„P.O.D.“ koncertas Vilniuje

Paskutinis pavasario mėnuo nusimato karštas. Karščius gegužę gali lemti gamtos išdaigos, bet kalbama čia ne apie orus. Jau aišku, jog kelis to mėnesio antradienius atžymėsime mūsų agentūros organizuojamuose muzikiniuose renginiuose. Čia pristatome paskutinį iš jų: gegužės 24 d. į Vilnių atvyks saulėtosios Kalifornijos kvartetas „P.O.D.“, pasiruošęs atvežti mums ne tik taip trūkstamos šilumos, bet ir gerą porciją tarp šiuolaikinės modernios roko muzikos!

„P.O.D.“ pavadinimas šifruojamas kaip „Payable On Death“ ir turėtų reikšti kažkokį mokestį, kurį turėtume sumokėti prieš numirdami. Nors ši grupė iš San Diego groja šiandien gana populiarų, bet prieštaringai vertinamą nu metalą, kuris jos skambesyje pinasi su alternatyviuoju roku, pagal dainų tematiką ji priskiriama krikščioniškajam metalui. Tai gal kalbame apie atpirkimą?

Iš tiesų, grupės pavadinimas siejasi su krikščioniškąja koncepcija: tavo žemiškasis gyvenimas nulems, koks bus kelias į amžinybę… Dažniausiai religijai ir teologijai abejingiems sunkiosios muzikos gerbėjams, rodos, belieka gūžčioti pečiais. Vis dėlto neskubėkite smerkti apie religinius dalykus dainuojančių rokerių. Tiesiog pasistenkite sugriauti vyraujančius stereotipus. Juk be balto nebūtų juodo, Dievas ir Šėtonas yra vienos krypties dvi dimensijos, o krikščioniškus tekstus puikiai gali perteikti sunkiosios muzikos akordai. Pagaliau kiekvienas turi laisvę tikėti tuo, kas artima sielai. Jeigu niekaip nenorite susitaikyti su tokia pakraipa, galite „P.O.D.“ muziką vadinti alternatyviu, rap metalu, o geriau įsiklausius į jų skambesį, išgirsite ir regio, ir Latino stiliaus apraiškų.

Grupė „P.O.D.“ susikūrė 1992 metais, taigi keturi įvairaus gymio vyručiai jau „pilnamečiai“. Šiandieninė sudėtis: vokalistas Sonny Sandovalas, būgnininkas Noah „Wuv“ Bernardo, gitaristas Marcos Curielis ir bosistas Traa Danielsas. Tačiau jų priešistorė siekia 1991 m. Tuomet išleistas neabejotiną autoritetą turinčios grupės „Metallica“ „juodasis“ albumas. Čia jis minimas neatsitiktinai. Draugai Marcos ir Wuv jam sesijų metu nusprendė apjungti pajėgas ir pasivadino „Eschatos“. Šis kolektyvas grojo būtent „Metallica“, ir dar „Slayer“ dainų koverius. Netrukus įvyko esminis posūkis, atvedęs būsimuosius „P.O.D.“ prie krikščioniškosios tematikos. Sonny mama susirgo mirtina liga, jis pradėjo tikėti krikščionybės tiesomis ir savo pusbrolio Wuvo pakviestas prie grupės mikrofono, uždavė jos kūrybinę kryptį. Tuometinę grupės sudėtį baigė komplektuoti bosistas Gabe Portillo. Pastarąjį kartais pavaduodavo Traa Danielsas, kuris 1994 m. jį pakeitė. Vėliau grupės sudėtis buvo gana stabili, išskyrus tai, kad 2003-2006 m. joje grojo gitaristas/pritariantis vokalistas Jasonas Truby iš grupės „Living Sacrifice“. Be pagrindinės „P.O.D.“ sudėties muzikantų, koncertuose ar sesijiniuose pasirodymuose galima buvo matyti perkusijos ir klavišinių meistrą Timą Pacheco bei antrąjį gitaristą ODZ (2005–2006 m.), o taip pat didžėjus su jų įprasta aparatūra.

„P.O.D.“ veiklą galima vadinti šeimyniniu darbu. Be jau minėto pusbrolių aljanso, Wuv tėvas įkūrė „Rescue Records“ leidybinę kompaniją, su kuria „P.O.D.“ pasirašė pirmąją sutartį (1992-1998 m. laikotarpiui) ir išleido tris pirmuosius albumus. Iki šiol išleisti 7 studijiniai albumai, nemažai singlų ir EP formato leidinių, video ir DVD produkcijos. 1999-2006 m. periodu „P.O.D.“ albumai buvo pažymėti „Atlantic Rec.“ ženklu, o šiuo metu grupės diskų leidyba patikėta „Columbia/INO“ kompanijai. Su jos ženklu jau šiemet laukiama naujo albumo.

