Now Reading
Kelionėms po Antarktidą – naujas transportas (Foto, video)

Kelionėms po Antarktidą – naujas transportas (Foto, video)

Kelionėms po Antarktidą – naujas transportas (Foto

Šiluma Antarktidoje tikrai nepasilepinsi, tačiau vis daugiau entuziastų yra pasiruošę išbandyti bekraščius šio atšiauraus žemyno tolius.

Tikimasi, kad Antarktidą „ratuotos“ keliautojų grupės galės aplankyti jau 2020 metais. Tam tikslui netgi kuriami automobilių modeliai, skirti važinėti šiame ledo žemyne. Juos pristatome savo skaitytojams.

1939 metais pagamintas ir iš Čikagos į Antarktidą atgabentas „Antarctic Snow Cruiser“ – 18 metrų ilgio ir daugiau nei 6 metrų pločio gigantas. Daktaro Thomo C. Poulterio ir admirolo Richardo Evelyno Byrdo sukurtas modelis turėjo 2 šešių cilindrų dyzelinius variklius, ant jo stogo buvo numatyta vieta lėktuvui. Visiškai pakrautas penkiavietis automobilis svėrė 34 tonas. Modelis taip ir liko neišbandytas – ratai paprasčiausiai įklimpo Antarktidos sniegynuose.

2009-aisiais kompanija „Vermont Sports Car“ sportinį „Subaru Impreza STI“ panaudojo kurdama „vikšrinį“ sniegomobilį „Trax STI“ su 400 AG varikliu. Specialiai jam sukurtos prikabinamos rogės, talpinančios keturis snieglentininkus su visa savo įranga.

Tais pačiais metais nevyriausybinė organizacija „International Polar Foundation“ pristatė poliarinėms sąlygoms pritaikytą vandeniliu varomą transporto priemonę. Šio projekto autoriai – Matthieu Tarritas, Charlesas Zamolo ir Hugo Cerfas. Pagrindinė užduotis buvo sukurti „ratus“, kurie tarnautų kaip mokslinė bazė su visais reikalingais patogumais ir leistų atlikti mokslinius tyrimus pačiomis atšiauriausiomis sąlygomis. Elektrą stotis gamina pati – ant stogo įmontuotos saulės baterijos.

Automobilių gamintojas „Lotus“ sukūrė amžino įšalo žemės tyrinėjimams skirtas sniego roges, kurios buvo išbandytos praėjusių metų ekspedicijoje. Biokuru etanoliu varomas modelis BIV (Bio-Inspired Ice Vehicle) naudoja variklį, kuris suka propelerį. Pagrindinis šio modelio išskirtinumas – ledo storį nustatantis radaras, įspėjantis apie kelyje pasitaikančias properšas. Pakilus vėjui 360 kilogramų sveriančios rogės tvirtai „įkimba“ į ledą rodyti kelią sunkesniems automobiliams, kurie gabena maistą, įrangą ar keleivius.

10-ies žmonių grupei „Moon Regan Transantarctic Expedition“ vadovavo britai Andrewas Moonas ir Andrewas Reganas. Per 20 dienų 2 valandas ir 30 minučių trukusią kelionę įveikti beveik 4 tūkstančiai kilometrų. Sniegomobilį lydėjo 2 specialiai atšiaurioms sąlygoms pritaikyti dyzelinu varomi šešiaračiai amerikietiški furgonai „Ford E-Series“. Ši komanda tapo pirmąja ir kol kas vienintele, kuriai pavyko Antarktidą į priekį ir atgal įveikti važiuojant automobiliais.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Ekologiškų automobilių gamintojas „Venturi“ praėjusių metų Paryžiaus automobilių parodoje pristatė specialiai kelionei po Antarktidą paruoštą vikšrinį elektromobilį. Planuojama, kad „Venturi Antarctica“ bus „veiksnus“ net esant -50 laipsnių temperatūrai. 1,2 tonos sveriančio automobilio vikšrus suka du atskiri elektros varikliai, jų valdymui naudojama vairalazdė. 40 km/val. greičiu važiuojantis automobilis gali įveikti vos 150 kilometrų, tačiau sugeba pavežti net 1 toną krovinių. Antarktidoje elektromobilis turėtų būti įkraunamas tik saulės arba vėjo elektrinių gaminama elektra.

O kovo 3 dieną iš Lietuvos į Antarktidą išvyko 28 dalyvių ekspedicija. Įdomu, kaip jiems seksis keliauti šiame atšiauriame regione ir kokiomis transporto priemonėmis jie naudosis.

Nerijus Drochneris

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top