Now Reading
Lietuva knygų vaikams iliustracijomis nustebins Boloniją

Lietuva knygų vaikams iliustracijomis nustebins Boloniją

Lietuva knygų vaikams iliustracijomis nustebins Boloniją

Lietuvos vaikų knygų iliustracijų ir pasaulinio lygio lietuvių knygų dailininkų viešnagę Bolonijos knygų mugėje Italijoje, tikimasi, vainikuos pergalinga sėkmė.

Tokią viltį likus savaitei iki mugės pradžios išsakė kultūros ministras Arūnas Gelūnas.

„Po M. K. Čiurlionio kūrybos pristatymo Milane vėl grįžtame į Italiją pristatyti ne mažiau reikšmingą šiuolaikinę kultūrą, kuriamą šiandien mūsų puikių autorių. Lietuvių vaikų knygų iliustracija, vaikų knyga yra viena iš Lietuvos kultūros sričių, kuria Lietuva gali pagrįstai didžiuotis”, – teigė ministras.

Kovo 28-31 dienomis vyksiančioje 48-ojoje Bolonijos vaikų knygų mugėje Lietuva pirmą kartą dalyvaus garbės viešnios teisėmis. Mūsų šalies atstovai žada atskleisti vaikų knygų iliustracijos meną nuo pirmosios nepriklausomybės laikų iki šių dienų.

Teigiama, kad norinčių dalyvauti nuo 1963 metų rengiamoje Bolonijos knygų mugėje iliustruotojų kasmet būna 2,5-3 tūkstančiai, bet atrenkama tik apie 80.

Vienas žinomiausių vaikų knygų dailininkas Kęstutis Kasparavičius, Bolonijos knygų mugėje dalyvaujantis nuo 1988 metų, sako, kad šįmet Lietuvai atstovaus 32 iliustruotojai, o Lietuvos vaikų knygų iliustracijų paroda bus pristatoma pačiame mugės centre įrengtame „Iliustrariume”.

Lietuva pristatys tris parodas, per 200 knygų, vyks keturi seminarai. Bolonijos miesto bibliotekoje veiks Sigutės Chlebinskaitės kūrybos studija „Tu gali sukurti knygą”, Bolonijos miesto „Sinetekoje” bus rodoma Vladislavo Starevičiaus animacija ir Arūno Žebriūno filmas „Gražuolė”, o vienuose iš miesto rūmų veiks lietuvių fotografų nuotraukų paroda „Lietuvos kultūra fotografijose”.

Bolonijos knygų mugė vertinama ir kaip gera galimybė užmegzti vertingas pažintis, sudaryti komercinius sandorius. Lietuvos leidėjų asociacijos prezidentė Lolita Varanavičienė sako, kad Bolonijos knygų mugė yra puiki proga ir leidėjams pažiūrėti, kiek Lietuvoje turime dailininkų, rimtai įvertinti vaikų literatūrą.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Leidėjams ši mugė labai svarbi todėl, kad ji turi savo kryptį ir savo formatą, nes visos kitos mugės šiandien yra bendro pobūdžio ir jų svarba komunikacine prasme nunyksta. Bolonija visada garsėjo turėdama savo adresatą ir kryptį, ji yra į komerciją orientuota mugė, todėl į ją visada važiavo tie Lietuvos leidėjai, kurie domisi vaikų literatūra”, – kalbėjo L. Varanavičienė.

Šįmet bendrame Lietuvos stende mugėje savo knygas pristatys devynios Lietuvos leidyklos: „Alma Littera”, „Baltos lankos”, „Dominicus Lituanus”, „Kronta”, „Nieko rimto”, „Neregėta Lietuva”, „Terra Publica”, „Šviesa”, „Žara”. Dar keletas leidyklų numato dalyvauti savo lėšomis.

Praėjusiais metais mugėje dalyvavo apie 5 tūkstančius knygų autorių, dailininkų, leidybos specialistų.

ELTA
Nuotr. akimirka iš spaudos konerencijos.
Gedimino Savickio/ELTA

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top