Taigi „P.O.D.“ karjera sėkmingai tęsiasi jau 18 metų. Grupė pardavė virš 8 milijonų albumų, gali džiaugtis beveik visada „sold-out“ verdiktu nužymėtais koncertiniais turais, radijo bei MTV hitais, keliais solidžiais muzikos konkursų apdovanojimais. Neatsitiktinai ši komanda vadinama viena įtakingiausių ir perspektyviausių alternatyvaus metalo grupių JAV, kuri gerai vertinama ir Europoje. Be to, kad „P.O.D.“ veikla susijusi su tokiomis grupėmis kaip „The Accident Experiment“, „Living Sacrifice“, „StillWell“, „Daylight Division“ ir „Southtown Generals“, nemažai kitų grupių turėjo įtakos jų kūrybai. Pradedant jau minėta „Metallica”, “Black Sabbath”, “Rage Against the Machine”, “Korn”, baigiant „The Police“, „Bad Brains“, Carlosu Santana, Bobu Marley ir Jimiu Hendrixu.

„P.O.D.“ į Lietuvą gegužės 24 d. atvyks su rusų kilmės grupe „The Slot“, kurią kartu į turą pasikvietė neatsitiktinai. Susikūrusi prieš devynerius metus, ši grupė, įveikusi gana nuožmią konkurenciją tarp alternatyvaus roko grupių ne tik gimtinėje, bet ir užsienyje, sėkmingai prasiskynė kelią į tarptautinį pripažinimą. 2006 m. ji sutvirtino savo pozicijas, koncertuodama su tikrais savo atstovaujamo stiliaus grandais „Korn“. Vienoje scenoje turų metu grupė pasirodė ir su „Clawfinger“, „Samael“ bei kitomis žinomomis komandomis. Tuomet buvo sukurtas „The Slot“ profilis Myspace erdvėje, nes to pageidavo daugybė jų gerbėjų iš viso pasaulio. 2010 m. grupės tarptautinę šlovę vainikavo koncertas Maskvoje su „Limp Bizkit“. Ko gero neverta ginčytis ir su muzikos kritikais, kurie stilistiškai „The Slot“ vadina „Linkin Park“ ir „Evanescence“ hibridu.


„The Slot“ jau gali pasigirti keliais solidžiais muzikiniais apdovanojimais (tarptautiniais - už vokalą 2005 m., už metų hitą 2006 ir 2007 m., taip pat už metų albumą Rusijoje 2007 m.). Grupės kūriniai, kurie tik neseniai suskambėjo angliškai, išleisti ne tik kaip singlai ar yra kompiliaciniuose rinkiniuose. Jie girdimi ir tokių išgarsėjusių filmų kaip „Daywatch“, „Nightwach“, „Boomer“, „Pirate“, „Hunting For Piranha“ garso takeliuose. „Youtube“ erdvėje sukasi nemažai „The Slot“ hitų, taip pat išleisti trys oficialūs video klipai dainoms „Mirrors“, „Lego“ ir „Alone“. 2011 m. laukiama geriausių grupės kūrinių albumo „Break The Code“.

„The Slot“ kūryba girdima žinomose radijo stotyse Europoje ir net Amerikoje, ko pasiekti pavyksta toli gražu net ne kiekvienai vakarietiškai alternatyvios muzikos komandai. Grupę „P.O.D.“ jie apšildys ture, kuris nusidrieks ne tik Europoje, bet ir Pietų Amerikoje. Pirmas bendras šių dviejų grupių Europos turo koncertas įvyks Vilniuje, „Forum palace“ 2011 m. gegužės 24 d. Bilietus į šį renginį platina „Bilietai LT“ kasos ir www.bilietai.lt. Pirmieji bilietai aktyviausiems ir karščiausiems modernaus roko gerbėjams pigiau – ir jų kiekis ribotas.

Jie nuraus tau stogą garantuotai!

Plačiau apie šį renginį galima rasti organizatorių interneto svetainėje www.relaxlive.lt.

geguzes menesi, p.o.d. koncertas, pod, vilnius

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai