo pastatymą ir OKT/Vilniaus miesto teatre”, – sako režisierius, pirmą kartą ėmęsis Moljero kūrybos.

ELTA
Nuotr. Eltos


Lietuvos naujienų agentūra ELTA. Visos teisės saugomos. Platinti, kopijuoti be Eltos sutikimo draudžiama.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top