„Loftodromas 2011“: po žiemos reikia spalvų ir tikro karnavalo (Foto)

Nuo vasario iki pat paskutiniųjų kovo dienų per pasaulį ritasi ryškieji pavasario pranašai - muzikos, šokio, įspūdžių ir beribės fantazijos kupini karnavalai.

Krikščioniškoje pasaulio dalyje karnavalai žymi paskutinę galimybę pasilinksminti prieš gavėnios pradžią ir pasitikti pavasarį. Šiemet Velykas pasaulis pasitiks neįprastai vėlai - balandžio 24 dieną. Tad ir visas procesijų sezonas pasislinko į kalendorinį pavasario mėnesį.

Kiekvienos šalies karnavalas - tai sudėtingas tradicijų, simbolių ir kultūrinio paveldo mišinys, suburiantis žmones švęsti ir džiaugtis kelias dienas ar net savaites. Žymiausias pasaulio karnavalas - Rio de Žaneiro procesija, legendinėmis masinėmis eitynėmis, spalvų, emocijų ir išradingų kostiumų gausa garbinanti žmogaus kūną, jo tvirtumą ir proporcijas bei gebėjimą džiaugtis, linksmintis ir pasitikti ateinantį gamtos atgimimą.

Teatralizuotos, paslaptingos linksmybės įtraukia ir Venecijos - seniausio karnavalo namų - aikštes. Esminę karnavalo dieną be kaukės net iš namų išeiti nevalia - tokia nerašyta taisyklė. Mardi Gras eitynės Naujajame Orleane (JAV) labiau primena makabrišką kapinių procesiją, nei spalvingą latino karnavalą. Čia dalyviai išsipuošia kostiumais, praplečiančiais net lakiausios vaizduotės ribas.

Turtingas ar vargšas, senas ar dar visai jauniklis - karnavaluose švenčia visi, po kauke paslėpę savo socialinius ir kultūrinius skirtumus bei statusus.

Lietuvoje karnavalo atitikmuo - Užgavėnės, nors vizualiai ši šventė ir skiriasi nuo per žemynus vilnijančios karnavalų bangos. Tačiau švenčių per daug nebūna, o ypač tokių spalvingų. Tad menų fabrikas LOFTAS jau antrus metus iš eilės ruošia alternatyvų karnavalą „Loftodromo“ vardu - tokį, kokį pažįstame iš nuotraukų - su latino ugnimi, emocijų lavina ir programa, per kurią gresia pamesti laiko nuojautą.

„Rio turi SAMBODROMO. O mes ir vėl turėsime LOFTODROMĄ! Po tokios žiemos norisi daugiau spalvų“, - juokiasi karnavalo ceremonmeisteris Viktoras Diavara. „Pernai LOFTO karnavalas sulaukė neįtikėtino pasisekimo - šokiai, kaukės, muzika, energija - jautėmės kaip tikrame Rio karštyje. Fantastiškas vaizdas!“

Šiemet organizatoriai ruošia perkusijų, ugningų šokių ir akinančių spalvų naktį su „Tabami goes Latino“ muzika, sambos ir salsos šokėjais bei dar keliais paslaptyje laikomais karnavalo nuotykiais. Pernai karnavalą atradę, būsimi svečiai, tarp kurių - ir ne vienas žinomas vardas, antrajam ruošiasi iš anksto - sklinda gandas, kad kai kuriuos kostiumus klientams siuva net ir žinomi dizaineriai.

O tas neišvengiama, nes karnavalinis aprangos kodas - itin griežta dalyvavimo sąlyga ir galimybė laimėti įspūdingą prizą. Geriausio kostiumo autorius sulauks dosnaus atpildo už savo pastangas. „Karnavalo laikotarpiu tu esi viskas, kuo nori būti. Tavo kostiumas - tavo fantazijos ir beprotiškiausių sumanymų atspindys. Reprezentuok save deramai” - kostiumo svarbą pabrėžia TV laidų vedėja Ugnė Skonsmanaitė.

„Kovo 25-ąją Naujamiestyje tirps net ir pikčiausias užsilikęs sniegas, nes LOFTE bus labai, labai karšta. Šokiams gali prireikti visų devynių gyvybių“, - priduria su savo šokių grupe „Loftodrome” pasirodysiantis choreografas Šarūnas Kirdeikis.

„Loftodromas 2011” bus visų minėtų pasaulinių karnavalų mišinys - nepakartojamas spalvų, faktūrų ir garsų spektaklis akims ir ausims. Visa tai, ko Lietuvoje taip trūksta - laisvės, džiaugsmo ir emocijų“, - būsimą fiestą apibendrina V. Diavara.

O mūsų galerijoje - gražiausios akimirkos iš praėjusių metų karnavalo.

Laikas.lt

karnavalas, karnavalas Lofte, loftas, Loftodromas 2011

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai