Now Reading
Knyga, skirta 3 mln. Lietuvos dizaino kritikų

Knyga, skirta 3 mln. Lietuvos dizaino kritikų

Knyga

Šeštadienį “Litexpo” vykstančioje parodoje „BALDAI 2011” bus pristatytas danų dizainerio ir profesoriaus Pero Mollerupo knygos „Dizainas šalia mūsų“ lietuviškas leidimas.

Knygą recenzavęs Ernestas Parulskis mano, jog „knyga netikėtai universali – joje argumentų ir naudos ras visi proceso dalyviai – ir dizaineriai, ir trys milijonai dizaino kritikų“.

„Ši knyga nėra dizaino istorija, nors autorius kai kurias kryptis aprašo gana išsamiai – kiek to išsamumo gali būti albume. Ji taip pat nėra klasikinė iliustruotų dizaino idėjų apžvalga. Ir, be jokios abejonės, tai nėra patarimai, kokiame buto kampe pastatyti toršerą ar kavos staliuką“, – rašoma recenzijoje, akcentuojant, jog ši knyga yra intriguojanti dėl to, jog „šalia“ danų esantis dizainas anaiptol nėra taip jau „šalia“ mūsų – lietuvių.

Pasak E.Parulskio, skaitytojas gauna gausią šūsnį dizaino informacijos – ir faktinės, ir idėjinės. Kodėl dizaineriams kartais tenka projektuoti sąmoningai nepatogius daiktus? Kodėl Bauhauzas netapo proletariato dizainu? Kodėl būtina lupti šunų kailius? Kodėl 9-as dešimtmetis tapo bjauriausiu dešimtmečiu – ir Lietuvoje taip pat – taikomosios kūrybos istorijoje? „P. Mollerupas tai paaiškina. Paaiškina be arogancijos, lakoniškai, kartais – švelniai paironizuodamas“,- sako recenzijos autorius.

Pasak knygą išleidusios Vilniaus dailės akademijos Dizaino inovacijų centro vadovo Mariaus Urbanavičiaus, knygos apie dizainą lietuvių kalba vis dar yra retenybė, o ši knyga ypatinga tuo, jog iš tiesų sudomina net ir tuos, kurių sąveika su dizainu įvyksta netikėtai ar nesąmoningai.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Tai trumpi ir šmaikštūs, žymių žmonių citatomis bei lakoniškomis iliustracijomis paskaninti esė apie dizaino apibrėžimus, funkcijas, jo istoriją, bruožus, mitus, vietą buityje ir kultūroje. Ši knyga iš esmės parodo, kad dizainas sąveikauja net su tais, kurie sako, jog dizainas jiems nerūpi. O tiems, kurie juo domisi sąmoningai, pateikia patrauklią santrauką, galinčią būti netgi citatų šaltiniu“, – sako M.Urbanavičius.

Knygos pristatymas įvyks balandžio 2 d., 13 val., “Litexpo” 3 salėje, Dizaino galerijoje. Pristatymo metu šią tik 500 egz. tiražu išleistą knygą bus galima įsigyti pigiau nei vėliau knygynuose.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top