Now Reading
Festivalis be klišių – „Kino pavasaris“ atidarytas! (Foto)

Festivalis be klišių – „Kino pavasaris“ atidarytas! (Foto)

Festivalis be klišių - „Kino pavasaris“ atidarytas! (Foto)

Ketvirtadienio vakarą Lietuvos kino mylėtojai rinkosi į bene didžiausio Lietuvoje kino festivalio atidarymo ceremoniją – 16-ojo Vilniaus tarptautinio kino festivalio „Kino pavasaris“ atidarymą.

Festivalį atidarė vienas netikėčiausių festivalio programos perliukų – filmas-opera „Don Žuanas“, kurio režisierius danas Kasper Holten rado laiko savo įtemptame darbų grafike laiko (mat jis yra ir  Danijos Karališkosios operos meno vadovas ) ir atvyko į atidarymą.

Festivalis be klišių

Kaip ir kiekvienais metais, festivalis turi dominuojančią temą, šiemet ji – „Kino pavasaris” be klišių” – įpareigojo laužyti netgi įprastą festivalio struktūrą. Atsisakyta keleto programos dalių, vietoje jų atsirado viena pagrindinė programa „Horizontai”. Dėl žiūrovų dėmesio ir „žiūroviškiausio“ filmo titulo konkuruos 54 juostos – geriausi, įsimintiniausi įvairių tarptautinių festivalių darbai.

Susitikimai su filmų režisieriais

Kaip ir kasmet, festivalį aplankys gausus kino kūrėjų būrys. Konkursinėje programoje „Nauja Europa – nauji vardai” filmų varžytines koordinuos žiuri pirmininkas režisierius Milcho Manchevski iš Makedonijos. Komisijos komandoje – prodiuserė Nadia Turincev (Prancūzija), režisierius ir operatorius Fred Kelemen (Vokietija), scenaristė, režisierė, aktorė Alantė Kavaitė (Lietuva/Prancūzija) ir Amerikos Kino Fondo direktorius Gary McVey iš JAV. 

Antrus metus savo verdiktą apie geriausią filmą ištars ir tarptautinės nepriklausomų kino teatrų asociacijos CICAE garbūs žiuri nariai. Šiemet Vilniuje svečiuosis Christopher Gatt, St. James Cabalier Kūrybos Centro Valetoje direktorius (Malta), Tejinder JouhalL, kino kuratorė šiuolaikinio Meno Institute Londone (JK) ir Peter Muszatics, Jameson CineFest Miskolc Tarptautinio kino festivalio komunikacijos vadovas (Vengrija).

Papildomi kino festivalio renginiai

Festivalį lydės keletas vertingų renginių, ryškesni iš jų – jau antrą kartą rengiamas Rytų ir Centrinės Europos festivalių organizatorių susitikimas, į kurį atvyksta keliolikos festivalių atstovai, kino platintojai, nacionalinių kino institutų nariai. Projektas „Atraskime archyvus” yra festivalio naujovė, rengiama kartu Lietuvos centriniu valstybiniu archyvu ir Europos filmų tinklu. Be apdovanojimų ir šiais metais nebus palikti geriausi Lietuvos kino operatoriai, kurie savo atlygio sulauks per kino operatorių apdovanojimus „Ąžuolas“, o visa Lietuvos kino industrija bus pagerbta Lietuvos kino kūrėjų vakare. Tradicija tapęs edukacinis renginys jaunimui „Kino knyga” – vyks jau penktą kartą, jau dabar moksleiviai iš visos Lietuvos kviečiami rašyti kino scenarijus pagal pasaką „Bjaurusis ančiukas“, vėliau jaunimas kurs mažučius filmus.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Festivalio geografijoje – 5 miestai

Šiemet kino filmai bus rodomi jau keturiuose kino teatruose Vilniuje – „Forum Cinemas Vingis“, „Forum Cinemas Akropolis“, „Skalvija“, „Pasaka“ – ir pagrindiniuose kino teatruose Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje. 

Linkime visiems šilto, įdomaus ir gyvo „Kino pavasario“!

D.Labučio/ELTA nuotr.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top